Καταστροφικό το δεύτερο lockdown για τα ξενοδοχεία

Σε μια υποφερτή χρονιά προσβλέπουν οι ξενοδόχοι, οι οποίοι δηλώνουν ότι αν τα πράγματα κινηθούν στα ίδια επίπεδα με το 2020 τότε αυτό θα είναι καταστροφικό για τη βιομηχανία.

Σε κλοιό lockdown η Κύπρος με τα ξενοδοχεία να είναι άδεια και τις εισροές τουριστών στο νησί να μειώνονται δραματικά. Οι κρατήσεις λιγοστές έως και μηδαμινές. Το πλήγμα ολιστικό και καταστροφικό για όλες τις πόλεις με τα περισσότερα ξενοδοχεία να παραμένουν κλειστά. 

«Η πραγματικότητα είναι ότι τα ξενοδοχεία είναι άδεια με τα περισσότερα από αυτά να είναι κλειστά, εκτός από εκείνα που χρησιμοποιούνται για καραντίνες», δήλωσε στο ant1.com.cy, ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ), Χάρης Λοϊζίδης. 

Αξίζει να αναφερθεί ότι στη χώρα μας αυτή τη στιγμή, λειτουργούν έξι ξενοδοχεία καραντίνας. 
Πέραν του 90% των ξενοδοχείων παραμένουν κλειστά 

Στο 90% ανέρχεται το ποσοστό των ξενοδοχείων που έχουν παραμείνει κλειστά στην Κύπρο με τους ξενοδόχους να προετοιμάζονται για την επερχόμενη τουριστική σεζόν, η οποία φαίνεται ότι θα ξεκινήσει από τα τέλη Μαρτίου.
Ωστόσο, κινητικότητα αναμένεται να διαφανεί από τα τέλη Ιουνίου και μετά.

Ο Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ, Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης, εξήγησε στο ant1.com.cy ότι οι μέχρι στιγμής εκτιμήσεις, οι οποίες γίνονται με επιφύλαξη και υπό την αίρεση της πανδημίας και κυρίως του εμβολιασμού όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και στις χώρες που αντλεί τουρισμό η Κύπρος, είναι να φτάσουμε το 50% της εισροής τουριστών του 2019.

«Θεωρούμε ότι για να μπορέσουμε να έχουμε μια υποφερτή χρονιά θα πρέπει να φτάσουμε τουλάχιστον τον στόχο του 50% του 2019 και αυτό υπό διάφορες προϋποθέσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά. 
Σχεδόν καταστροφικό το 2020 

Σύμφωνα και με τα λεγόμενα του κύριου Ρουσουνίδη, αν η φετινή χρονιά κινηθεί όπως την προηγούμενη τότε αυτό θα είναι καταστροφικό για τη βιομηχανία και πιθανόν να δούμε περιπτώσεις φερεγγυότητας. 
Στη συνέχεια, εξήγησε ότι αν και στο παρόν στάδιο δεν τίθεται ζήτημα μόνιμων λουκέτων σε ξενοδοχεία, κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει το γεγονός ότι όλα κρέμονται από μία λεπτή κλωστή. 

Το πλήγμα ήταν ολιστικό 

Το πλήγμα που δέχτηκαν τα ξενοδοχεία ήταν ολιστικό και μαζί με τις ιδιαιτερότητες της κάθε πόλης, σχεδόν καταστροφικό.

Τόσο η Λεμεσός όσο και η Πάφος δέχτηκαν αλλεπάλληλα κτυπήματα λόγω ορισμένων τοπικών μέτρων που είχαν ληφθεί στο παρελθόν από την Κυβέρνηση σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας. Η επαρχία της ελεύθερης Αμμοχώστου βρίσκεται επίσης σε κρίσιμο σημείο εφόσον, εκτός από την πληρότητα των ξενοδοχείων, ένα μεγάλο μέρος της τοπικής κοινότητας συνδέεται έμμεσα ή άμεσα με τη ξενοδοχειακή βιομηχανία. 

Ο κύριος Ρουσουνίδης εξήγησε ότι, ίσως η Λεμεσός και η ελεύθερη Αμμόχωστος να ήταν οι δύο πόλεις που υπέστηκαν τη μεγαλύτερη ζημιά χωρίς ωστόσο, να υποτιμάται το πλήγμα που δέχτηκαν οι άλλες επαρχίες. 

Εναποθέτουν ελπίδες στον εμβολιασμό

Εναποθέτουν τις ελπίδες τους στον εμβολιασμό οι ξενοδόχοι, τόσο στην Κύπρο όσο και στις υπόλοιπες χώρες και κυρίως σε αυτές που η χώρα μας αντλεί διαχρονικά τουρισμό.

«Ελπίζουμε ότι τους επόμενους μήνες θα είναι καλύτερα τα πράγματα και θα μπορέσουμε σίγα, σιγά να σταθούμε στα πόδια μας», ευχήθηκε ο κύριος Ρουσουνίδης.

Όσον αφορά τον ντόπιο τουρισμό, εξήγησε ότι πάντοτε κατείχε ένα πολύ μικρό ποσοστό των κρατήσεων στα ξενοδοχεία, συνήθως 5% με 6% κάθε χρόνο. 

Αυτή τη χρονική περίοδο υπάρχει πιθανότητα αυτός ο αριθμός να αλλάξει προς το πάνω, λόγω του ότι και την περασμένη χρονιά οι Κύπριοι αναγκάστηκαν να παραμείνουν στο νησί μας και να ανακαλύψουν τους κρυμμένους θησαυρούς που κρύβονται σε αυτό.

Ο κύριος Ρουσουνίδης εξέφρασε την ελπίδα αυτή τη χρονιά το ποσοστό του ντόπιου τουρισμού να αγγίξει το 10%.
Κλείνοντας, υπογράμμισε ότι αυτή η κρίση δεν είναι κρίση ενός έτους αλλά είναι μια κρίση των τριών, τεσσάρων ετών.

«Για να μπορέσουμε να είμαστε σε θέση να επιστρέψουμε σε νούμερα όμοια με το 2019 πρέπει να περάσουν τουλάχιστον 3 με 4 χρόνια», ανέφερε χαρακτηριστικά. 
 

Θέκλα Γεωργίου

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.