Δρ. Πανά: «Φοβόμαστε την κινητικότητα γύρω απ’ τα σχολεία» [ΒΙΝΤΕΟ]

Ποιοι μαθητές αναμένεται να επιστέψουν στα σχολεία από την 1η Φεβρουαρίου.

Στο προεδρικό θα ανηφορίσει τη Δευτέρα το πρωί η επιστημονική συμβουλευτική ομάδα για να παραστεί σε σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού στην Κύπρο και τις ενδεχόμενες χαλαρώσεις που θα εφαρμοστούν με το πέρας των υφιστάμενων μέτρων την 1η Φεβρουαρίου.

Σε δηλώσεις της στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Μέρα Μεσημέρι», η σύμβουλος του Υπουργείου Υγείας, Δρ. Ζωή Δωροθέα Πανά,  ανέφερε ότι «εννοείται πως όλοι μας έχουμε ένα κοινό στόχο… το να μπούμε στη φάση της επανεκκίνησης. Το ζήτημα είναι να το πώς μπορούμε να μπούμε με ασφάλεια και ελεγχόμενα, το νωρίτερο δυνατό, λαμβάνοντας υπόψιν και όλα ακούστηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.»

«Τουλάχιστον», συνέχισε «σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, βλέπουμε το τελευταίο διάστημα την βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας στην κοινότητα, από την άλλη όμως, βλέπουμε και τη  κρίσιμη κατάσταση των νοσοκομείων μας.»

Ερωτηθείσα τη χαλαρώσεις να αναμένουμε από την 1η Φεβρουαρίου, η κυρία Πανά είπε πως «υπάρχουν συζητήσεις πολυεπίπεδες. Ο στόχος όλων- γιατί όλοι είμαστε κουρασμένοι, γιατί υπάρχει επιβάρυνση και της οικονομίας και της ψυχολογίας – το να ανοίξουμε στοχευμένα βαθμιαία και ελεγχόμενα.»

«Φαντάζομαι ότι στην πρώτη φάση, στο πρώτο δεκαπενθήμερο, θα πρέπει να είμαστε λίγο συνετοί και συντηρητικοί, για να μην οπισθοδρομήσουμε. Αυτό επιτάσσει η λογική. Και μόλις δούμε ότι μπορούμε να προβούμε σε περαιτέρω άρση μέτρων, νομίζω ότι τότε  μπορούμε να πάμε όλοι μαζί επιταχυνόμενα και κυρίως στη φάση της Άνοιξης. Δεν μπορώ να σας πω, αν με ρωτάτε για συγκεκριμένες επαγγελματικές δραστηριότητες, γιατί νομίζω τώρα γίνονται οι συζητήσεις αυτές βάσει πολλών παραγόντων», εξήγησε η κυρία Πανά.

Κληθείσα να σχολιάσει τι θα γίνει με τα σχολεία, η κυρία Πανά είπε πως «επειδή γίνονται συνεχόμενα κάποιες συζητήσεις για τα σχολεία, είναι ένα χώρος που μας απασχολεί και μας προβληματίζει ιδιαίτερα, διότι υπάρχει αυτό το αντιφατικό. Από τη μια πρέπει και οφείλουμε να στηρίξουμε την απρόσκοπτη διαδικασία, από την άλλη είδαμε και στην Κύπρο ως ένα βαθμό… ότι φοβόμαστε την κινητικότητα γύρω από τα σχολεία.»

«Άρα λοιπόν, σημείωσε, «ενδεχομένως στη συζήτηση θα μπορούσε να τεθεί αν μπορούμε βαθμιαία να ανοίξουμε. Και εκεί, στο βαθμιαίο άνοιγμα και των σχολείων, νομίζω έχει μια λογική και το κομμάτι των δημοτικών για όλους τους λόγους τους οποίους έχουμε αναφέρει.»

Πρώτα οι μαθητές δημοτικών και γυμνασίων

Πάντως οι πληροφορίες του ΑΝΤ1, αναφέρουν πως εν αντιθέσει με την περασμένη άνοιξη, γίνονται σκέψεις όπως σε πρώτη φάση, και συγκεκριμένα την 1η Φεβρουαρίου, επιστρέψουν στα θρανία οι μαθητές των δημοτικών και των γυμνασίων ώστε να απελευθερωθούν οι γονείς. Σε μία τέτοια περίπτωση οι υπόλοιπες βαθμίδες θα παρακολουθούν τα μαθήματά εξ αποστάσεως.

Ωστόσο, υπάρχει έντονος προβληματισμός για το τι δέον γενέσθαι με τους τελειόφοιτους οι οποίοι θα παρακαθίσουν σε τελικές εξετάσεις.

«Προτείνω το άνοιγμα όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης»

Την ίδια ώρα, ο Διευθυντής Παιδιατρικής Κλινικής του Μακάρειου Νοσοκομείο, Δρ. Αβραάμ Ηλίας, αναφερόμενος στη δημόσια συζήτηση που διεξάγεται για το άνοιγμα των σχολείων, εξηγεί επισημαίνει πως πρέπει να πάνε τα παιδιά στο σχολείο.

Σε ανάρτηση του στα ΜΚΔ, ο Δρ. Ηλία αναφέρει πως «τις τελευταίες μέρες, η συζήτηση για το άνοιγμα ή όχι των σχολείων, συνεχίζεται έντονη και ο προβληματισμός γίνεται εντονότερος μετά την εμφάνιση παραλλαγμένων στελεχών του νέου Κορωνοϊού.»

Ο Δρ. Ηλία σημειώνει πως «το συμπέρασμα εξάγεται αβίαστα εάν δούμε τι μας έχει έως τώρα διδάξει η πανδημία του κορωνοϊού.

Εξηγεί δε, πως «τα πραγματικά δεδομένα της πανδημίας είναι τα ακόλουθα:

1. Η πανδημία είναι κυρίως νόσος των ενηλίκων, ενώ σπάνια προκαλεί σοβαρή πάθηση ή ακόμη σπανιότερα θάνατο στα παιδιά.

2. Σύμφωνα με την πρόσφατη εβδομαδιαία έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, από το σύνολο των καταγεγραμμένων κρουσμάτων Covid-19 το έτος 2020, οι κάτω των 18 ετών αποτελούν το 8% του συνόλου των περιπτώσεων, παρόλο που αποτελούν το 29% του παγκόσμιου πληθυσμού. Ιδιαίτερα, τα παιδιά κάτω των 13 ετών είναι λιγότερο πιθανό να προσβληθούν αλλά και να μεταδώσουν τον ιό απ' ότι τα μεγαλύτερα παιδιά. Αντίθετα, οι έφηβοι ηλικίας 16-18 ετών, μεταδίδουν τον ιό τόσο συχνά όσο και οι ενήλικες.

3. Σύμφωνα επίσης με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το προσωπικό των σχολείων διατρέχει μικρότερο κίνδυνο στο σχολείο, συγκριτικά με τον ενήλικο πληθυσμό, γενικά.

Με βάσει τις πιο πάνω επισημάνσεις, εξάγεται αβίαστα το συμπέρασμα ότι τα σχολεία έκλεισαν όχι για να προστατευτούν από τον ιό τα ίδια τα παιδιά αλλά κυρίως να προστατευτούν οι ενήλικες. Προτού καταλήξει κάποιος σε ένα ασφαλές συμπέρασμα όσον αφορά το άνοιγμα των σχολείων, πρέπει να αντισταθμίσει το όφελος με το κόστος μιας τέτοιας πράξης. Δυστυχώς, το κόστος να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία είναι δυσανάλογο σε σχέση με το όφελος που πιθανόν να προκύψει. Ήδη έως τη λήξη των ισχυόντων περιοριστικών μέτρων (31/01/2021), τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά για 5 συνεχόμενες εβδομάδες, 2 εκ των οποίων ήταν οι προγραμματισμένες διακοπές. Αυτό το μεγάλο χρονικό διάστημα το οποίο εάν προστεθεί με το περσινό ακόμη μεγαλύτερο διάστημα, θα στιγματίσει ανεπανόρθωτα και καθοριστικά τη μόρφωση και την εξέλιξη των παιδιών αυτών. Το δε ισχύων σύστημα τηλεκπαίδευσης φαντάζει εντελώς αναποτελεσματικό για να γεφυρώσει έστω και στο ελάχιστο το χαμένο εκπαιδευτικό έδαφος. Επιπλέον, πέραν του χαμένου εκπαιδευτικού εδάφους, πρέπει κανείς να συνυπολογίσει και το τεράστιο ψυχολογικό κόστος αυτών των παιδιών από την παρατεταμένη στέρηση του σχολείου. Το κόστος αυτό αναμένεται να έχει αντίκτυπο στη μετέπειτα φυσιολογική ένταξη και προσαρμογή των παιδιών αυτών στην κοινωνία των ενηλίκων. Εάν τώρα εξετάσει  κάποιος το τυχόν όφελος από την παράταση του κλεισίματος των σχολείων, θα αντιληφθεί ότι είναι μικρό, με βάση την πιθανότητα μετάδοσης του ιού από τα παιδιά στην κοινότητα.

Η μόνη περίπτωση που θα συζητούσε κάποιος την παράταση του κλεισίματος των σχολείων είναι η περίπτωση των μαθητών του Λυκείου αφού ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού στην κοινότητα είναι ο ίδιος με αυτόν των ενηλίκων. Επειδή όμως οι μαθητές του Λυκείου βρίσκονται σε κρίσιμη καμπή όσον αφορά το μέλλον τους αλλά και γιατί δημιουργούνται ανισότητες στο δικαίωμα  της ίσης μεταχείρισης στην εκπαίδευση, το όφελος από το άνοιγμα των Λυκείων είναι πολύ μεγαλύτερο από το παρατεταμένο κλείσιμο.

Λαμβάνοντας υπόψη τα πιο πάνω, αλλά και το γεγονός ότι η Παιδεία μετά την Υγεία είναι υπέρτατο αγαθό, αλλά και την επιδημιολογική εικόνα τη δεδομένη στιγμή, αβίαστα προτείνω το άνοιγμα όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης από 1/2/2021 με παράλληλη αυστηρή τήρηση όλων των γνωστών πρωτοκόλλων. Παράλληλα είναι καθήκον του Υπουργείου Παιδείας να αναπληρώσει με κάθε τρόπο το χαμένο εκπαιδευτικό έδαφος.»

Νικόλας Πέτρου

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.