«Δεν τίθεται θέμα διάκρισης» απαντά στην Λοττίδου ο Προδρόμου για την Ειδική Εκπαίδευση

Διαστάσεις φαίνεται να λαμβάνει το χθεσινό αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του ant1.com.cy ότι περίπου 2 χιλιάδες παιδιά της Ειδικής Εκπαίδευσης παραμένουν στα σπίτια τους χωρίς στήριξη και εκπαίδευση.

Διαστάσεις φαίνεται να λαμβάνει το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του ant1.com.cy για το κεφάλαιο της Ειδικής Εκπαίδευσης στην σκιά των νεών μέτρων, με τον Υπουργό Παιδείας να απαντά με επιστολή την οποία εξασφάλισε η ιστοσελίδα μας στην Επίτροπο Διοίκησεως στα περί διάκρισης που υφίστανται μαθητές. 

«Δεν τίθεται θέμα διάκρισης» αναφέρει μεταξύ άλλων στην πολυσέλιδη απαντητική του επιστολή ο Πρόδρομος Προδρόμου, σημειώντας ωστόσο πως  «εκείνο που θα μπορούσε να εξετασθεί, στο πνεύμα της Έκθεσής σας, θα ήταν η κατ’ εξαίρεση μετάβαση των παιδιών της Ειδικής Αγωγής για μικρό χρονικό διάστημα στα σχολεία».

Υπενθυμίζεται πως όπως αποκάλυψε ο ant1.com.cy στις 12 Ιανουαρίου, περίπου 2 χιλιάδες παιδιά της Ειδικής Εκπαίδευσης παραμένουν στα σπίτια τους χωρίς στήριξη και εκπαίδευση, παρά το γεγονός ότι είχε ανακοινωθεί στη νέα δέσμη μέτρων ότι θα συνεχίσει κανονικά η λειτουργία της Ειδικής Εκπαίδευσης.

Για το όλο θέμα είχε τοποθετήθεί αργότερα εντός της ημέρας η Επίτροπος Διοικήσεως, αναφερόμενη στις καταγγελίες που έλαβε σε σχέση με τα προβλήματα που προκύπτουν για τα παιδιά που φοιτούν στις Ειδικές Μονάδες της Δημοτικής Εκπαίδευσης, μετά την εφαρμογή των νέων μέτρων.

Η και Λοττίδου εισηγείται όπως το Υπουργείο Παιδείας, αφού λάβει τις απόψεις των γονέων και των οργανώσεων τους, να επανεξετάσει άμεση και δη εντός των επόμενων ημερών, την απόφαση του για τα παιδιά με αναπηρία που φοιτούν στις Ειδικές Μονάδες των σχολείων της Δημοτικής Εκπαίδευσης, ώστε με την λήψη εξατομικευμένων μέτρων να συνεχίσουν απρόσκοπτα την εκπαίδευση τους, και να αρθεί η οποιαδήποτε διάκριση που συντελείται βάρος τους εν συγκρίσει με τα υπόλοιπα παιδιά της ηλικίας τους που βρίσκονται στην ίδια θέση με αυτά.

Στην απαντητική επιστολή ο κ. Προδρόμου αιτιολογώντας το σκεπτικό της απόφασης του Υπουργείου, σημειώνει πως  «η απόφαση για τη λειτουργία σχολείων με φοίτηση με φυσική παρουσία ή με εξ αποστάσεως εκπαίδευση προκύπτει από το Διάταγμα που εκδόθηκε από τον Υπουργό Υγείας».

«Εκείνο που ίσως θα πρέπει να εξεταστεί με το πνεύμα της έκθεσης σας είναι η επιστροφή παιδιών της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης κάποιες περιόδους στα σχολεία με κριτήρια και πλαίσιο που θα καθοριστεί από το ΥΠΠΑΝ» συνεχίζει σε άλλο σημείο της επιστολής ο Υπουργός.

Σε άλλο σημείο ο κ. Προδρόμου αναφέρει πως «κατά συνέπεια, εκείνο που θα μπορούσε να εξετασθεί, στο πνεύμα της Έκθεσής σας, θα ήταν η κατ’ εξαίρεση μετάβαση των παιδιών της Ειδικής Αγωγής για μικρό χρονικό διάστημα στα σχολεία, με εξειδικευμένο πρόγραμμα, ανάλογα με τις ανάγκες τους και σε χρόνο διαφορετικό από τη διάρκεια του προγράμματος εξ αποστάσεως εκπαίδευσης που παρέχεται στην αντίστοιχη γενική τάξη στην οποία μετέχουν. Αυτό θα μπορούσε να γίνει με ειδικές προσαρμογές σε κάθε σχολείο και αναλόγως των ιδιαίτερων αναγκών που παρουσιάζονται και πάντοτε με τη συγκατάθεση των γονέων/κηδεμόνων.»

Καταλήγει στην απάντηση του ο κ. Προδρόμου λέγοντας « αναλόγως της εκδήλωσης ενδιαφέροντος, θα πρέπει να διερευνηθεί με το Υπουργείο Υγείας κατά πόσο μπορεί να εγκριθούν οι ανάλογες εξαιρέσεις στα μέτρα του Διατάγματος».

____________________________________________________________________________________________

Διαβάστε Επίσης


ίσης

ANT1 Newsroom

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.