Δρ Πανά: Νωρίς να συζητάμε για το είδος των χαλαρώσεων [ΒΙΝΤΕΟ]

Η ειδικός δήλωσε στον ΑΝΤ1 ότι η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας μας βαίνει προς το καλύτερο με την κατάσταση ωστόσο, να παραμένει κρίσιμη.

Σαφώς βελτιωμένα φαίνεται ότι είναι τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας μας χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η κατάσταση δεν παραμένει κρίσιμη. Παρόλα αυτά, χρειάζεται ο κόσμος να επιδείξει λίγη ακόμη υπομονή όσον αφορά το ενδεχόμενο οποιονδήποτε χαλαρώσεων.

Σε παρέμβαση της στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του ΑΝΤ1, η Λέκτορας Επιδημιολογίας και Σύμβουλος του Υπουργείου Υγείας, Δρα Ζωή Δωροθέα Πανά, παραδέχτηκε ότι ο αγώνας που κάνει ο κόσμος ξεκίνησε να επιφέρει καρπούς, κάτι το οποίο διαφαίνεται στην ελάττωση της θετικότητας των τεστ και σε κάποιο βαθμό στις νοσηλείες. 

«Ο στόχος που είχαμε θέσει ήταν να δώσουμε πρώτα από όλα μια ανάσα στα νοσοκομεία που βρίσκονταν στην πιο κρίσιμη τους φάση από την έναρξη της πανδημίας και φαίνεται ότι θα το πετύχουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά η ειδικός. 

«Χρειάζεται υπομονή»

Η Δρα Πανά ξεκαθάρισε ότι, θα πρέπει πρώτα να δούμε τη σταθερή ελάττωση της νοσηρότητας στην κοινότητα και μετά σε βάθος χρόνου, περίπου 14 με 20 ημερών αναμένεται να βελτιωθεί και η κατάσταση στα νοσοκομεία μας.

«Εφόσον δούμε αυτήν την ανάσα που επιθυμούμε έπειτα, οφείλουμε σιγά, σιγά να μπούμε σε άρση των περιοριστικών μέτρων», δήλωσε χαρακτηριστικά τονίζοντας παράλληλα ότι αυτό θα πρέπει να γίνει απόλυτα ελεγχόμενα και σχετικά αργά έτσι ώστε να μην γυρίσουμε πίσω σε μέτρα και περιορισμούς.

«Νωρίς να συζητάμε για το είδος των χαλαρώσεων»

Κληθείσα να σχολιάσει ποιες ενδέχεται να είναι οι πρώτες χαλαρώσεις μέτρων, εάν και εφόσον κυλήσουν όλα ομαλά, η Δρα Πανά εξήγησε ότι παρά τις θετικές ενδείξεις που υπάρχουν, είναι πολύ νωρίς να ειπωθούν λεπτομέρειες σχετικά με το πλαίσιο στο οποίο θα γίνουν οι όποιες άρσεις μέτρων.

Το μόνο σίγουρο, κατά τα λεγόμενα της ειδικού, είναι ότι όσες επιχειρήσεις ανοίξουν σε μια πρώτη φάση, θα πρέπει να τηρήσουν πιστά τα πρωτόκολλα, τα μέτρα ατομικής προστασίας και υγιεινής. Στο σημείο αυτό, υπογράμμισε ότι σίγουρα θα πρέπει να καταρτιστεί συγκεκριμένο πλαίσιο και πλάνο για τη σταδιακή επανεκκίνηση της χώρας μας.

Έπειτα, πρόσθεσε ότι μαζί με τις όποιες χαλαρώσεις θα πρέπει να συνεχίζει και ο τακτικός εργαστηριακός έλεγχος του πληθυσμού, έτσι ώστε τα θετικά περιστατικά να εντοπίζονται και να απομονώνονται σε γρήγορο χρονικό διάστημα.

Όλα αυτά, σύμφωνα με την Δρα Πανά θα πρέπει να ακολουθηθούν κατά γράμμα μέχρι να δούμε και τα πρακτικά αποτελέσματα του εμβολιασμού στη χώρα μας αλλιώς, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «δεν θα έχουμε άλλο περιθώριο από το να εφαρμόσουμε πάλι τα γνωστά μέτρα και πρωτόκολλα που είχαμε».

Θέκλα Γεωργίου

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.