Πώς να ξεχωρίζετε τα δηλητηριώδη μανιτάρια [ΒΙΝΤΕΟ]

Μια κακή χρονιά για τη συλλογή μανιταριών είναι φέτος, τόνισε ο Πρόεδρος Μυκητολογικού Συνδέσμου Κύπρου.

Έφθασε η εποχή για το μάζεμα των μανιταριών και  πολλοί είναι αυτοί που παίρνουν τα βουνά και τους κάμπους για να βρουν και μαζέψουν το αγαπημένο έδεσμα.  Παρόλα αυτά, λίγοι είναι αυτοί που ξέρουν να ξεχωρίσουν τα δηλητηριώδη.

Μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1, «Μέρα Μεσημέρι», ο Πρόεδρος Μυκητολογικού Συνδέσμου Κύπρου, Μιχάλης Λοιζίδης, είπε ότι υπάρχουν πολλοί μύθοι και δοξασίες, τους οποίους δεν πρέπει να ακολουθούν εκείνοι που θέλουν να συλλέξουν μανιτάρια.

Την ίδια ώρα, εξηγεί, ότι θα πρέπει κάποιος να ανατρέξει σε αξιόπιστες πηγές και βιβλιογραφία ούτως ώστε να μάθει ποια είναι δηλητηριώδη και ποια όχι.

Παράλληλα, ο κ. Λοιζίδης, διευκρίνισε ότι η αναγνώριση των μανιταριών δεν πρέπει να γίνεται μόνο μέσα από φωτογραφίες καθώς πολλά είδη είναι τόσο όμοια που μερικές φορές χρειάζεται έλεγχος μέσω μοριακής εξέτασης.

Επιπρόσθετα, σημείωσε ότι οι συλλέκτες μανιταριών στα χωριά που μαζεύουν παραδοσιακά, χρησιμοποιούν είναι πρόχειρες και εσφαλμένες καθώς νομίζουν ότι γνωρίζουν να ξεχωρίζουν τα δηλητηριώδη.

Για αυτό όπως είπε είναι αυτοί που κατά κανόνα δηλητηριάζονται καθώς νομίζουν ότι γνωρίζουν αυτά που πρέπει.

Παράλληλα, επισήμανε πως είναι η εποχή που συνήθως εντοπίζονται τα μανιτάρια αν και φέτος δεν είναι ιδιαίτερα καλή χρονιά.

Ο λόγος είναι ότι φέτος λόγω της ανομβρίας αλλά και της γεωγραφικής θέσης που βρίσκεται η Κύπρος επηρεάζεται εύκολα από την κλιματική αλλαγή με αποτέλεσμα να μην ευνοεί την καρποφόηση των μανιταριών.

Την ίδια ώρα, είναι ιδιαίτερα άσχημη χρονιά καθώς φέτος πέρα από τη σταθερή μείωση της βροχής και τις ξηρασίες έκανε αρκετό κρύο, γεγονός που δεν ευνόησε την καρποφορία των μανιταριών.


ANT1 Newsroom

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

Redirecting in 3 seconds...