Πυροσβεστική: Απαντά στις αιχμές για τις δυνατότητες του τηλεσκοπικού βραχιονοφόρου οχήματος

Σε ανακοίνωση της η Πυροσβεστική Υπηρεσία ξεκαθάρισε ότι όλα τα νεοαναγειρόμενα ψηλά κτίρια στη βάση του ύψους, εμβαδού και χρήσης τους είθισται να διαθέτουν αυτονομία πυρόσβεσης αλλά και εξασφάλιση μέσων διαφυγής.

Σε καμιά σύγχρονη χώρα του κόσμου, στην οποία τα ψηλά κτίρια της συνήθως είναι στην πλειονότητα τους ύψους πέραν των 150 μέτρων και σε κάποιες περιπτώσεις αυτά μπορεί να ξεπερνούν τα 800 μέτρα ύψους, δεν υπάρχει τηλεσκοπικό βραχιονοφόρο  πυροσβεστικό όχημα, που να καλύπτει τέτοιες απαιτήσεις, αναφέρει, σε ανακοίνωση της, η Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία, εξ αφορμής σημερινού δημοσιεύματος στον Τύπο, για χθεσινή άσκηση/εξοικείωση των χειριστών τηλεσκοπικού βραχιονοφόρου πυροσβεστικού οχήματος των 33 μέτρων σε κτίριο στη Λεωφόρο Μακαρίου στη Λευκωσία «και τις αιχμές που αφέθηκαν να νοηθούν όσον αφορά τις δυνατότητες του συγκεκριμένου πυροσβεστικού οχήματος», διευκρινίζει ότι όλα τα νεοαναγειρόμενα ψηλά κτίρια στη βάση του ύψους, εμβαδού και χρήσης τους είθισται κατόπιν συστάσεων της Πυροσβεστικής ως η αρμόδια συμβουλευτική αρχή να διαθέτουν αυτονομία πυρόσβεσης αλλά και εξασφάλιση μέσων διαφυγής.

Ξεκαθαρίζει, επίσης, ότι η εφαρμογή και η τήρηση των προαναφερθέντων μέτρων εξασφαλίζει την άμεση διαφυγή των ενοίκων , την άμεση πυρανίχνευση και εντοπισμό της πυρκαγιάς και την άμεση κατάσβεση με αυτόνομα αυτόματα ή μηχανικά μέσα.

Σημειώνει ότι, τα τηλεσκοπικά βραχιονοφόρα οχήματα χρησιμοποιούνται στις πλείστες των περιπτώσεων κυρίως για σκοπούς διάσωσης και σε κάποιες περιπτώσεις κατόπιν αξιολόγησης για βοήθεια στην κατάσβεση.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία αναφέρει, παράλληλα, ότι έκτος από τα τηλεσκοπικά βραχιονοφόρα οχήματα των 33 μέτρων, τα οποία διαθέτει σε όλες τις Επαρχίες, έχει εκσυγχρονισθεί όπως ήδη έχει ανακοινωθεί, με επιπρόσθετο βραχιονοφόρο τηλεσκοπικό όχημα των 60 μέτρων.

«Σε καμιά σύγχρονη χώρα του κόσμου στην οποία τα ψηλά κτίρια της συνήθως είναι στην πλειονότητα τους ύψους πέραν των 150 μέτρων και σε κάποιες περιπτώσεις αυτά μπορεί να ξεπερνούν τα 800 μέτρα ύψους,  δεν υπάρχει τηλεσκοπικό βραχιονοφόρο  πυροσβεστικό όχημα που να καλύπτει τέτοιες απαιτήσεις. Το μέγιστο ύψος που τα τηλεσκοπικά βραχιονοφόρα πυροσβεστικά οχήματα παγκοσμίως μπορούν να προσεγγίζουν, είναι τα 112 μέτρα και η ανάπτυξη τους περιορίζεται στις εδαφικές υποδομές του χώρου ανάπτυξης αλλά και άλλες συνθήκες. Σημειώνεται ότι παγκοσμίως επιχειρησιακά διαθέσιμα τηλεσκοπικά βραχιονοφόρα πυροσβεστικά οχήματα τέτοιου ύψους (112μ)  περιορίζονται στα δύο», προσθέτει.

Ως εκ τούτου, συνεχίζει η Πυροσβεστική Υπηρεσία, «διευκρινίζεται ότι υπό τις περιστάσεις, η πυροσβεστική και διασωστική κάλυψη αυτών των κτιρίων περιορίζεται στην αυτονομία των ίδιων των μέσων που διαθέτουν αυτά».

«Τόσον οι αρχές αδειοδότησης για την ανέγερσή τους, όσο και η Πυροσβεστική Υπηρεσία ως αρμόδια συμβουλευτική αρχή, είναι κάθετη στην διασφάλιση και εγκατάσταση όλων των προαναφερόμενων μέτρων ούτως ώστε να διασφαλίζεται η ασφάλεια του κοινού», σημειώνει.

Τέλος, η Πυροσβεστική Υπηρεσία διευκρινίζει ότι το κτίριο στη Λεωφόρο Μακαρίου στη Λευκωσία, στο οποίο πραγματοποιήθηκε η χθεσινή άσκηση/εξοικείωση των χειριστών τηλεσκοπικού βραχιονοφόρου πυροσβεστικού οχήματος διαθέτει πλήρη και επιπρόσθετη από την απαιτούμενη αυτονομία πυρόσβεσης αλλά και διασφάλιση των μέσων διαφυγής του.

ANT1 Newsroom

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.