Υπέρ Δημοψηφισμάτων η πλειοψηφία των κομμάτων για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης [ΒΙΝΤΕΟ]

Η Επιτροπή έχει ολοκληρώσει τη συζήτηση για τα τρία νομοσχέδια, έχοντας διαμορφώσει πρόταση για τη μείωση των δήμων σε 20.

Την πρόταση του ΑΚΕΛ για διεξαγωγή δημοψηφισμάτων για τις συνενώσεις δήμων και κοινοτήτων, υπερψήφισαν στην Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Οικολόγοι και ΕΛΑΜ. 

Όπως δήλωσε η Πρόεδρος της Επιτροπής Ελένη Μαύρου « δίνεται επαρκής χρόνος πριν τη διεξαγωγή των δημοψηφισμάτων, τον Δεκέμβριο 2023, ώστε να λειτουργήσουν τα Συμβούλια Κοινών Υποθέσεων και να υπάρξουν οι απαραίτητες συνέργειες». 

Από την πλευρά του ΔΗΚΟ ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του κόμματος Πανίκος Λεωνίδου σημείωσε « κάναμε έκκληση προς την κυβέρνηση να επανεξετάσει τα όλα νομοσχέδια, και τα τρία που αφορούν τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης με σκοπό να οδηγηθούν τα πράγματα με μια συναίνεση». 

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος σημείωσε ότι « από την πλευρά της ΕΔΕΚ δεν μπορούμε στηρίξουμε ένα τέτοιο νομοσχέδιο. Γι’ αυτό ζητούμε από το Υπουργείο Εσωτερικών να το αποσύρει». 

Ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Χαράλαμπος Θεοπέμπτου δήλωσε πως « οι αναφορές που γίνονται στο νομοσχέδιο ή που θέλουμε να μπουν πρέπει να είναι ξεκάθαρες, να κάνουμε δημοψήφισμα και να βγαίνει σαφές αποτέλεσμα». 

Το ζήτημα των δημοψηφισμάτων αποτέλεσε αφορμή για φωνές και εντάσεις μεταξύ των υποστηρικτών των δύο απόψεων. 

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Γιώργος Κάρουλας τόνισε πως « αυτό που πράττουμε είναι η ανατροπή και η διάλυση της φιλοσοφίας της μεταρρύθμισης. Θέτουμε μία βόμβα ακριβώς στα θεμέλια της μεταρρύθμισης». 

Εκ μέρους της Αλληλεγγύης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Μιχάλης Γιωργάλλας δήλωσε « καλούμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να μην θυσιάσουν τη μεταρρύθμιση στο βωμό του προεκλογικού αγώνα». 

Ο Μαρίνος Μουσιούττας εκ μέρους της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων τόνισε ότι « θα ξεκινήσουν οι κοινές ομάδες να επεξεργάζονται τις διαδικασίες ενοποίησης, θα ενοποιηθούν λογιστήρια, υπηρεσίες κτλ και θα έρθει ένα δημοψήφισμα το 2023 με μεγάλη πιθανότητα να ανατρέψει αυτά που θα έχουν ψηφιστεί». 

Η Επιτροπή έχει ολοκληρώσει τη συζήτηση για τα τρία νομοσχέδια, έχοντας διαμορφώσει πρόταση για τη μείωση των δήμων σε 20.


Νεοκλής Νεοκλέους

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.