Αλλιώτικο κουδούνι: Εξ αποστάσεως φοίτηση από σήμερα για μαθητές Λυκείων και Τεχνικών Σχολών

Δηλώνουν παρών και έτοιμοι να ανταποκριθούν οι εκπαιδευτικοί, όπως το έχουν πράξει όλους αυτούς τους μήνες.

Με τους μαθητές των Λυκείων και των Τεχνικών Σχολών να βρίσκονται μακριά από τα θρανία τους ξημέρωσε η σημερινή μέρα στις σχολικές μονάδες της Μέσης Εκπαίδευσης, λόγω των μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση για αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα, από σήμερα, Δευτέρα, 14 Δεκεμβρίου, τα μαθήματα για τους μαθητές των Λυκείων και των Τεχνικών Σχολών τόσο για τα δημόσια όσο και για τα ιδιωτικά σχολεία, διεξάγονται εξ αποστάσεως με τη μέθοδο της τηλεκπαίδευσης.

Σε δηλώσεις του στο ant1.com.cy, o γενικός γραμματέας της ΟΕΛΜΕΚ, Κωνσταντίνος Κωνσταντινόπουλος, ανέφερε πως «από την πλευρά τους οι εκπαιδευτικοί είναι απόλυτα έτοιμοι και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό, γιατί το έχουν αποδείξει όλους τους τελευταίους μήνες ότι ανταποκρίνονται με πολύ μεγάλη επάρκεια στα δύσκολα δεδομένα που προκύπτουν και στις όποιες αποφάσεις της κυβέρνησης.»

Σημείωσε δε, πως «αυτό που μένει να αποδειχθεί και στην πράξη είναι η ετοιμότητα του τεχνολογικού εξοπλισμού των σχολείων και η δυνατότητα συνδεσιμότητας στο διαδίκτυο. Σε αυτούς τους τομείς έχουμε επισημάνει ως Οργάνωση, εδώ και καιρό, προβλήματα, κενά και ελλείψεις. Πολλά από αυτά τα κενά και τις ελλείψεις τα καλύπτουν οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί, χρησιμοποιώντας εδώ και μήνες τα δικά τους μέσα.»

«Θα παρακολουθήσουμε λοιπόν», συνέχισε, «την εφαρμογή της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης στα Λύκεια και τις Τεχνικές Σχολές και θα καταγράψουμε τα όποια προβλήματα επισημανθούν και θα διαφανεί στην πράξη το πώς θα λειτουργήσει αυτή η νέα φάση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.»

Ερωτηθείς αν υπάρχουν ακόμα μαθητές που δεν έχουν στη διάθεση τους τον απαραίτητο εξοπλισμό, ο γ.γ. της ΟΕΛΜΕΚ απάντησε πως «οι σχολικές μονάδες καταγράφουν τις ανάγκες που έχουν οι μαθητές και αυτές τις ανάγκες τις διοχετεύουν στο Υπουργείο για να τους προμηθεύσει με το αναγκαίο υλικό.»

«Θα ήθελα να επισημάνω ότι με μια καταγραφή που κάνουμε ως ΟΕΛΜΕΚ, υπάρχουν ακόμα μαθητές που έχουν ελλείψεις στον τεχνολογικό εξοπλισμό και σύνδεση στο διαδίκτυο. Και να επισημάνω επίσης, κάτι που έχουν καταγράψει πάρα πολλές σχολικές μονάδες, ότι αρκετά μεγάλος αριθμός μαθητών χρησιμοποιεί τα κινητά του τηλέφωνα για να συνδεθεί στα εξ αποστάσεως μαθήματα. Γεγονός που δεν μπορεί να θεωρηθεί ικανοποιητικό για την ισότιμη συμμετοχή και την αποτελεσματική εφαρμογή της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης», συμπλήρωσε.

Ο κύριος Κωνσταντινόπουλος είπε επίσης, πως εκεί θα πρέπει να εστιάσει το Υπουργείο. Δηλαδή, να καλύψει πρωτίστως τους μαθητές με τον απαραίτητο εξοπλισμό, ο οποίος είναι απαραίτητος, για να είναι αποτελεσματική η εφαρμογή της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Απαντά με επιχειρήματα στις ανησυχίες ο Υπουργός

Την ίδια ώρα, ο Υπουργός Παιδείας, Πρόδρομος Προδρόμου, απαντώντας στις ανησυχίες που υπάρχον, εξηγεί μέσω ανακοίνωση του, πως βρίσκεται σε εξέλιξη και υλοποιείται προγραμματισμός πλήρους εξοπλισμού των σχολείων.

Σύμφωνα με τον κύριο Προδρόμου, το έργο αυτό προχωρά σε δυο άξονες. Συγκεκριμένα, προωθείται, σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, σχέδιο για τον εξοπλισμό έξι χιλιάδων αιθουσών διδασκαλίας σε όλα τα σχολεία, προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι ελλείψεις που παρατηρούνται στην αγορά και προχωρά σε προμήθεια αρχικά 2.200 συσκευών mini-PC, που θα παραδοθούν μετά τις αργίες των Χριστουγέννων. Επίσης, σύμφωνα με τον Υπουργό, πρόσθετοι 1.600 φορητοί Η/Υ θα παραδοθούν από τον προμηθευτή που εξασφάλισε την προσφορά, στη συνέχεια.

Για τις συνδέσεις στο διαδίκτυο και τους προβληματισμούς που υπάρχουν, ο κύριος Προδρόμου επεσήμανε πως από την αρχή του σχολικού έτους το ΥΠΠΑΝ έχει συνάψει συμφωνία και αναβαθμίζεται συνεχώς η σύνδεση στο Διαδίκτυο σε όσα σχολεία υπήρχε ανάγκη. «Η εμπειρία των μέτρων που λήφθηκαν πρόσφατα στις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου έδειξε ότι όλα τα λύκεια και τεχνικές σχολές διέθεταν την απαιτούμενη σύνδεση για σκοπούς τηλεκπαίδευσης», σημειώνει.

Επίσης ο Υπουργός Παιδείας εξηγεί πως την προηγούμενη σχολική χρονιά για τις ανάγκες τηλεκπαίδευσης, το ΥΠΠΑΝ έχει διανείμει δωρεάν συσκευές σε μαθητές/μαθήτριες που δεν διαθέτουν προσωπικό εξοπλισμό.

«Στα σχολεία διατίθενται από την έναρξη του σχολικού έτους σχεδόν 7,5 χιλιάδες ηλεκτρονικές συσκευές. Μέσα από μια προσέγγιση κοινωνικής πολιτικής εξοπλίζονται όχι μόνο τα παιδιά εκείνα που προέρχονται από οικογένειες που είναι λήπτες κρατικών επιδομάτων (ΕΕΕ και άλλα), αλλά υπερτετραπλάσιος μαθητικός πληθυσμός από τις οικονομικά ασθενέστερες ομάδες. Ενώ πρόσθετα το ΥΠΠΑΝ έχει εξασφαλίσει και διαθέτει σχεδόν δυο χιλιάδες πακέτα σύνδεσης στο Διαδίκτυο για όσα παιδιά δεν έχουν σύνδεση στο σπίτι, όπως έγινε και την προηγούμενη σχολική χρονιά», προσθέτει ο κύριος Προδρόμου.

Υπενθυμίζεται δε, πως όσον αφορά τα Νηπιαγωγεία, τα Δημοτικά Σχολεία και τα Γυμνάσια, αυτά συνεχίζουν κανονικά τη λειτουργία τους και τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται με τη φυσική παρουσία των μαθητών, ενώ παράλληλα, έχει ανασταλεί και η λειτουργία των φροντιστηρίων.


Νικόλας Πέτρου

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

Redirecting in 3 seconds...