«Πυρ ομαδόν» κατά της Γενικής Λογίστριας στην Επιτροπή Ελέγχου [ΒΙΝΤΕΟ]

Στο σκαμνί ενώπιον της επιτροπής ελέγχου της Βουλής η Γενική Λογίστρια και ο Γενικός Ελεγκτής.

Καταιγισμό πυρών δέχθηκε η Γενική Λογίστρια, Ρέα Γεωργίου, στην πολύωρη συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου την Πέμπτη, όπου ο Γενικός Ελεγκτής κατέθεσε σημείωμα με το οποίο εισηγείται πειθαρχική έρευνα εναντίον της κυρίας Γεωργίου, για την υπόθεση απόσυρσης εγγυητικής επιταγής της εταιρείας του συζύγου της ύψους 54 χιλλιαδες ερώ.

Ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, είπε ότι «προκύπτει ανάγκη πειθαρχικής διερεύνησης για να απαντηθεί κατά πόσο η παρέμβαση της Γενικής Λογίστριας συνιστά παραβίαση αρμοδιοτήτων, κατά πόσο υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων, για ποιους λόγους εστάλη το διάταγμα για εκτέλεση της εγγυητικής στη Γενική Λογίστρια και αν οι ενέργειες του Γενικού Λογιστηρίου έγιναν καλή τη πίστη για το δημόσιο συμφέρον».

«Αν όντως προχωρήσει η πειθαρχική έρευνα τότε είναι θα καταδείξει τι πράγματι συνέβη», τόνισε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου, Ζαχαρίας Κουλίας.

Ο χειρισμός της υπόθεσης της εγγυητικής, από την Γενική Λογίστρια, υπήρξε αντικείμενο διοικητικής έρευνας. Το καταπελτικό ωστόσο πόρισμα για την κυρία Γεωργίου, έμεινε στα αζήτητα.

«Όντως συνέβησαν περίεργα γεγονότα, και προκύπτει μείζον θέμα διερεύνησης. Σας καλούμε να προβείτε στις δέουσες ενέργειες», επισημαίνεται στην επιστολή της Νομικής Υπηρεσίας προς το Υπουργείο Οικονομικών.

Παράλληλα, στο πόρισμα της διοικητικής έρευνες του Υπουργείου Οικονομικών, αναφέρεται «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το γεγονός της σχέσης της Γενικής Λογίστριας με τον ιδιοκτήτη της εταιρείας CYPRA επηρέασε το χειρισμό της υπόθεσης».

Κληθείσα να τοποθετηθεί για τα όσα της καταλογίζονται, η Γενική Λογίστρια αρκέστηκε σε μία λακωνική και συναισθηματικά φορτισμένη δήλωση.

Η Γενική Λογίστρια, Ρέα Γεωργίου, είπε ότι «προ ολίγων εβδομάδων εσείς οι ίδιοι πιστοποιούσατε έκθεση του Γενικού Ελεγκτή που έκρινε ότι το Γενικό Λογιστήριο είναι μία από τις πλέον επαγγελματικές κρατικές υπηρεσίες. Είναι αδιανόητο δύο χρόνια πριν την αφυπηρέτησή μου να σπιλώνεται το όνομά μου με θεωρίες συνομωσίας. Ζητώ να γίνουν όλες οι δέουσες έρευνες από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες και είμαι έτοιμη να υποστώ τις όποιες συνέπειες των πράξεων μου».

Στη θυελλώδη συνεδρία παρών ήταν και ο πρώην Υπουργός Εσωτερικών, Σωκράτης Χάσικος, ο οποίος κατήγγειλε εμπλοκή του Γενικού Ελεγκτή στην προσπάθεια της Κυβέρνησης να ενοικιάσει τις εγκαταστάσεις του υπό εκκαθάριση Κεντρικού Σφαγείου Κοφίνου.

«Το Δεκέμβριο του 2015 απέστειλα τρεις επιστολές στο Γενικό Εισαγγελέα, επισημαίνοντας ότι οι ενέργειες του Εκκαθαριστή του σφαγείου Κοφίνου παρεμποδίστηκαν από τη CYPRA LTD, συμφερόντων του συζύγου της Γενικής Λογίστριας. Σημείωσα επίσης ότι οι παρατηρήσεις και ανησυχίες του Γενικού Ελεγκτή συμπίπτουν με αυτές της εν λόγω εταιρείας. Χαρακτηρίζω μάλιστα αλλοπρόσαλλη τη συμπεριφορά του Γενικού Ελεγκτή, ο οποίος εμπλέκεται με πολύ ουσιαστικό τρόπο τηρώντας στάση δύο μέτρων και δύο σταθμών», σημείωσε ο κ. Χάσικος.

Ο Σωκράτης Χάσικος πρόσθεσε ότι ο Γενικός Εισαγγελέας απάντησε στις επιστολές του δύο χρόνια μετά. Νίπτοντας τας χείρας του, όπως είπε χαρακτηριστικά .

Εναντίον του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, καταφέρθηκε και ο Διευθυντής των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών.

Ο Διευθυντής των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, Χριστόδουλος Πίπης, ανέφερε ότι «εσείς κύριε Μιχαηλίδη, το 2015 ως μέλος της Κεντρική Επιτροπή Αλλαγών και Απαιτήσεων ήρθατε και μας είπατε να μην κατακυρώσουμε την προσφορά για τη διαχείριση ζωικών αποβλήτων, ως αναθέτουσα αρχή που είμασταν, στο έτερο σφαγείο αλλά στο σφαγείο Cypra».

Αν και δεν αποδέχθηκε τις κατηγορίες του Χριστόδουλου Πίπη, ο Γενικός Ελεγκτής ωστόσο παραδέχθηκε ότι η Υπηρεσία του απέτυχε στην προσπάθειά της να αποτρέψει τη δημιουργία μονοπωλίου στη διαχείριση ζωικών αποβλήτων.

Η Αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αννίτα Δημητρίου, δήλωσε πως «πραγματικά διερωτόμαστε πού ήταν οι αρμόδιες υπηρεσίες τόσο καιρό και γιατί όλα αυτά τα οποία έχουν απασχολήσει την Επιτροπή, έπρεπε τυχαία να εντοπιστούν».

«Ευτυχώς που φορούσαμε τις μάσκες γιατί ήταν τόση η δυσωδία που δε θα αντέχαμε, είπε η βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Γενική Λογίστρια είχε ζητήσει από την Επιτροπή Ελέγχου όπως της επιτρέψει να παραστεί στη συνεδρία με το δικηγόρο της, κάτι που μετά τις αντιδράσεις των μελών της επιτροπής απορρίφθηκε.

Νεοκλής Νεοκλέους

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.