Κλειδί τα rapid tests για να ξεκλειδώσει η χώρα από το δεύτερο lockdown [BINTEO]

Το κλειδί για να ξεκλειδώσει η χώρα από τη δεύτερη καραντίνα, βρίσκεται στα αποτελέσματα των μαζικών τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου, που διενεργούνται στον γενικό πληθυσμό, αλλά και στους εργαζόμενους σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και κλάδους που δεν έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους.

Η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων από τα τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου θα ανάψει το πράσινο φως στην κυβέρνηση, για το πολυπόθητο ξεκλείδωμα της χώρας.

Οι ειδικοί εστιάζουν στα μαζικά τεστ που διενεργούνται στον γενικό πληθυσμό, αλλά κυρίως στους επαγγελματικούς κλάδους.

Σύμφωνα με τα στατιστικά του Υπουργείου Υγείας, σε περίοδο τεσσάρων ημερών διενεργήθηκαν συνολικά 39,042 rapid test.

Τα 9,622 αφορούσαν σε εργαζόμενους ιδιωτικών επιχειρήσεων και του δημόσιου τομέα που εν μέσω καραντίνας δεν έχουν αναστείλει την λειτουργία τους.

Από τους ελέγχους αυτούς, που έγιναν από τις 18 μέχρι τις 22 Ιανουαρίου, εντοπίστηκαν συνολικά μόλις έντεκα θετικά περιστατικά κορωνοϊού, με το ποσοστό θετικότητας να ανέρχεται σε 0,11%.

Δεδομένης της αύξησης στο προσωπικό με φυσική παρουσία σε 25% και με μέγιστο αριθμό 25 άτομα, το Υπουργείο Υγείας συνιστά αυστηρά στις ιδιωτικές επιχειρήσεις να προβαίνουν σε διενέργεια εξέτασης των εργαζομένων τους, σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί ο κίνδυνος για δημιουργία εστιών μετάδοσης του ιού.

«Προληπτικά. Το κάνω για μένα και για την οικογένεια μου », ανέφερε ένας πολίτης.

Ένας δεύτερος πολίτης δήλωσε ότι «προληπτικά βεβαίως, έχω ξανακάνει».

Για να μην δημιουργείται συνωστισμός στα σημεία δειγματοληψίας, μετά από συνεννόηση του Υπουργείο Υγείας με τους επαγγελματικούς συνδέσμους, σε μεγάλες επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να παραχωρούνται δωρεάν rapid tests επί τόπου.

Το Υπουργείο της Υγείας σημειώνει πως από σήμερα και μέχρι το ερχόμενο Σάββατο πρέπει να ολοκληρωθεί ο έλεγχος των τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου του 50 τοις εκατό του προσωπικού των επιχειρήσεων που εργάζεται με φυσική παρουσία, ενώ προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στα άτομα που επιστρέφουν με την αύξηση του ποσοστού.

Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να διενεργούν τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου ανά εβδομάδα, σε ομάδες των εργαζομένων τους, για καλύτερη επιτήρηση.

Σε 68 ημέρες έχουν διενεργηθεί 460 χιλιάδες 390 τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου και έχουν εντοπιστεί 11 χιλιάδες 78 θετικά περιστατικά με το ποσοστό θετικότητας να ανέρχεται σε 2,41%.


Ντέπυ Νικολάου

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.