Αλλιώτικες οι εορτές: Μικρές εξαιρέσεις στην απαγόρευση κυκλοφορίας και παράταση των μέτρων

Όχι σε χαλαρώσεις είπε η Κυβέρνηση και αποφάσισε δύο μόνο εξαιρέσεις, με ισχύ των νέων μέτρων μέχρι τις 10 Ιανουαρίου.

Αλλιώτικα θα είναι τα φετινά Χριστούγεννα, με τη βούλα μάλιστα της Κυβέρνησης.


Οι επιδημιολογικοί δείκτες οι οποίοι σύμφωνα με τα δεδομένα των τελευταίων ημερών, παραμένουν σε μη ασφαλές όριο, δεν επέτρεπαν χαλάρωση των μέτρων που είναι σε ισχύ. Γι’ αυτό και το Υπουργικό Συμβούλιο που συνεδρίασε χθες, αποφάσισε παράτασή τους μέχρι τις 10 Ιανουαρίου.


Ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, είπε ότι «η επιβάρυνση στην επιδημιολογική εικόνα δεν μας επιτρέπει μεγάλες χαλαρώσεις, παρόλο που αυτός ήταν ο στόχος μας».

Ωστόσο, το Υπουργικό λαμβάνοντας υπόψη τους κοινωνικούς και ψυχολογικούς παράγοντες, καθώς και την κόπωση στον πληθυσμό, αποφάσισε να ανάψει το πράσινο φως για δύο μικρές χαλαρώσεις, που αφορούν στην ώρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας και στον εκκλησιασμό.

Συγκεκριμένα, την Παραμονή Χριστουγέννων θα επιτραπεί η κυκλοφορία μέχρι τις 11 το βράδυ, ενώ την παραμονή Πρωτοχρονιάς μέχρι τη μία τα ξημερώματα. Ενώ παραμένει ο περιορισμός των 10 ατόμων σε συναθροίσεις εντός οικιών, περιλαμβανομένων των ανηλίκων.

Επίσης, στις 25 Δεκεμβρίου και 6 Ιανουαρίου, τα Χριστούγεννα και τα Θεοφάνεια, θα επιτραπεί η λειτουργία των εκκλησιών με την παρουσία πιστών και με μέγιστο αριθμό παρευρισκόμενων τα 75 άτομα, τηρουμένου και του μέτρου του ενός ατόμου ανά 3 τ.μ. σύμφωνα με τα τετραγωνικά του χώρου.

Ενώ όταν υπάρχει ανάγκη για εκκλησιασμό περισσότερων πιστών, συστήνεται όπως πραγματοποιηθούν τις πιο πάνω ημερομηνίες περισσότερες λειτουργίες.

Ο κ. Ιωάννου, επισήμανε πως «προς το παρόν δεν φαίνεται να καταγράφεται αισθητή βελτίωση και για τον λόγο αυτό, συνεχίζουμε με πολύ προσεκτικά βήματα, με αυτές τις μικρές έστω εξαιρέσεις που θα δώσουν κάποια ψυχολογική τόνωση στους πολίτες».

Η κατάσταση θα αξιολογείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ενώ το Υπουργικό θα επαναξιολογήσει εκ νέου τα δεδομένα στις 7 Ιανουαρίου.

Στο μεταξύ όπως πληροφορείται ο ΑΝΤ1 κανονικά θα επιστρέψουν στα σχολεία τους στις 7 Ιανουαρίου οι μαθητές όλων των βαθμίδων.

Οι δείκτες που φρέναραν τις χαλαρώσεις

Φρένο σε περαιτέρω χαλαρώσεις έβαλαν μεταξύ άλλων το υψηλό ποσοστό θετικότητας και ο αυξημένος αριθμός κρουσμάτων και νοσηλευομένων στα νοσοκομεία και στις εντατικές.

Εκείνο που θορύβησε ιδιαίτερα την Κυβέρνηση είναι ο αριθμός των συνανθρώπων μας που αφήνουν την τελευταία τους πνοή στα νοσοκομεία ο οποίος και αυξάνεται καθημερινά.

Ο Υπουργός Υγείας, σημείωσε πως «τα δεδομένα που έχουμε ενώπιον μας μετά από την αξιολόγηση των δεδομένων δεν μας αφήνουν ικανοποιημένους. Εκείνο που προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία είναι οι καθημερινοί θάνατοι που συνεχίζουν να καταγράφονται και να επιβάλλουν τη λήψη μέτρων για προστασία των ατόμων που έχουν αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή νόσηση».

Λόγω και της επιβαρυμένης εικόνας ο Υπουργός Υγείας απηύθυνε νέα θερμή έκκληση στους πολίτες να παραμείνουν ασφαλής και να επιδείξουν για ακόμη λίγο υπομονή.

Μαίρη Αυξεντίου

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

Redirecting in 3 seconds...