Μονόδρομος η γέννα με καισαρική για τις εγκυμονούσες που είναι θετικές στον κορωνοϊό [ΒΙΝΤΕΟ]

Ο Διευθυντής της Γυναικολογικής Κλινικής του Μακάρειου Νοσοκομείου ανέφερε στον ΑΝΤ1 ότι ξεγέννησαν 34 γυναίκες που ήταν θετικές στον κορωνοϊό με καισαρική.

Μονόδρομος η γέννα με καισαρική για τις γυναίκες που είναι θετικές στον κορωνοϊό καθώς δεν υπάρχουν οι υποδομές στα νοσοκομεία της Κύπρου για να γεννήσουν με φυσιολογικό τοκετό.

Μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1, «Μέρα Μεσημέρι», ο  Διευθυντής της Γυναικολογικής Κλινικής του Μακάριου Νοσοκομείου, ο Δρ. Αγαθοκλής Χριστοφίδης, είπε ότι μετά από μελέτη όλων των δεδομένων και με βάση τις υποδομές του Νοσοκομείου αποφάσισαν με την επιδημιολογική ομάδα ότι οι γυναίκες που είναι θετικές στον κορωνοϊό αφού ενημερωθούν και οι ίδιες θα πρέπει να γεννήσουν με καισαρική τομή για λόγους ασφαλείας.

Παράλληλα, εξήγησε ότι κανένα δημόσιο ή ιδιωτικό νοσοκομείο δεν αναλαμβάνει να διεκπεραιώσει φυσιολογικό τοκετό σε θετικές στον κορωνοϊό γυναίκες που είναι έγκυες και πρόσθεσε ότι ακόμη και γυναίκες που έχουν σοβαρά γυναικολογικά προβλήματα παραπέμπονται στο Μακάρειο Νοσοκομείο.

«Με τα υπάρχοντα δεδομένα δεν μπορεί να γίνει φυσιολογικός τοκετός καθώς δεν υπάρχουν οι ανάλογες υποδομές και για αυτό πρέπει να γίνεται καισαρική τομή», είπε ο κύριος Χριστοφίδης.

Στο σημείο αυτό, ανέφερε ότι έχουν ξεγεννήσει 34 γυναίκες με καισαρική και έχουν φέρει στον κόσμο 40 νεογνά, τα οποία όλα ήταν υγιέστατα.

Ταυτόχρονα, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξουν οι υποδομές στο μέλλον για να μπορούν να ξεγεννήσουν παιδιά με φυσιολογικό τοκετό.

Απαντώντας στους επικριτές ο κύριος Χριστοφίδης, τόνισε ότι «όταν διαμαρτύρεσαι εν μέσω πολέμου καλό είναι αλλά πρέπει να προτείνεις και λύσεις. Θα πρέπει να είχαμε χειρουργεία με πολύ καλύτερο εξαερισμό ή χώρους που έπρεπε να ήταν απομονωμένοι. Από τη στιγμή που δεν έχουμε αυτές τις υποδομές είμαστε αναγκασμένοι να προχωρήσουμε στην απόφαση που έχουμε καταλήξει με την επιδημιολογική ομάδα», σημείωσε ο κύριος Χριστοφίδης.  

Εν τέλει, τόνισε ότι δεν υπάρχει πρωτόκολλο που απαγορεύει να κάνεις καισαρική και οι αποφάσεις εναπόκεινται στις κλινικές και τα νοσοκομεία υπολογίζοντας τα υπέρ και τα κατά που υπάρχουν.

Επιμέλεια: Ιουλιέτα Μιχαήλ

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.