Το παρασκήνιο της Συνόδου της ΕΕ - Κέρδη και απώλειες για Λευκωσία

Στα θετικά η αναγνώριση γι' ακόμη μια φορά της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας με σαφή και ξεκάθαρο τρόπο.

Σε παιχνίδι για γερά νεύρα εξελίχθηκε η συζήτηση για την Τουρκία στην Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα δεν έλειψαν οι στιγμές έντασης ειδικότερα κατά τη διάρκεια του Δείπνου, με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη και τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη να εκφράζουν έντονες και επίμονες διαφωνίες σχετικά με τα δυο πρώτα προσχέδια συμπερασμάτων που παρουσιάστηκαν για έγκριση στους ηγέτες. Το τελικό κείμενο αν και απέχει σημαντικά από τις αρχικές προσδοκίες Αθηνών και Λευκωσίας οι οποίες ζητούσαν να μετουσιωθεί η λεκτική αλληλεγγύη σε πράξεις, εντούτοις φαίνεται σύμφωνα με μια πρώτη ανάγνωση να αξιολογείται με θετικό πρόσημο από κυπριακής πλευράς.

Συγκεκριμένα εκτός από τις συνήθεις ρητορικές καταδίκες η διεύρυνση της λίστας κυρώσεων κατά φυσικών και νομικών προσώπων που έχουν εμπλοκή στις πειρατικές δραστηριότητες της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, εκτιμάται ότι αποτελεί ένα βήμα προς τις κυπριακές θέσεις. Υπενθυμίζεται ότι το περασμένο Ιούνιο η Λευκωσία ζήτησε όπως η λίστα που περιλαμβάνει αυτή την στιγμή δυο φυσικά πρόσωπα διευρυνθεί ώστε σ΄αυτήν να συμπεριληφθούν τρία νομικά πρόσωπα (εταιρείες) και άλλα τρία φυσικά. Η ελληνική θέση να επεκταθεί η λίστα και για πρόσωπα που έχουν εμπλοκή στις έρευνες του Oruc Reis δεν βρήκε ανταπόκριση, αφού προσέκρουσε στην θέση που διατυπώθηκε από κάποιες πλευρές ότι οι τουρκικές έρευνες διεξήχθησαν σε περιοχές οι οποίες δεν έχουν οριοθετηθεί.

Θετικά αποτιμάται η αναγνώριση για ακόμη μια φορά της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας με σαφή και ξεκάθαρο τρόπο όπως επίσης και η εντολή προς τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοσέπ Μπορέλ να συμπεριλάβει στην λίστα αποτίμησης των ευρωτουρκικών θέσεων που θα ετοιμάσει τους επόμενους μήνες «επέκταση των κυρώσεων». 

Από κυπριακής πλευράς σημειώνονται επίσης οι αναφορές της παραγράφου 31 για τα Βαρώσια και το Κυπριακό. Συγκεκριμένα οι επισημάνσεις για την ανάγκη σεβασμού των ψηφισμάτων 550 και 789 για την Αμμόχωστο, στην μορφή λύσης του προβλήματος η οποία θα είναι βάση των σχετικών παραμέτρων του ΟΗΕ και ο διορισμός αντιπροσώπου της Ένωσης για το Κυπριακό.

Τέλος, η πραγματοποίηση πολυμερούς διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο, εξέλιξη που αποτελούσε διακαή πόθο της Τουρκίας, αν δεν θα πρέπει να θεωρείται εντελώς παρελθόν τουλάχιστον απομακρύνεται από  τον ορίζοντα, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην παράγραφο 32 του κειμένου. Η σύγκλιση της διάσκεψης προσκρούει στις έντονες αντιδράσεις Ισραήλ και Αιγύπτου, χώρες οι οποίες σύμφωνα με πληροφορίες διεμήνυσαν στις Βρυξέλλες ότι δεν είναι διατεθειμένες να συμμετέχουν σε μια σύνοδο η οποία θα χρησιμοποιηθεί από την Άγκυρα για να κερδίσει χρόνο, να προωθήσει τις μαξιμαλιστικές της επιδιώξεις, να απεκδυθεί των ευθυνών της για την κατάσταση στην περιοχή και να βάλει από το παράθυρο παράνομες οντότητες, εννοώντας φυσικά το ψευδοκράτος (η συγκεκριμένη εξέλιξη ίσως αποτελεί απάντηση και στις πληροφορίες για την επιχειρούμενη «επίθεση φιλίας» που εξαπέλυσε η Τουρκία το τελευταίο διάστημα με αποδέκτη το Ισραήλ).

Για να πέσει η Τουρκία ακόμη μια φορά στα μαλακά κομβικός ήταν ο ρόλος της Γερμανίας, η οποία συνεπικουρούμενη από την Ισπανία και Ιταλία, με πρόσχημα το μεταναστευτικό – το οποίο η Τουρκία φρόντισε για ακόμη μια φορά να χρησιμοποιήσει ως δαμόκλειο σπάθη- συνέστησαν υπομονή για αυστηρότερες κυρώσεις μέχρι την επόμενη Σύνοδο του Μαρτίου, θέτοντας μάλιστα στο τραπέζι και ζήτημα συνεννόησης με τη νέα αμερικανική κυβέρνηση Μπάιντεν η οποία αναλαμβάνει ως γνωστό καθήκοντα στις 20 Ιανουαρίου.

Εντούτοις, σύμφωνα με πληροφορίες, σε αντίθεση με την αναβλητικότητα της ΕΕ ήδη η Ουάσινγκτον θα ανακοινώσει κυρώσεις κατά της Τουρκίας για το θέμα των S – 400, οι οποίες μάλιστα δεν αποκλείεται να γίνουν ακόμη και τις επόμενες ώρες.


  


Μάριος Αδάμου

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.