Η πανδημία «πληγώνει» τον κυπριακό αμπελώνα

Δύσκολη η κατάσταση για τα οινοποιεία της Κύπρου καθώς μένουν αδιάθετα τα κρασιά τους.

Δύσκολα τα πράγματα για τα οινοποιεία καθώς η πανδημία επηρέασε βαθιά τον κλάδο με αποτέλεσμα να σημειώσει μεγάλη οικονομική ζημιά. Οι ιδιοκτήτες των οινοποιείων εναποθέτουν τις ελπίδες τους στο 2021 και ευελπιστούν ότι θα ανακάμψουν οικονομικά με το άνοιγμα του τουρισμού και του κλάδου της εστίασης.

Την περίοδο του lockdown τόσο ο κλάδος της εστίασης όσο και ο τουρισμός, που αποτελούν τα βασικά εμπορικά κανάλια διάθεσης των κρασιών, δεν λειτουργούν ενώ η διακίνηση των κρασιών μόνο στα σούπερ μάρκετ απορροφούν ένα πολύ μικρό μέρος της παραγωγής.

Μιλώντας στο ant1.com.cy ο Σοφοκλής Βλασίδης, Ιδιοκτήτης του Κτήματος Βλασίδη, είπε ότι ως εταιρεία έχουν μια ιδιαιτερότητα καθώς δεν εστιάζουν τόσο πολύ στον τουρισμό, δηλαδή ως στόχος τους στο μεγαλύτερο κομμάτι είναι η κυπριακή αγορά.

Ταυτόχρονα, ανέφερε πως η γενική κατάσταση στον Κλάδο ήταν πάρα πολύ δύσκολη καθώς οινοποιεία που στήριζαν τις πωλήσεις τους πάνω στην τουριστική βιομηχανία έχουν τεράστια προβλήματα.

Λόγω της πανδημίας έχουν πληγεί σε μεγάλο βαθμό οι βιομηχανίες κρασιού και τα μικρά οινοποιεία, ενώ αρκετές ποσότητες μένουν αδιάθετες στις αποθήκες τους.

Όπως σημείωσε ο κύριος Βλασίδης, το κομμάτι της υπεραγοράς της κάβας δούλεψε καλύτερα και από πέρσι, παρόλα αυτά η διοχέτευση των κρασιών στα εστιατόρια ήταν μειωμένη καθώς τρεις με τέσσερις μήνες ήταν κλειστά, ενώ άνοιξαν για περιορισμένο χρόνο.

«Είχαμε μείωση στην κατανάλωση του λευκού. Από την άλλη ενώ τέλειωναν πριν το τέλος της χρονιάς, φέτος άργησαν. Δυστυχώς επειδή ήμασταν πιο λίγο πιο αισιόδοξη ως εταιρεία κάναμε κανονικά την παραλαβή του 2020, τα προβλήματα θα τα βρούμε το 2021», σημείωσε.

«Ευελπιστούμε ότι θα ανοίξουν οι χώροι εστίασης και η αγορά για να μην τα βρούμε μπροστά μας τα προβλήματα», υπογράμμισε ο κύριος Βλασίδης.

Την ίδια ώρα, σε επικοινωνία μας με τον Ιδιοκτήτη του οινοποιείου Βουνί Παναγιάς, Ανδρέα Κυριακίδη, μας ανέφερε ότι είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα, ενώ πρόσθεσε ότι έχουν σημειώσει μείωση της τάξης του 50%-60% στα έσοδα τους.

«Η ζημία είναι μεγάλη σίγουρα και και αν συνεχίσει η ίδια κατάσταση και φέτος θα είναι δύσκολα τα πράγματα», δήλωσε ο κύριος Κυριακίδης.

Ερωτηθείς σχετικά με τα σχέδια που εξήγγειλε η κυβέρνηση για στήριξη των οινοποείων, εξήγησε ότι δεν είναι ικανοποιητικά για να καλύψουν τα έξοδα τους και συμπλήρωσε ότι φέτος δεν έχουν συμπεριληφθεί στα μέτρα για αναστολή δόσεων, γεγονός που κάνει την κατάσταση δυσκολότερη.

Ο κύριος Κυριακίδης χαρακτήρισε δυσοίωνο το μέλλον εάν η πανδημία συνεχιστεί για μεγάλη χρονική περίοδο και η κυπριακή αγορά συνεχίσει να είναι κλειστή.

Ιουλιέτα Μιχαήλ

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.