Διαμαρτυρήθηκαν και αρνήθηκαν να λάβουν τη θεραπεία τους οι νεφροπαθείς του Γ.Ν. Αμμοχώστου [ΒΙΝΤΕΟ]

«Αρνούνται να υποβληθούν σε αιμοκάθαρση θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους, γιατί απαιτούν την έγκριση νεφρολόγου σε σύστημα εφημερίας.»

Δεν κάνουν βήμα πίσω οι νεφροπαθείς ασθενείς του Γενικού Νοσοκομείου Αμμοχώστου και από η ώρα 07:00 μέχρι τις 10:00 το πρωί, απείχαν από τη θεραπεία τους ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τα πολλαπλά και σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Μονάδα Αιμοκάθαρσης του Νοσοκομείου.

Οι 50 περίπου νεφροπαθείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση μέσω επιστολής που κοινοποίησαν στην Επιστημονική Διευθύντρια των Νοσοκομείων Λάρνακας – Αμμοχώστου, Αμαλία Χατζηγιάννη, αναφέρουν ότι μεταξύ των προβλημάτων που παρουσιάζει η Μονάδα Αιμοκάθαρσης είναι η απουσία γιατρών τα απογεύματα, τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες, ενώ γίνεται αιμοκάθαρση με την παρουσία μόνο νοσηλευτικού προσωπικού.

«Υπάρχει από τις 14 Αυγούστου 2020 αίτημα από τους δύο γιατρούς της μονάδας για να εργάζονται on call, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν υπήρξε κάποια απάντηση», επισημαίνουν.

Παρά τις διαβεβαιώσεις του ΟΚΥπΥ ότι θα επιλυθεί το πρόβλημα που υπάρχει στη Μονάδα Αιμοκάθαρσης του Γενικού Νοσοκομείου Αμμοχώστου, οι ασθενείς πραγματοποίησαν το πρωί αποχή από τη θεραπεία τους.


Σε δηλώσεις της στο ant1.com.cy η Επιστημονική Διευθύντια του Νοσοκομείου, Αμαλία Χατζηγιάννη, είπε πως «οι ασθενείς αρνούνται να υποβληθούν σε αιμοκάθαρση, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους, γιατί απαιτούν την έγκριση νεφρολόγου σε σύστημα εφημερίας.»

«Δηλαδή», εξηγεί η κυρία Χατζηγιάννη, «θέλουν να έχουν απογεύματα και βράδυ νεφρολόγο παρών όταν θα κάνουν την αιμοκάθαρση τους. Δεν αποδέχονται συνεχή αλλαγή του νοσηλευτικού προσωπικού.»

«Είχε γίνει μια πρόταση να έρθουν άλλοι νοσηλευτές από Λάρνακα για να καλύψουν τους ντόπιους νοσηλευτές της Αιμοκάθαρσης, για να φύγουν οι ντόπιοι και να πάνε στο τμήμα COVID  και αυτό δεν το αποδέχονται. Θέλουν τους δικούς τους νοσηλευτές», σημείωσε.

«Αυτό είναι λογικό γιατί συναισθηματικά δένονται μαζί τους. Μια ζωή βρίσκονται στις μηχανές αυτοί οι ασθενείς και είναι συνέχεια με τους νοσηλευτές, επομένως αναπτύσσουν οικογενειακές και φιλικές σχέσεις με το προσωπικό. Οπότε είναι πολύ δύσκολο να τους αποχωριστούν», πρόσθεσε.

Κληθείσα να σχολιάσει τις διαβεβαιώσεις ΟΚΥπΥ ότι θα επιλυθεί το πρόβλημα, η κυρία Χατζηγιάννη απάντησε: «αυτοί επιμένουν να το λάβουν γραπτώς.»
Νικόλας Πέτρου

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

Redirecting in 3 seconds...