Τηλεκπαίδευση: Έτοιμοι οι εκπαιδευτικοί όμως «μαθητές έχουν ελλείψεις στον τεχνολογικό εξοπλισμό»

«Θα διαφανεί στην πράξη το πώς θα λειτουργήσει αυτή η νέα φάση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης», επισημαίνει στο ant1.com.cy o γ.γ. της ΟΕΛΜΕΚ, Κωνσταντίνος Κωνσταντινόπουλος.

Με τους μαθητές των Λυκείων και των Τεχνικών Σχολών να βρίσκονται μακριά από τα θρανία τους θα χτυπήσει αύριο το πρωί το κουδούνι στις σχολικές μονάδες της Μέσης Εκπαίδευσης, λόγω των μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση για αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα, από αύριο, Δευτέρα, 14 Δεκεμβρίου, τα μαθήματα για τους μαθητές των Λυκείων και των Τεχνικών Σχολών τόσο για τα δημόσια όσο και για τα ιδιωτικά σχολεία, θα διεξάγονται εξ αποστάσεως με τη μέθοδο της τηλεκπαίδευσης.

Σε δηλώσεις του στο ant1.com.cy, o γενικός γραμματέας της ΟΕΛΜΕΚ, Κωνσταντίνος Κωνσταντινόπουλος, ανέφερε πως «από την πλευρά τους οι εκπαιδευτικοί είναι απόλυτα έτοιμοι και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό, γιατί το έχουν αποδείξει όλους τους τελευταίους μήνες ότι ανταποκρίνονται με πολύ μεγάλη επάρκεια στα δύσκολα δεδομένα που προκύπτουν και στις όποιες αποφάσεις της κυβέρνησης.»

Σημείωσε δε, πως «αυτό που μένει να αποδειχθεί και στην πράξη είναι η ετοιμότητα του τεχνολογικού εξοπλισμού των σχολείων και η δυνατότητα συνδεσιμότητας στο διαδίκτυο. Σε αυτούς τους τομείς έχουμε επισημάνει ως Οργάνωση, εδώ και καιρό, προβλήματα, κενά και ελλείψεις. Πολλά από αυτά τα κενά και τις ελλείψεις τα καλύπτουν οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί, χρησιμοποιώντας εδώ και μήνες τα δικά τους μέσα.»

«Θα παρακολουθήσουμε λοιπόν», συνέχισε, «από αύριο την εφαρμογή της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης στα Λύκεια και τις Τεχνικές Σχολές και θα καταγράψουμε τα όποια προβλήματα επισημανθούν και θα διαφανεί στην πράξη το πώς θα λειτουργήσει αυτή η νέα φάση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.»

Κληθείς να σχολιάσει αν η επιχορήγηση των 200 ευρώ από την κυβέρνηση για τους εκπαιδευτικούς που χρησιμοποιούν τον δικό τους εξοπλισμό είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, ο κύριος Κωνσταντινόπουλος είπε πως «διεξάγεται ζωηρή συζήτηση γι’ αυτό το θέμα και παρουσιάζεται και μια στοχοποίηση, σε κάποιο βαθμό, των εκπαιδευτικών, για ένα μέτρο που ούτε το ζήτησα οι ίδιοι ούτε το περίμενα για να προβούν σε αγορές πρόσθετου εξοπλισμού, για να μπορέσουν να προσφέρουν ό,τι καλύτερο στους μαθητές.»

Τόνισε δε, πως «είναι κάτι που κάνουμε οι εκπαιδευτικοί εδώ και μήνες, να στηρίζουν με τα δικά τους μέσα, όχι επειδή προτιμούν να χρησιμοποιούν τα δικά τους, αλλά επειδή υπάρχουν κενά και ελλείψεις στον τεχνολογικό εξοπλισμό των σχολείων. Είναι ένα ζήτημα που θα εξετάσουμε ως Οργάνωση και σε συνεργασία με τις άλλες εκπαιδευτικές οργανώνεις, και θα τοποθετηθούμε επίσημα μόλις έχουμε σχετικές αποφάσεις.»

Ερωτηθείς αν υπάρχουν ακόμα μαθητές που δεν έχουν στη διάθεση τους τον απαραίτητο εξοπλισμό, ο γ.γ. της ΟΕΛΜΕΚ απάντησε πως «οι σχολικές μονάδες καταγράφουν τις ανάγκες που έχουν οι μαθητές και αυτές τις ανάγκες τις διοχετεύουν στο Υπουργείο για να τους προμηθεύσει με το αναγκαίο υλικό.»

«Θα ήθελα να επισημάνω ότι με μια καταγραφή που κάνουμε ως ΟΕΛΜΕΚ, υπάρχουν ακόμα μαθητές που έχουν ελλείψεις στον τεχνολογικό εξοπλισμό και σύνδεση στο διαδίκτυο. Και να επισημάνω επίσης, κάτι που έχουν καταγράψει πάρα πολλές σχολικές μονάδες, ότι αρκετά μεγάλος αριθμός μαθητών χρησιμοποιεί τα κινητά του τηλέφωνα για να συνδεθεί στα εξ αποστάσεως μαθήματα. Γεγονός που δεν μπορεί να θεωρηθεί ικανοποιητικό για την ισότιμη συμμετοχή και την αποτελεσματική εφαρμογή της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης», συμπλήρωσε.

Ο κύριος Κωνσταντινόπουλος  είπε επίσης, πως εκεί θα πρέπει να εστιάσει το Υπουργείο. Δηλαδή, να καλύψει πρωτίστως τους μαθητές με τον απαραίτητο εξοπλισμό, ο οποίος είναι απαραίτητος, για να είναι αποτελεσματική η εφαρμογή της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Υπενθυμίζεται δε, πως όσον αφορά τα Νηπιαγωγεία, τα Δημοτικά Σχολεία και τα Γυμνάσια, αυτά συνεχίζουν κανονικά τη λειτουργία τους και τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται με τη φυσική παρουσία των μαθητών, ενώ παράλληλα, έχει ανασταλεί και η λειτουργία των φροντιστηρίων.


Νικόλας Πέτρου

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

Redirecting in 3 seconds...