Η στήριξη και αναβάθμιση των ορεινών κοινοτήτων με ορίζοντα το 2023

Πέραν των 100 βραχυπρόθεσμων δράσεων τροχοδρομούνται το προσεχές διάστημα, με έμφαση την αναβάθμιση και την βιώσιμη ανάπτυξη των ορεινών περιοχών της Κύπρου.

Η ψήφιση του κρατικού Προϋπολογισμού έδωσε την πολυπόθητη ανάσα για τροχοδρόμηση και εκπλήρωση των κυβερνητικών σχεδιασμών, έτι περισσότερο λόγω της πανδημίας που έχει πλήξει σε τεράστιο βαθμό τον οικονομικό και κοινωνικό ιστό. Με ιδιαίτερη ανακούφιση επίσης υποδέχτηκαν την εν λόγω εξέλιξη και οι ορεινές κοινότητες, οι οποίες δύνανται να ελπίζουν στην υλοποίηση μιας σειράς δράσεων που στόχο έχουν την  ενίσχυση τους σε ένα ευρύ φάσμα.

Για το σκοπό αυτό την περασμένη Τετάρτη 20 Ιανουαρίου, διεξήχθη διευρυμένη διυπουργική Επιτροπή υπό τον υπουργό Εσωτερικών Νίκο Νουρή για τον προγραμματισμό και την προώθηση δράσεων, οι οποίες θα ενθαρρύνουν την ανάπτυξη στην περιοχή Τροόδους και όλων των ορεινών περιοχών. 

Πέραν του υπουργού Εσωτερικών, συμμετείχαν οι Υπουργοί Οικονομικών,  Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω και ο Υφυπουργός Τουρισμού.

Κατά τη Διυπουργική ο Επίτροπος Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων, Κώστας Χαμπιαούρης, παρουσίασε τις βραχυπρόθεσμες δράσεις, οι οποίες αναμένεται να υλοποιηθούν μέχρι το 2023. « Στόχος να πετύχουμε την αναβάθμιση και την βιώσιμη ανάπτυξη των ορεινών κοινοτήτων» ανέφερε με δηλώσεις του στο ant1.com.cy ο αρμόδιος Επίτροπος.

Ο κ. Χαμπιαούρης ανέφερε πως κατά την πρόσφατη ενημέρωση προς τους υπουργούς, έγινε η παρουσίαση βραχυπρόθεσμων πλάνων με ορίζοντα υλοποίησης το 2023, δράσεις που αριθμούν πέραν των 100, και αφορούν τους τομείς των προαναφερθέντων υπουργείων. Σύμφωνα με τον Επίτροπο, το φαινόμενο της αστυφιλίας είναι κάτι που σαφώς και προβληματίζει, οπόταν με τρείς βασικούς άξονες επιχειρείται η ανάπτυξη των ορεινών κοινοτήτων για ένα καλύτερο αύριο.

Μέχρι λοιπόν το 2023 έχουν ήδη τροχοδρομηθεί συγκεκριμένες δράσεις προς όφελος των ορεινών κοινοτήτων, με τον κ. Χαμπιαούρη να επισημαίνει πως ήδη μέχρι και σήμερα έχουν ολοκληρωθεί αρκετές πρόνοιες, ενώ άλλες έχουν ήδη ξεκινήσει και βρίσκονται σε καθεστώς υλοποίησης.

Στο παρόν στάδιο όπως δήλωσε ο Επίτροπος, βρίσκονται σε εξέλιξη έργα όπως η αναβάθμιση Αστυνομικών και Πυροσβεστικών Σταθμών, το ελικοδρόμιο και η βιοτεχνική περιοχή στη Λινού. Προωθείται παράλληλα σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας η ίδρυση Τεχνικής Σχολής στην περιοχή Σολέας, ενώ με το Υπουργείο Υγείας προωθείται η αναβάθμιση του Νοσοκομείου Τροόδους.

Επιπρόσθετα, εντός του έτους αναμένεται σύμφωνα με τον κ. Χαμπιαούρη και η έναρξη αναβάθμισης του Αθλητικού Κέντρου «Γλαύκος Κληρίδης» στον Αγρό, ενώ προωθείται και η Λαϊκή Αγορά στον Καρβουνά. Πέραν αυτών έχει ήδη ξεκινήσει και το αποχετευτικό σύστημα σε αρκετές κοινότητες.

Πέραν αυτών, προωθείται η δημιουργία Αθλητικού Μουσείου στον  Άγριο Αμβρόσιο με έμφαση στον αγώνα της ΕΟΚΑ, την ίδια ώρα που τροχοδρομείται και η δημιουργία Μουσείου στην Πάχνα για τις κατεχόμενες περιοχές με τρισδιάστατες φωτογραφίες για να επισκέπτονται οι μαθητές αλλά και οι πολίτες.

Ενώ παράλληλα αρκετά είναι και τα έργα που έχουν ολοκληρωθεί, όπως είναι το Περιφερειακό κέντρο στήριξης ηλικιωμένων στο Φοινί, και η Δημιουργία Ολοήμερων Σχολείων σε Κοράκου και Πάχνα, ως επίσης και Ολοήμερων Νηπιαγωγείων μέχρι τις 16:00 το απόγευμα.

Όλες οι δράσεις όπως ανέφερε ο Επίτροπος εδράζονται σε τρείς άξονες: Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στην παραγωγή, εστιάζοντας κυρίως στο νέο τουριστικό προϊόν, τις επιχειρηματικές δράσεις και την οικοτεχνία. Σε δεύτερο πλαίσιο εντάσσεται και η ποιότητα ζωής των κατοίκων η καθημερινότητα τους (υπηρεσίες, οδικό δίκτυο, συνδεσιμότητα, υγεία και εκπαίδευση), ενώ ο τρίτος άξονας αφορά το ίδιο το περιβάλλον με την ενσωμάτωση της ήπιας ανθρώπινης παρέμβασης.

Για τον σκοπό αυτό η η διευρυμένη διυπουργική αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου σε έναν περίπου μήνα, με τον κ. Χαμπιαούρη να αναμένει τις προτάσεις των αρμόδιων υπουργείων για συγκεκριμένες πρωτοβουλίες ή ακόμη και εμπλουτισμού του όλου προγράμματος.

Μιχάλης Παναγιώτου

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.