Επ. Προσφύγων: Ζητά επιτάχυνση διαδικασιών αποχαρακτηρισμού απροσπέλαστων εδαφών Λύσης και Κοντέας

Αποφάσισε να αποταθεί γραπτώς στον Υπουργό Εσωτερικών με αίτημα την ταχύτερη ολοκλήρωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών.

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων αποφάσισε όπως αποταθεί γραπτώς στον Υπουργό Εσωτερικών με αίτημα την ταχύτερη ολοκλήρωση όλων των γραφειοκρατικών διαδικασιών ώστε να προχωρήσει ο αποχαρακτηρισμός των απροσπέλαστων εδαφών του Δήμου Λύσης και της Κοινότητας της Κοντέας, τα οποία εμπίπτουν στις Βρετανικές Βάσεις.
 
Η απόφαση της Επιτροπής λήφθηκε αφού συζήτησε το θέμα σήμερα Τρίτη.
 

Η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων Σκεύη Κουκουμά σε δήλωση της για το θέμα ανέφερε ότι εδώ και χρόνια οι συγκεκριμένες περιοχές είχαν χαρακτηριστεί ως περιοχές μη ελεγχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία στερώντας από τους ιδιοκτήτες κάθε δυνατότητα να αξιοποιήσουν τις περιουσίες τους, προσθέτοντας ότι η αναθεώρηση από το κράτος αυτής της απόφασης έχει συζητηθεί κατ΄ επανάληψη αλλά παρουσιάζεται καθυστέρηση από πλευράς των αρμόδιων υπηρεσιών για αυτό και η Επιτροπή αποφάσισε όπως αποταθεί γραπτώς στον Υπουργό Εσωτερικών με αίτημα την ταχύτερη ολοκλήρωση όλων των γραφειοκρατικών διαδικασιών ώστε να προχωρήσει ο αποχαρακτηρισμός της περιοχής.
 
Σε ό,τι αφορά την πρόταση Νόμου που κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΔΗΚΟ για άνοιγμα εκ νέου του καταλόγου των αναπήρων πολέμου για ακόμη έξι μήνες, η κ. Κουκουμά είπε ότι εκπρόσωποι της Κυβέρνησης ενημέρωσαν την Επιτροπή ότι η πρόταση είναι δυνατό να αυξήσει τους δικαιούχους και κατ΄ επέκταση τα έξοδα τους κράτους και για αυτό την προσεγγίζουν ως αντισυνταγματική. 

Πρόσθεσε πως για αυτό το λόγο η Επιτροπή Προσφύγων θα συνεχίσει τη συζήτηση ώστε να βρεθεί κοινό έδαφος με το Υπουργείο Εργασίας τόσο για το άνοιγμα του καταλόγου όσο και για τον εκσυγχρονισμό της Νομοθεσίας για να αναγνωρίζει και τις περιπτώσεις επιδείνωσης τραυμάτων που προκλήθηκαν το 1974.
 
Σχετικά με τη δεύτερη πρόταση Νόμου που κατέθεσε το ΔΗΚΟ και αφορά σε άνοιγμα του Μητρώου Μαχητών της Αντίστασης, η κ. Κουκουμά ανέφερε ότι κατά την συζήτηση της Πρότασης Νόμου δεν υπήρξε οποιαδήποτε διαφωνία από Βουλευτές ή από εκπροσώπους της Κυβέρνησης και για αυτό θα προωθηθεί για ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής.
 
Τέλος η κ. Κουκουμά είπε πως η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΑΚΕΛ έχει εγγράψει για συζήτηση στην Επιτροπή, το θέμα της διασφάλισης της φερεγγυότητας του Πιστοποιητικού Μίσθωσης για σκοπούς υποθήκης, παρατηρώντας ότι μετά τον Συνεργατισμό καμιά άλλη εμπορική τράπεζα ούτε ακόμα και ο Οργανισμός Χρηματοδοτήσεως Στέγης δέχονται τα πιστοποιητικά μίσθωσης για σκοπούς υποθήκευσης.
 
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης σε δήλωση μετά τη συνεδρία, αναφορικά με τον αποχαρακτηρισμό των εδαφών του Δήμου Λύσης και της Κοινότητας της Κοντέας  ανέφερε ότι το ζητούμενο είναι να γίνει ο αποχαρακτηρισμός το συντομότερο δυνατόν, προκειμένου οι δύο αυτές τοπικές αρχές να είναι έτοιμες, πανέτοιμες, στο πλαίσιο της ευρύτερης συζήτησης να ετοιμάσουν τα τοπικά τους σχέδια.
 
Αναφορικά με την πρόταση νόμου του ΔΗΚΟ για τους ανάπηρους πολέμου ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι πρέπει να εξεταστεί πώς φτιάχνεται ή συγγράφεται μια πρόταση νόμου ή μια νομοθεσία με τρόπο που να μην είναι αντισυνταγματική ώστε ανθρωπιστικά να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα των τραυματιών του πολέμου.

ANT1 Newsroom

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

Redirecting in 3 seconds...