«Το lockdown στην Κύπρο, δεν επηρεάζει ποσώς τις τιμές των καυσίμων»

Πιο οργανωμένος με τις διακινήσεις του μετά την πρώτη καραντίνα ο Κύπριος καταναλωτής.

Δεν αναμένεται να δούμε την όποια μείωση στις τιμές των καυσίμων κατά τη διάρκεια του νέου lockdown όπως είδαμε την περασμένη Άνοιξη όταν η Κύπρος μπήκε για πρώτη φορά σε καραντίνα. Όπως φαίνεται, η αλλαγή νοοτροπίας του Κύπριου καταναλωτή σε ό,τι αφορά τις διακινήσεις σε συνδυασμό με τα μεγάλα αποθέματα των εταιρειών πετρελαιοειδών, οδηγούν στη συγκράτηση των τιμών των καυσίμων και όχι στη μείωση ή την αύξηση τους.

Όπως αναφέρει σε δηλώσεις του στο ant1.com.cy, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Καταναλωτών, Μάριος Δρουσιώτης, «o Κύπριος καταναλωτής είτε με περιοριστικά μέτρα είτε χωρίς, συνήθισε να κάνει εξοικονομήσεις στις διακινήσεις τους και δεν διακινείτο όπως πριν. Δηλαδή, η κατανάλωση των καυσίμων του καταναλωτή θα είναι μειωμένη αισθητά λόγω της συνήθειας. Η συνθήκες της πανδημίας οδήγησαν τον καταναλωτή να αλλάξει τον τρόπο και τις συνήθειες, αναφορικά με τις διακινήσεις του.

«Με λίγα λόγια», συνέχισε, «ο καταναλωτής τώρα δεν διακινείται τόσο εύκολα όπως διακινείτο προηγουμένως. Άλλαξε συνήθειες. Εκεί που ο καταναλωτής έπαιρνε το αυτοκίνητο του και πήγαινε βόλτα χωρίς να το καλοσκεφτεί και πήγαινε μια ή και δύο φορές στην υπεραγορά, τώρα λέει μια φορά θα πάω, γιατί να πάω 2. Συνήθισε, και τώρα συνδυάζει και οργανώνει τις μετακινήσεις του καλύτερα. Είναι από τα καλά των περιορισμών.»

Ερωτηθείς αν με το νέο lockdown οι τιμές των καυσίμων θα μειωθούν, ο κύριος Δρουσίωτης απάντησε πως «το lockdown στην Κύπρο, δεν επηρεάζει ποσώς τις τιμές των καυσίμων», εξηγώντας πως «αν προσέξουμε πριν 7 με 8 μήνες, είχαν πολλά πλεονάσματα πετρελαίου τα οποία δεν ήξεραν που να τα βάλουν, γι’ αυτό και οι τιμές έπεσαν μέχρι 20 δολάρια το βαρέλι, ενώ τώρα είναι 55 δολάρια το βαρέλι. Υπολόγιζαν ότι όλα τα περισσεύματα που υπήρχαν, θα εξαντλούνταν εάν δεν υπήρχαν οι περιορισμοί στις διακινήσεις. Επειδή όμως υπήρχαν οι περιορισμοί, εκείνα τα αποθέματα δεν εξαντλήθηκαν εξού και οι τιμές σήμερα είναι πιο χαμηλές από τις τιμές που θα ήταν αν δεν υπήρχαν τα περιοριστικά μέτρα.»

«Με λίγα λόγια, τα περιοριστικά μέτρα έριξαν την κατανάλωση και καθυστέρησαν την απορρόφηση των πλεονασμάτων. Γι’ αυτό και οι τιμές κρατήθηκαν τόσο καιρό σε χαμηλά επίπεδα», συμπλήρωσε.

«Για να καταλάβετε τον Μάρτιο πριν την πανδημία, ήταν 70 δολάρια το βαρέλι. Τα περιοριστικά μέτρα και η αλλαγή συνήθειας των πολιτών, όχι μόνο της Κύπρου, οδήγησαν στη συγκράτηση των τιμών», πρόσθεσε ο κύριος Δρουσιώτης.

Επιπρόσθετα, ο κ. Δρουσιώτης σημείωσε πως «οι τιμές αυξάνονται αργά και σταθερά. Αν όμως δεν υπήρχε το lockdown, οι τιμές θα ήταν πολύ ψηλότερες.»

Εξήγησε επίσης, πως «οι τιμές στην Κύπρο σε σχέση με τις διεθνής αγορές, είναι 1 με 2 σεντ το λίτρο ψηλότερες απ’ ότι πρέπει. Η Κύπρος επηρεάζεται από τις διεθνείς τιμές, αλλά λόγω του ότι είμαστε μικρή χώρα και δεν υπάρχει ο απαιτούμενος έλεγχος, οι τιμές που προσφέρουν οι διεθνείς εταιρείες πετρελαιοειδών στον Κύπριο καταναλωτή είναι λίγο πιο ψηλές από τις άλλες χώρες. Η συμπεριφορά των τιμών της Κύπρου, δεν ακολουθεί την τάση συμπεριφοράς των μέσω τιμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.»


Νικόλας Πέτρου

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.