Ασάφειες και κενά εντοπίζει εκ νέου η Βουλή στο Νομοσχέδιο για σύσταση Αρχής κατά της Διαφθοράς

Σε ανακοίνωση-απάντηση, το Υπουργείο Δικαιοσύνης παραθέτει τις πρόνοιες του νομοσχεδίου και αναφέρει πως έχουν ήδη ενσωματωθεί οι περισσότερες εισηγήσεις που υποβλήθηκαν από διάφορους Αξιωματούχους και φορείς.

Άλλο ένα επεισόδιο στην «οδύσσεια» του νομοσχεδίου για τη σύσταση αρχής κατά της διαφθοράς, καταγράφηκε στην Επιτροπή Νομικών της Βουλής. 

Το νομοσχέδιο, αφού κατατέθηκε από τον Ιωνά Νικολάου το 2017, μπήκε στα συρτάρια, ανασύρθηκε από εκεί μετά τις αποκαλύψεις του Al Jazeera, στάλθηκε πίσω στο Υπουργείο Δικαιοσύνης για διορθώσεις, και σήμερα, τέθηκε ξανά προς συζήτηση. 

Το σύνολο των κομμάτων και φορέων που συμμετείχαν στη συνεδρίαση της Επιτροπής Νομικών, διαπίστωσαν ότι το νομοσχέδιο περισσότερο θολώνει παρά ξεκαθαρίζει το τοπίο γύρω από τις αρμοδιότητες της αρχής. 

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γιώργος Γεωργίου « υπάρχουν ασάφειες, επαναλήψεις, υπάρχει εμπλοκή και άλλων θεσμών και φορέων, που ενδεχομένως να δημιουργήσει προβλήματα και να στρεβλώσει ή να εκτροχιάσει την Αρχή στην προσπάθεια της να εφαρμόσει το σκοπό και τις αρμοδιότητες για τις οποίες θα συσταθεί». 

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού σημειώνει πως « το σύνολο των πολιτικών κομμάτων στη Βουλή και όχι μόνο όλοι σχεδόν οι αρμόδιοι φορείς που πέρασαν από τη Βουλή έχουν τοποθετηθεί επικριτικά για το νομοσχέδιο το οποίο έχει αντιφάσεις, έχει αντινομίες και κενά και ουδόλως ανταποκρίνεται η Αρχή που θέλουν να εγκαθιδρύσουν στις ανάγκες και απαιτήσεις της κυπριακής πολιτείας αλλά ιδιαίτερα της κοινωνίας και των πολιτών». 

Σε μακροσκελή ανακοίνωση-απάντηση, το Υπουργείο Δικαιοσύνης παραθέτει τις πρόνοιες του νομοσχεδίου και αναφέρει πως έχουν ήδη ενσωματωθεί οι περισσότερες εισηγήσεις που υποβλήθηκαν από διάφορους Αξιωματούχους και φορείς. 

Συγκεκριμένα σημειώνει ότι « το Υπουργείο Δικαιοσύνης αξιολόγησε και θα συνεχίσει να αξιολογεί τις όποιες προτάσεις και εισηγήσεις γίνονται από τα κόμματα και τους εμπλεκόμενους φορείς, π.χ. ενσωμάτωσε όλες τις εισηγήσεις της Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, την εισήγηση του Γενικού Ελεγκτή για την διαδικασία παύσης των μελών, και πολλές άλλες. Δεν συμφωνεί με την απόδοση ανακριτικών εξουσιών στην Αρχή ακριβώς επειδή επιθυμεί να διασφαλίσει την ανεξαρτησία της Αρχής και την μη επικάλυψη με άλλους θεσμούς όπως είναι ο θεσμός του Γενικού Εισαγγελέα». 

Και καταλήξει δηλώνοντας παρών σε βελτιώσεις και εισηγήσεις που θα θωρακίσουν την ανεξαρτησία του έργου της Αρχής και θα της επιτρέψουν να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα φαινόμενα διαφθοράς στην χώρα. 

Νεοκλής Νεοκλέους

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.