Ελεγκ. Υπηρεσία: Τρία κόμματα είχαν έσοδα εκτός του νομοθετικού πλαισίου στις Προεδρικές Εκλογές του 2018 [ΒΙΝΤΕΟ]

Τρία πολιτικά κόμματα είχαν έσοδα για τις Προεδρικές Εκλογές του 2018, τα οποία, σύμφωνα με τα ευρήματα τις Ελεγκτικής Υπηρεσίας, ήταν εκτός του πλαισίου της ισχύουσας νομοθεσίας.

Οι εκθέσεις για τις δαπάνες των κομμάτων κατά τη διεξαγωγή των Προεδρικών Εκλογών του 2018 και κατά πόσο αυτές συνάδουν με τις πρόνοιες της σχετικής νομοθεσίας, δόθηκαν στη δημοσιότητα από την Ελεγκτική Υπηρεσία μαζί με τα ευρήματα και τα συμπεράσματα.

«Από τον έλεγχο που διενεργήσαμε, διαπιστώσαμε ότι τρία πολιτικά κόμματα είχαν έσοδα για τις Προεδρικές εκλογές, τα οποία, σύμφωνα με τις γνωματεύσεις της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας, ήταν εκτός του πλαισίου της ισχύουσας νομοθεσίας, ενώ τα πλείστα πολιτικά κόμματα διενήργησαν δαπάνες εκτός του πλαισίου της ισχύουσας νομοθεσίας», τονίζει στην έκθεση της η Ελεγκτική. 

Όπως φαίνεται και στον πίνακα που περιλαμβανόταν στις εκθέσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, ΔΗΚΟ, Συμμαχία Πολιτών, και Δημοκρατικός Συναγερμός είχαν έσοδα 508, 710 ευρώ, 177, 826 ευρώ, και 153,000, αντίστοιχα, τα οποία ήταν εκτός του πλαισίου της ισχύουσας νομοθεσίας.

Ενώ όλα τα κόμματα πλην του ΑΚΕΛ και της Οργάνωσης Αγωνιστών Δικαιοσύνης, είχαν δαπάνες επίσης εκτός του πλαισίου της ισχύουσας νομοθεσίας.

Όσο αφορά τα συμπεράσματα, αναφέρεται πως οι ασάφειες στη νομοθεσία δημιούργησαν προβλήματα στην εφαρμογή της, από τα κόμματα, τους υποψήφιους αλλά και κατά τον έλεγχο από την Ελεγκτική Υπηρεσία.

Ως εκ τούτου, η Υπηρεσία εισηγείται, μεταξύ άλλων, όπως, ο Γενικός Διευθυντής της Βουλής , σε συνεννόηση με τον Έφορο και τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, να μεριμνήσει για την εφαρμογή της νομοθεσίας όσον αφορά στην έκτακτη κρατική χρηματοδότηση και ο Έφορος να προωθήσει, το συντομότερο δυνατόν, στη Βουλή των Αντιπροσώπων νομοσχέδιο που θα αποσκοπεί σε αναθεώρηση και εκσυγχρονισμό των σχετικών νομοθεσιών.


Δημήτρης Κώστα

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

Redirecting in 3 seconds...