«Πυρά» ΑΚΕΛ προς ΔΗΣΥ για θέματα σεξουαλικής παρενόχλησης [ΒΙΝΤΕΟ]

«'Οταν βλέπουμε βουλευτές του Συναγερμού να φωτογραφίζουν τις φούστες συναδέλφων τους στη Βουλή και να τις καλούν να μετρήσουν τον αντρισμό τους… όλα αυτά δημιουργούν ένα φάσμα σεξιστικών συμπεριφορών και νοοτροπίας.»

Το ασκό του Αιόλου άνοιξαν οι καταγγελίες των αθλητριών Άντρης Ελευθερίου και Σοφίας Μπεκατώρου. Με αφορμή αυτές τις καταγγελίες, ο δημόσιος διάλογος για υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης σε βάρος αθλητών/τριων και όχι μόνο, σε Κύπρο και Ελλάδα, άνοιξε εκ νέου σε μεγάλο βαθμό.

Το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής ΑΚΕΛ, Μαρίνα Σάββα, σε παρέμβαση της στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Μέρα Μεσημέρι», ανέφερε πως «το συμπέρασμα από τον διάλογου που διεξάγεται στην Ελλάδα, είναι ότι ένα θύμα είναι πάρα πολύ δύσκολο να μιλήσει. Και ο πρώτος λόγος που θεωρώ ότι είναι δύσκολο να μιλήσει, είναι διότι δεν είναι ξεκάθαρο και σαφές τι είναι σεξουαλική παρενόχληση.»

Στη συνέχεια η κα. Μαρίνα Σάββα δε δίστασε να εξαπολύσει τα «πυρά» της προς την Κυβέρνηση και τον Δημοκρατικό Συναγερμό, φέρνοντας στην εκ νέου στην επιφάνεια περιστατικά του παρελθόντος.

Συγκεκριμένα, η κα. Σάββα είπε: «να σας διαβάσω μόνο μια συγκεκριμένη δήλωση: Να μη συγχέουμε τη φιλοφρόνηση με τη σεξουαλική παρενόχληση. Αυτή ήταν δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, του κυρίου Αναστασιάδη, όταν ρωτήθηκε από εφημερίδα να συζητήσει το θέμα ή την πολιτική που ο ίδιος θέλει να εφαρμόσει για τα θέματα της σεξουαλικής παρενόχλησης.»

«Όταν δηλαδή υπονοείται από δημόσια πρόσωπα, ότι μια γυναίκα δεν είναι σε θέση να αντιληφθεί πότε την παρενοχλούν ή πότε την φλερτάρουν, δεν μπορεί να ανοίξει δρόμος για ένα δημόσιο διάλογο σε σωστή βάση, του πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτά τα πράγματα», συμπλήρωσε.

Τόνισε δε, πως «όταν βλέπουμε βουλευτές του Συναγερμού  να φωτογραφίζουν τις φούστες συναδέλφων τους στη Βουλή και να τις καλούν να μετρήσουν τον αντρισμό τους… Ή ακόμα και όταν ο νυν Υπουργός Παιδείας έλεγε σε συνυποψήφια του Συναγερμού τότε: δεν έχουμε καλλιστεία έχουμε εκλογές. Όλα αυτά δημιουργούν ένα φάσμα σεξιστικών συμπεριφορών και νοοτροπίας που κυριαρχεί στο δημόσιο λόγο και προάγει μια εντελώς λανθασμένη αντίληψη για το πώς μπορούν να εντοπιστούν αυτά τα θέματα.»

«Λοιπόν», σημειώνει, «νομίζω είναι η ώρα να κάνουμε ορισμένες παραδοχές. Πρώτον να είναι ξεκάθαρο όταν μια γυναίκα θα μιλήσει ή όταν ένα άτομο θα μιλήσει για τη σεξουαλική παρενόχληση, δεν πρόκειται να ξεκινήσει η συζήτηση στη βάσει του ναι μεν αλλά… Το δεύτερο, να είναι ξεκάθαρο ότι είναι δύσκολο για ένα άτομο να μιλήσει για ότι έχει περάσει ή για όσα έχει ζήσει και για όσα θέλει να καταγγείλει. Όταν πρόκειται για εργαζόμενες γυναίκες, πόσο εύκολο είναι μέσα σε συνθήκες κρίσης, που η ζήση μια γυναίκας εξαρτάται από τη δουλεία της, να βγει να ανοικτά να καταγγείλει.»

«Είναι εύκολο για την πολιτεία να λέει: ας μιλήσει, είναι πάρα πολύ εύκολο, το ζήτημα είναι πώς τους προστατεύουμε», επεσήμανε, μεταξύ άλλων, η κυρία Σάββα.

«Ως ΑΚΕΛ», συνέχισε, «έχουμε καταθέσει σωρεία προτάσεων νόμου στη Βουλή. Πιο πρόσφατο είναι αυτό το θέμα… της σεξουαλικής κακοποίησης και παρενόχλησης στον χώρο του αθλητισμού, αλλά και μια σειρά προηγούμενων προτάσεων, του πώς προστατεύονται τα θύματα και πώς τυγχάνουν εποπτείας οι θύτες, ταυτόχρονα με τον εκσυγχρονισμό του ποινικού κώδικα για το τι σημαίνει βιασμός, που είναι  πάρα πολύ σημαντικό.»

Επίσης η κα. Σάββα εξήγησε πως «ο ποινικός κώδικας στα θέματα αυτά έχει μείνει κολλημένος στον περασμένο αιώνα και ακριβώς η κυβέρνηση- της οποία είναι ευθύνη- δεν έχει προχωρήσει να κάνει συγκεκριμένα βήματα για να εκσυγχρονιστεί ο ποινικός κώδικας.»

Τόνισε δε, πως «σαν ΑΚΕΛ πήραμε πρωτοβουλίες, ανοίξαμε τα θέματα αυτά. Ήδη πέρασε μια πρόταση νόμου μας σε σχέση με τον ορισμό του βιασμού και με τις ποινές που επιβάλλονται, και έχουμε ήδη εκκρεμούσες να συζητηθούν αρκετές άλλες προτάσεις νόμου, ειδικά για τον εκσυγχρονισμό του ποινικού κώδικα για τα θέματα αυτά.»  Νικόλας Πέτρου

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.