Πρόεδρος: Πολιτικού χαρακτήρα η ανακοίνωση της ΕΣΚ για τον Ανδρέα Παράσχο [BINTEO]

Νέα επεισόδια προστέθηκαν σήμερα στο θέμα της παραίτησης του Διευθυντή Σύνταξης της εφημερίδας «Καθημερινή» Ανδρέα Παράσχου.

Πολιτικού χαρακτήρα χαρακτηρίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας την χθεσινή ανακοίνωση της Ένωσης Συντακτών, μετά την παραίτηση του Διευθυντή Σύνταξης της εφημερίδας «Καθημερινή» Ανδρέα Παράσχου.

Σε επιστολή προς τον Πρόεδρο της συντεχνίας των δημοσιογράφων, ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι στην ανακοίνωση της Ενωσης Συντακτών, παραγνωρίζονται το γράμμα και το πνεύμα των κανόνων δεοντολογίας του δημοσιογραφικού λειτουργήματος.

Την ίδια ώρα, τονίζει ότι «από πότε η δια δημοσιεύσεων διασπορά ψευδών ειδήσεων ή η χωρίς έρευνα και τεκμηρίωση δημοσιοποίηση χαλκευμένων φημών, αποτελούν μέρος του πλουραλισμού απόψεων ή της δεοντολογίας εκφοράς του δημοσίου λόγου; Ποια θα ήταν η αντίδραση της ΕΣΚ, αν ο ίδιος απέδιδα, χωρίς τεκμηρίωση, με βάση τα όσα άκουσα, πως κάποιος δημοσιογράφος χρηματίζεται από ξένες υπηρεσίες για να πλήξει την αξιοπρέπεια και το ήθος μου».

Στην επιστολή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρει, επίσης, ότι παρά το γεγονός ότι ο τέως Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας και πολιτικοί αρχηγοί στην Κύπρο, διέψευσαν τις αναφορές που γίνονται στο άρθρο και αφορούν τις πολιτογραφήσεις, εντούτοις συνεχίζεται η αναπαραγωγή τους.

«Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΣΚ "Διότι και οι δημοσιογράφοι κρίνονται, δεν βρίσκονται στο απυρόβλητο". Ορθή η επισήμανσή σας, όταν ωστόσο αντί να κρίνονται επευφημούνται, μοιραία καταλήγουμε σε σημείο που σε σημερινό άρθρο καλείται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να αποδείξει πως δεν ψεύδεται ο κ. Παράσχος», σημειώνει ο κύριος Αναστασιάδης.

Τέλος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημειώνει ότι δεν αγνοεί την ύπαρξη λαθών και παραλείψεων του πολιτικού συστήματος, μη εξαιρουμένης και της Κυβέρνησης, και καλεί σε διαβούλευση.

Να σημειωθεί ότι ο Ανδρέας Παράσχος σε σημερινές ραδιοφωνικές δηλώσεις επέμεινε στα όσα έγραψε την περασμένη Κυριακή στο άρθρο του, τόσο για το θέμα των διαβατηρίων όσο και για αναφορές του Προέδρου της Δημοκρατίας σε λύση δυο κρατών.

Ενώ σφοδρή επίθεση στην Κυβέρνηση εξαπέλυσε το ΑΚΕΛ με ανακοίνωση του Εκπροσώπου Τύπου του κόμματος, Στέφανου Στεφάνου.

«Η κυπριακή κοινωνία παρακολουθεί εμβρόντητη την ελευθερία του Τύπου να είναι το νέο θύμα του αυταρχισμού και των καθεστωτικών νοοτροπιών της διακυβέρνησης Αναστασιάδη. Ο κ. Αναστασιάδης και η κυβέρνησή του είναι αντιμέτωποι με την κοινωνία», επισήμανε ο κύριος Στεφάνου.

Μάριος Αδάμου