Τα σενάρια Μαρτίου, ο παρασκηνιακός ρόλος της Αγγλίας και η διαχείριση της επόμενης ημέρας

Ο ιστορικός και τουρκολόγος Νίκος Στέλγιας αναλύει από το ant1.com.cy τις κινήσεις όλων των εμπλεκομένων στη διπλωματική σκακιέρα, σε μια Πενταμερή που το στοίχημα της επόμενης ημέρας είναι μεγαλύτερο και από την ίδια την πραγματοποίηση της.

Στο δρόμο της άτυπης Πενταμερούς ο δρόμος  κάθε άλλο παρά στρωμένος με ροδοπέταλα μπορεί να χαρακτηριστεί. Τα σενάρια για «μετάθεση» πραγματοποίησης το Μάρτιο φαίνεται να κρύβουν και τη λογική της ενδεχόμενης εν μια νυκτί κατάρρευσης , με το αγεφύρωτο χάσμα μεταξύ των δυο πλευρών να αποτελεί τη μόνη σταθερά σε μια γενικώς αποδεκτή ρευστή κατάσταση γύρω από το εθνικό μας ζήτημα.

Την στιγμή που δεν παρατηρείται οποιαδήποτε κινητικότητα από το 2017 και εντεύθεν, οι δεδηλωμένες προθέσεις του Αντόνιο Γκουτέρες να φέρει Αναστασιάδη και Τατάρ σε ένα τραπέζι αποτελεί σταυρόλεξο για γερούς λύτες. Από τη μια η δεδηλωμένη πρόθεση της Άγκυρας και του νέου κατοχικού καθεστώτος για λύση δυο κρατών, και από την άλλη η θέση της Ελληνοκυπριακής πλευράς για συνέχιση των διαδικασιών από το Κραν Μοντανά προδιαγράφουν δυο κόσμους παντελώς αγεφύρωτους.

Οι κινήσεις των δυο πλευρών, οι επιδιώξεις για καθορισμό της σύνθεσης της Πενταμερούς και η διαχείριση της επόμενης ημέρας σε ένα ενδεχόμενο ναυάγιο, συνθέτουν το σκηνικό γύρω από τις προεργασίες. Ο ant1.com.cy επικοινώνησε με τον ιστορικό και τουρκολόγο Νίκο Στέλγια, σε μια προσπάθεια αποκρυπτογράφησης των προθέσεων των υπολοίπων μερών, αλλά και την τακτική της κατοχικής δύναμης στο όλο φάσμα.

Είναι αυτή ακριβώς η πλήρης διάσταση απόψεων, ειδικότερα η αποξένωση του κατοχικού καθεστώτος από την «πολιτική ισότητα» του 2017 στην «κυριαρχική ισότητα» του Τατάρ σύμφωνα με τον κ. Στέλγια που οδηγεί τον Γκουτέρες στο να μην ανοίγει τα χαρτιά του για το πότε θα αποστείλει τις προσκλήσεις για την άτυπη Πενταμερή. 

Μια εξέλιξη που αν επιβεβαιωθεί, σαφώς και θα βολέψει την Τουρκία, μιας και ο Μάρτιος είναι ο μήνας της εκ νέου αξιολόγησης της από τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κατά τον κ. Στέλγια ωστόσο, τεράστια σημασία έχει και η σύνθεση υπό την οποία θα πραγματοποιηθεί η Πενταμερής, ίσως περισσότερο και από το πότε αυτή θα λάβει χώρα. Η θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς να έχει παρούσα την Ευρωπαϊκή Ένωση εδράζεται στη λογική της παρουσίας ενός ακόμη «συμμάχου», την ώρα που κατά τον κ. Στέλγια, οργιώδες παρασκήνιο τεκταίνεται μεταξύ Άγκυρας και Λονδίνου.

«Παρασκηνιακά υπάρχει ένας παράγοντας, η Αγγλία με την Τουρκία πάνε χέρι-χέρι σε πολλούς άξονες, πολυδιάστατα παίζουν ένα χοντρό παιχνίδι στην ευρύτερη περιοχή» σημείωσε ο κ. Στέλγιας χαρακτηριστικά, μη παραλείποντας το γεγονός πως η Αγγλία ως  εγγυήτρια δύναμη έχει ρόλο και λόγο να διαδραματίσει στις όποιες εξελίξεις.

Υπό αυτό το πρίσμα σημείωσε ο κ. Στέλγιας υπάρχουν «πολύ λίγα περιθώρια ελιγμών, οπόταν σίγουρα θα είναι δύσκολα τα πράγματα».

Για να στεφθεί με επιτυχία η όποια προσπάθεια αναθέρμανσης του διαλόγου, θα απαιτηθεί τεράστια προσπάθεια από τους εμπλεκόμενους φορείς. Τα περιθώρια ελιγμών και υπαναχωρήσεων για να βρεθεί μια κάποια γραμμή συναντίληψης είναι υπό τις περιστάσεις αβέβαιη. Εξάλλου όπως σημειώνει ο κ. Στέλγιας, πως είναι δυνατό να «συναντηθούν στη μέση» τα δυο κράτη με την Ομοσπονδία.

Το μεγάλο διακύβευμα ωστόσο έγκειται στην «επόμενη ημέρα». Το σενάριο γεφύρωσης του χάσματος και επανατοποθέτησης του Κυπριακού στις «ράγες» είναι θεωρητικά υπαρκτό, ως επίσης υπαρκτό είναι και το ενδεχόμενο αποτυχίας. Το μεγάλο ερώτημα είναι πως θα προσπαθήσει η Τουρκία να κεφαλαιοποιήσει, όπως συνηθίζει άλλωστε, τους καρπούς μιας τέτοιας εξέλιξης.

« Σε μια τέτοια περίπτωση η Τουρκία θα κάνει κινήσεις εντυπωσιασμού, δεν αποκλείεται οι Τούρκοι με φίλια καθεστώτα να επιχειρήσουν κινήσεις αναβάθμισης του κατοχικού καθεστώτος» σημείωσε  επ’ αυτού ο κ. Στέλγιας. Έφερε ως δυνητικά παραδείγματα το καθεστώς της Τρίπολής με το οποίο η Άγκυρα διατηρεί άριστες σχέσεις να φέρει κάποιον αντιπρόσωπο στα κατεχόμενα, ή ακόμη να δούμε και κάποιες απευθείας πτήσεις από Αγγλία στα κατεχόμενα».

«Κινήσεις άνευ ουσίας για το ίδιο το κυπριακό, αλλά σαφώς εντυπωσιασμού» συνέχισε ο κ. Στέλγιας, χαρακτηρίζοντας το διάστημα που θα ακολουθήσει ως εξαιρετικά δύσκολο για τις όποιες επόμενες κινήσεις, έχοντας απέναντι τη συγκεκριμένη Τουρκία όπως αυτή παρουσιάζεται ειδικά αυτή την περίοδο.

Μιχάλης Παναγιώτου

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.