Πως εξοικονομούμε ενέργεια και θέρμανση στο σπίτι εν μέσω lockdown

Η εκπρόσωπος Τύπου της ΑΗΚ Χριστίνα Παπαδοπούλου παραθέτει μέσα από το ant1.com.cy το κόστος κάθε συσκευής θέρμανσης, αλλά και συμβουλές για να μην επιβαρύνουμε άσκοπα το μηνιαίο μας προϋπολογισμό.

Η επιβολή ενός δευτέρου lockdown οδήγησε σε εκ νέου εγκλεισμό εντός του σπιτιού τους πολίτες, είτε λόγω της απαγόρευσης άσκοπων μετακινήσεων, είτε λόγω της υποχρεωτικής εργασίας από το σπίτι. Σε κάθε περίπτωση, τις πλείστες ώρες της ημέρας, καλούμαστε να τις περάσουμε εντός σπιτιού.

Σε συνάρτηση με το ότι η δεύτερος περίοδος εγκλεισμού συνέπεσε με το Χειμώνα, οδηγεί αυτομάτως στη χρήση θερμαντικών συσκευών, με τους πολίτες να καλούνται κάθε τέλος του μήνα να ξοδέψουν ένα σεβαστό ποσό του εισοδήματος σε  ηλεκτρική ενέργεια. 

Ο ant1.com.cy επικοινώνησε με την εκπρόσωπο Τύπου της ΑΗΚ Χριστίνα Παπαδοπούλου, ζητώντας να μάθει ποια βασικά βήματα πρέπει να κάνει ο κάθε ένας από εμάς στο σπίτι του για να καταστεί η παραμονή στο σπίτι, όσο πιο ανέξοδη γίνεται.

«Η θέρμανση γενικά απορροφά ένα πολύ μεγάλο μέρος του προϋπολογισμού κάθε νοικοκυριού» ανέφερε αρχικά η κα Παπαδοπούλου, τονίζοντας τη σημασία της τακτικής συντήρησης προς όφελος της τσέπης των πολιτών.

Επιπρόσθετα η κα Παπαδόπουλου προέβη σε μια αναλυτική εκτίμηση κόστους  για κάθε είδους συσκευή παραγωγής θερμότητας. Σε συνάρτηση της τιμής της  kwh και της χρήσης ανά δωμάτιο, το κόστος των πηγών θερμότητας σε μηνιαία βάση έχουν ως ακολούθως:

Κλιματιστικά:

9000 BTU: €31,20

12000 BTU: €45

18 000 BTU: €64,50

Ηλεκτρικό Σώμα: 

Εάν λειτουργεί 8 ώρες τη μέρα το μηνιαίο κόστος ανέρχεται στα €78

Θερμοσυσσωρευτές:

€83,98 το μήνα για ένα μέσο διαμέρισμα  (τρία υπνοδωμάτια, ένα σαλόνι, κουζίνα και μπάνιο) .

Όπως ανέφερε στο σημείο η κα Παπαδοπούλου « με την εφαρμογή των νέων διατιμήσεων το Σεπτέμβριο 2017  θα προέκυπτε αύξηση 49% στη διατίμηση αυτή την οποία όμως με δική της πρωτοβουλία η ΑΗΚ καλύπτει και θα συνεχίσει να καλύπτει μέχρι τη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρισμού ή μέχρι το τέλος του 2021».

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΑΗΚ ο αριθμός των πολιτών που έχουν σε χρήση  θερμοσυσσωρευτές ανέρχεται περίπου στις 20.000 και καλό θα ήταν να έχουν γνώση της πιο πάνω ρύθμισης.

Θερμάστρα Αλογόνου 1100 Watt:

Για λειτουργία  8 ώρες τη μέρα, το κόστος για ένα μήνα ανέρχεται στα €42,90

Πολύ μεγάλη κατανάλωση σύμφωνα με την κα Παπαδοπούλου παρουσιάζουν οι υποδαπέδιες θερμάνσεις

Από εκεί και πέρα, η κα Παπαδοπούλου αναφέρθηκε και στη χρήση άλλων ηλεκτρικών συσκευών που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητα μας, δίνοντας τις δικές της συμβουλές για να αποφεύγονται με απλό τρόπο οι αλόγιστες σπατάλες.

-Η χρήση του στεγνωτηρίου ρούχων να γίνεται με φειδώ, καθώς θεωρείται από τις πλέον κοστοβόρες συσκευές ενός νοικοκυριού.

-Να αποφεύγεται η συνεχής χρήση του βραστήρα νερού. Εκεί και όπου χρειάζεται, να γεμίζουμε μέχρι το σημείο που θέλουμε, και όχι ολόκληρο το βραστήρα με νερό.

-Τα πλυντήρια ρούχων και πιάτων να είναι γεμάτα πριν την χρησιμοποίηση τους για να αποφεύγεται η ανάγκη δεύτερης χρήσης.

-Είναι προτιμότερη η χρήση ηλιακού αντί ηλεκτρικού θερμοσίφωνα.

-Πολύ οικονομική θεωρείται η χύτρα ταχύτητας που εξοικονομεί γύρω στο 60% ηλεκτρικής ταχύτητας.

-Όταν χρειάζονται αντικατάσταση οι λάμπες να αντικαθίστανται με λαμπτήρες LED λόγω του ότι έχουν δεκαπλάσια ζωή και εξοικονομούν μέχρι 60% ηλεκτρική ενέργεια.

Νοείται πως πέραν της χρήσης συσκευών όπως ανέφερε η κα Παπαδοπούλου, καλό θα είναι να ακολουθούνται και οι βασικοί κανόνες ατομικής πρακτικής, όπως το να αφήνουμε τον ήλιο να μπαίνει στο σπίτι από τα παράθυρα, να μην αφήνουμε ανοικτές τις πόρτες ανάμεσα στα δωμάτια όταν έχουμε συσκευές θέρμανσης σε λειτουργία, και να μην έχουμε όλες τις λάμπες του σπιτιού αναμμένες όταν αυτό αποτελεί πλεονασμό.

Μιχάλης Παναγιώτου

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.