Προς αίτημα παύσης του Γενικού Ελεγκτή κινείται η Κυβέρνηση [ΒΙΝΤΕΟ]

Ανένδοτος ο Πρόεδρος στην απόφαση του να κόψει, τον γόρδιο δεσμό, καθώς όπως υποστηρίζει, ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης πέρασε για πολλοστή φορά τα εσκαμμένα.

Από τον χρόνο σύνταξης της εισηγητικής έκθεσης γεγονότων προς τον Γενικό Εισαγγελέα, εξαρτάται πλέον ο χρόνος καταχώρησης ενώπιον του Συμβουλίου, που απαρτίζεται από τον Πρόεδρο και τους Δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου, της αίτησης της κυβέρνησης για παύση του Γενικού Ελεγκτή λόγω ανάρμοστης Συμπεριφοράς. 

Σύμφωνα με στενούς του συνεργάτες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είναι ανένδοτος στην απόφαση του να κόψει, τον γόρδιο δεσμό, καθώς όπως υποστηρίζει, ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης πέρασε για πολλοστή φορά τα εσκαμμένα. 

Όπως τονίζει σε ανακοίνωση ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος « ο εν λόγω αξιωματούχος εκτρέπεται, παραβιάζει διατάξεις του Συντάγματος, περιφρονεί και υποσκάπτει άλλους θεσμούς, και η εν γένει ανάρμοστη συμπεριφορά του πλήττει το κύρος, την αξιοπιστία και την ανεξαρτησία του θεσμού που κλήθηκε να υπηρετήσει». 

Από πλευράς της Ελεγκτικής υπηρεσίας δύο είναι τα πιθανά σενάρια που εξετάζονται. Είτε η υπηρεσία να προκαταλάβει τις εξελίξεις προσφεύγοντας πρώτη στο Ανώτατο Δικαστήριο για το ζήτημα, όμως, της σύγκρουσης αρμοδιοτήτων, είτε να αφήσει τη πρωτοβουλία των κινήσεων στο προεδρικό, καθώς όπως υποστηρίζει τα περί ανάρμοστης συμπεριφοράς δεν αγγίζουν τον κ. Μιχαηλίδη. 

Από το «Μέρα Μεσημέρι» ο Εκπρόσωπος Τύπου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας Μάριος Πετρίδης ανέφερε πως « το Ανώτατο Δικαστήριο έχει ήδη λάβει μια απόφαση σχετικά με αυτό και περιγράφει τον όρο ανάρμοστη συμπεριφορά ως συμπεριφορά τόσο κακή, δηλαδή τόσο μεμπτή, ώστε να καθιστά το πρόσωπο που είναι υπόλογο γι’ αυτή ανίκανο να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντα του αξιώματος του. Νομίζω ότι κάποιος πολίτης που διαβάζει αυτές τις λέξεις, δεν φωτογραφίζει τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη.» 

Σε ψηλούς τόνους συνεχίστηκε και η κόντρα κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, με το ΑΚΕΛ να ανοίγει πρώτο το χώρο των καταγγελιών, ανακοινώνοντας μάλιστα και την προώθηση στην Επιτροπή Ελέγχου, της τελευταίας έκθεσης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, και τους Οικολόγους να υιοθετούν τα περί προσπάθειας ποδηγέτησης των ανεξάρτητων θεσμών. 

Όπως δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου το κόμματος Στέφανος Στεφάνου « η αλήθεια είναι ξεκάθαρη: Η κυβέρνηση Αναστασιάδη-Συναγερμού επιχειρεί με νύχια και με δόντια να συγκαλύψει το σκάνδαλο της βιομηχανίας χρυσών διαβατηρίων που η ίδια έστησε. Δεν ανέχονται κανένα να τους βγάζει τα άπλυτα στη φόρα». 

Όταν το ΑΚΕΛ μιλά για σκάνδαλα με τα διαβατήρια, ας κοιτάξει στο σπίτι του, υπέδειξε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος αφού όπως ανέφερε, ο κόσμος όλος, με ήχο και εικόνα, είδαν βουλευτή, ηγετικό στέλεχος και χορηγό του ΑΚΕΛ να πρωταγωνιστεί. 

Όπως σημειώνει ο κ. Κούσιος « εάν πρόθεση του ΑΚΕΛ, αλλά και του Γενικού Ελεγκτή είναι να αποτρέψουν ενδιαφερόμενους επενδυτές να επενδύσουν στην Κύπρο, αλλά και να εκδιώξουν εταιρείες που ήδη έχουν επενδύσει στον τόπο μας, τους πληροφορούμε ότι το επιτυγχάνουν με τις ενέργειες τους, με όλες τις συνέπειες που αυτό συνεπάγεται». 

Μονόδρομο θεωρεί την προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο ο Δημοκρατικός Συναγερμός. 

Σύμφωνα με το ΔΗΣΥ «τα όσα έχουν επισυμβεί σε σχέση με τη συμπεριφορά του Γενικού Ελεγκτή, αφήνουν ως μόνη επιλογή την προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο. Μόνο το Ανώτατο Δικαστήριο μπορεί να δώσει θεραπεία στην εκτροπή που έχει προκύψει.» 

Νέα έκκληση, τέλος, για αρμονική συνεργασία Γενικής Εισαγγελίας και Ελεγκτικής Υπηρεσίας απευθύνει η ΕΔΕΚ, καθώς όπως σημειώνει η συνεχιζόμενη αντιπαράθεση απαξιώνει ακόμα περισσότερο τους θεσμούς και απογοητεύει τους πολίτες.

Κυριάκος Πομηλορίδης

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.