Ερευνητική για πολιτογραφήσεις: Αναφορές για μεγάλη «βιομηχανία» από Σ. Χάσικο [ΒΙΝΤΕΟ]

Τι κατέθεσαν ενώπιον της ερευνητικής επιτροπή για τις πολιτογραφήσεις ο υπουργός Εσωτερικών και οι δύο προκάτοχοι του.

Στα μέσα ενημέρωσης για σκοπούς ίσης μεταχείρισης των μαρτύρων έδωσε η Ερευνητική Επιτροπή για τις κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις τις καταθέσεις του νυν Υπουργού Εσωτερικών, Νίκου Νουρή, και δύο προκατόχων του, του Σωκράτη Χάσικου και της Ελένης Μαύρου.

Στη δική του κατάθεση, ο νυν Υπουργός Εσωτερικών, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δήλωσε ότι δεν δέχθηκε, ούτε ο ίδιος αλλά ούτε και κάποιος άλλος Υπουργός, απολύτως καμία παρέμβαση, είτε από την Προεδρία της Δημοκρατίας, είτε από άλλους πολιτικούς, εκκλησιαστικούς ή πολιτειακούς παράγοντες και αξιωματούχους.

Ερωτηθείς σχετικά εάν έγιναν τα οποιαδήποτε λάθη στη διαχείριση του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος, ο Νίκος Νουρής παραδέχθηκε ότι έγιναν λάθη, τα οποία απέδωσε στον ανθρώπινο παράγοντα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι όποιος θεωρεί ότι δεν έγιναν λάθη είναι εκτός πραγματικότητας.

Υποστήριξε ότι επί δικής του Υπουργίας η προσπάθεια που έγινε ήταν για τη βελτίωση του προγράμματος για να μην οδηγηθούμε σε αυτά που σήμερα, δυστυχώς είπε, είδαν το φως της δημοσιότητας. Επίσης, στο πλαίσιο της μαρτυρίας του κυρίου Νουρή, τα μέλη της επιτροπής εντόπισαν ότι η μεγάλη ανεπάρκεια του συστήματος ήταν η έλλειψη λεπτομερούς βάσης δεδομένων με όλα τα στοιχεία των πολιτογραφηθέντων. Σε σχέση με τη μαρτυρία του Σωκράτη Χάσικο, ο πρώην Υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι στη διαδικασία έγκρισης κατ΄εξαίρεση πολιτογραφήσεων συμμετείχε και η Βουλή η οποία όπως είπε, ουδέποτε έκαμε οποιανδήποτε παρατήρηση σε αίτηση προτού τεθεί ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ο κύριος Χάσικος ερωτήθηκε και για γνωστή περίπτωση πολιτογραφηθέντα ο οποίος είχε κληθεί στο εξωτερικό για ανάκριση, και δήλωσε ότι από τη στιγμή που δεν είχε συλληφθεί ή εκτίσει ποινή φυλάκισης όταν εξετάζεται η αίτησή του, με βάση τα κριτήρια του προγράμματος δεν υπήρχε λόγος απόρριψης της αίτησής του. Σημείωσε ότι για τη συγκεκριμένη περίπτωση έλαβε επιστολή από τον Αρχιεπίσκοπο, ωστόσο όπως είπε δεν την έλαβε υπόψη. Αναφέρθηκε επίσης και στο ότι αφού κατέθεσε τα χρήματά του στην Κύπρο, και ελέγχθηκε από το την τράπεζα παίρνοντας το πράσινο φως, και ακολούθως και από το Υπουργείο Οικονομικών, πολιτογραφήθηκε. Κατόπιν ωστόσο της πολιτογράφησής του, καταγγέλθηκε στη ΜΟΚΑΣ.

Ο Σωκράτης Χάσικος υπεραμύνθηκε των χειρισμών του, τονίζοντας ότι ήθελε η Κύπρος να αποφύγει το παράδειγμα της Μάλτας. Αναφερόμενος δε στις έντονες όπως τις χαρακτήρισε παραστάσεις που γίνονταν επί Υπουργίας του από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δήλωσε ότι είχε ζητήσει την κατανόηση των Ευρωπαίων εταίρων μέχρι η Κύπρο να βγει από το μνημόνιο, διαβεβαιώνοντας ότι δεν γίνονται παρατυπίες στην εφαρμογή του προγράμματος.

Καταληκτικά, ο κύριος Χάσικος έκανε λόγο για μεγάλη βιομηχανία, κάνοντας και ειδική αναφορά σε άτομο του οικογενειακού κύκλου πολιτικού προσώπου.

Από την κατάθεση της κυρίας Ελένης Μαύρου, κρατάμε την αναφορά της ότι κατά τη θητεία της μεταξύ 2012 και 2013 έγιναν γύρω στις 45 με 50 κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις. Εποχή κατά την οποία, όπως είπε το κυπριακό επενδυτικό πρόγραμμα δεν είχε δεχθεί παρατηρήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είπε επίσης ότι επί Υπουργίας της δεν υπήρχε κριτήριο που να αποκλείει πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα, κάνοντας λόγο για γρήγορη διαδικασία πολιτογράφησης και γι’ αυτό το λόγο είπε, δεν ζητήθηκε από κάποιον οποιαδήποτε επίσπευση.

Σήμερα στο μεταξύ κατέθεσε στην Ερευνητική επιτροπή και ο Οικονομικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών και επικεφαλής λειτουργός του Υπουργείου για το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα από το 2016, Κυριάκος Κακουρή.

Σύμφωνα με τον κύριο Κακούρη, το Υπουργείο Οικονομικών δεν έλεγχε οτιδήποτε άλλο άλλο πέραν από το εάν οι αιτούντες πληρούσαν τα οικονομικά κριτήρια του προγράμματος. Εάν δηλαδή γίνονταν εμβάσματα στην Κύπρο και όχι ποια ήταν η πηγή τους. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του Προέδρου της Ερευνητικής, Μύρωνα Νικολάτου, ότι βρήκε εντυπωσιακό το γεγονός ότι πολιτογραφήθηκαν Διευθυντές εταιρειών που δεν ενέπιπταν στον όρο αλλοδαπός επενδυτής και ότι στο Υπουργείο Οικονομικών δεν υπήρχε έλεγχος για τήρηση των προϋποθέσεων του προγράμματος, πέραν των οικονομικών κριτηρίων.

Στην ερευνητική αναφέρθηκε επίσης ότι εκκρεμούν άλλες 300 αιτήσεις για κατ' εξαίρεση πολιτογράφηση.


Νεοκλής Νεοκλέους

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.