Τα επικρατέστερα σενάρια, η κατάσταση στη Λεμεσό και τι μέλει γενέσθαι με τα σχολεία [ΒΙΝΤΕΟ]

Επικρατέστερο φαίνεται να είναι το σενάριο άρσης του γεωγραφικού αποκλεισμού της Λεμεσού και της Πάφου και της εφαρμογής οριζόντιων μέτρων σε ολόκληρη την Κύπρο, πλην της Λεμεσού στην οποία θα παραμείνουν οι αυστηροί περιορισμοί.

Συζητήσεις και διαπραγματεύσεις μέχρι και την υστάτη, μεταξύ κυβέρνησης και επιδημιολόγων, για να κλειδώσουν τα νέα μέτρα που θα ανακοινωθούν την Παρασκευή από τον Υπουργό Υγείας.

Το πρωί τα μέλη της συμβουλευτικής επιστημονικής επιτροπής ανηφόρισαν και πάλι προς το Προεδρικό, όπου ενημέρωσαν τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για την επιδημιολογική εικόνα ενώ κατέθεσαν εισηγήσεις για τα νέα μέτρα που θα πρέπει να τεθούν σε ισχύ από την ερχόμενη Τρίτη. Με τις δύο πλευρές να ανανεώνουν το ραντεβού τους για μεθαύριο Παρασκευή.

Ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου είπε ότι «έγινε μία ανασκόπηση σήμερα, μπήκε το περίγραμμα των μέτρων, αξιολογήθηκαν οι διάφορες προτάσεις. Σήμερα αύριο θα τα δουλέψουμε εις βάθος θα ξαναγίνει μια παρουσίαση την Παρασκευή και θα ληφθούν οι αποφάσεις».

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1 επί τάπητος τέθηκαν σήμερα τρία σενάρια, με τις απόψεις των επιδημιολόγων να είναι διιστάμενες.

Το πρώτο σενάριο, το οποίο δεν βρίσκει σύμφωνη την Κυβέρνηση, θέλει την επιβολή ολικού lockdown για περίοδο δύο βδομάδων.

Η Καθηγήτρια Λοιμωξιολογίας και Παιδιατρικής, Μαρία Κολιού, επισήμανε πως «όμως για διάφορους πρακτικούς λόγους δεν μπορούν αυτή τη στιγμή να εφαρμοστούν γενικευμένα lockdown».

Το δεύτερο σενάριο, το οποίο επίσης έχει αποκλειστεί προνοεί άρση των περιορισμών. Ενώ το σενάριο που προκρίνεται προνοεί οριζοντιοποίηση των μέτρων σε όλες τις επαρχίες πλην της Λεμεσού, η οποία εξακολουθεί να είναι επιδημιολογικά επιβαρυμένη.

Ξεκλιδώνει η Πάφος

Δεδομένη πρέπει να θεωρείται η άρση του γεωγραφικού αποκλεισμού των επαρχιών Λεμεσού και Πάφου.

Το μέτρο αυτό, το οποίο δοκιμάστηκε τις τελευταίες δύο εβδομάδες, φαίνεται ότι δεν μπορεί να αποδώσει λόγω μικρών αποστάσεων, και φαίνεται να αποκλείεται η επαναφορά του στο μέλλον.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1 η Πάφος θα βγει από το lockdown με τα μέτρα που θα εφαρμοστούν να είναι τα ίδια με αυτά που θα ισχύουν σε Λευκωσία, Λάρνακα και Ελεύθερη Αμμόχωστο.

Παράταση μιας εβδομάδας στη Λεμεσό

Η επιδημιολογική εικόνα της Λεμεσού, παρά τη μικρή βελτίωση, παραμένει επιβαρυμένη με την παράταση των μέτρων στην συγκεκριμένη επαρχία να αποτελεί μονόδρομο για την Κυβέρνηση.

«Όταν δείτε την αθροιστική επίπτωση της Λεμεσού είναι αρκετά πιο ψηλή από της Λευκωσίας, της Λάρνακας, της Αμμοχώστου και της Πάφου. Παραμένουν ακόμα πολύ ψηλά», τόνισε η Δρ. Κολιού.

Περίπου το 45% των θετικών κρουσμάτων που εντοπίστηκαν τις τελευταίες 14 μέρες αφορούν σε άτομα από τη Λεμεσό, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των διαγνώσεων τελευταίων 7 ημερών αγγίζει το 41%.

Την ίδια ώρα από τη Λεμεσό είναι και το 50% των νοσηλευόμενων ασθενών, την ώρα που το 74% των θανάτων που καταγράφηκαν τον Νοέμβριο αφορούσαν σε άτομα από την συγκεκριμένη επαρχία.

Ως εκ τούτου, επιδημιολόγοι και κυβέρνηση προσανατολίζονται σε παράταση των μέτρων στην επαρχία Λεμεσού για μία επιπλέον βδομάδα.

Κλειστοί θα παραμείνουν όπως όλα δείχνουν οι χώροι εστίασης και τα εμπορικά κέντρα.

Σε ισχύ παραμένει και το μέτρο βραδινής απαγόρευσης της κυκλοφορίας. Ωστόσο δεν έχει ακόμη κλειδώσει η ώρα εφαρμογής του. Εάν δηλαδή θα συνεχίσει να τίθεται σε εφαρμογή στις 8 το βράδυ ή αργότερα.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1 θα υπάρξουν και κάποιες χαλαρώσεις με το επικρατέστερο σενάριο να προνοεί την επαναλειτουργία κομμωτηρίων, κουρείων, κέντρων αισθητικής και δερματοστιξίας ενώ γρίφος παραμένει το τι θα γίνει με τα γυμναστήρια.

Προβληματισμό στις τάξεις της Κυβέρνησης και των ειδικών προκαλεί και η διαμορφωθείσα κατάσταση παγκύπρια, καθώς σε όλες τις άλλες επαρχίες, πλην της Πάφου, παρατηρείται ανοδική τάση. Ως εκ τούτου οι περιορισμοί που είναι σε ισχύ παγκύπρια επίσης θα παραταθούν ενώ δε αποκλείεται να ανέβουν και επίπεδο. Τα στοιχεία της σημερινής και της αυριανής μέρας θα αναλυθούν εκ νέου από την επιδημιολογική ομάδα, ώστε την Παρασκευή να έχουν ενώπιον τους μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα.

Ο Καθηγητής Μοριακής Ιολογίας, Δρ. Πέτρος Καραγιάννης, είπε ότι «κάποια μέτρα θα είναι οριζόντια και επομένως τι θα συμπεριληφθεί στα οριζόντια μέτρα, τι θα φύγει τι θα παραμείνει δεν μπορώ να πω αυτή τη στιγμή».

Τα σενάρια για τα σχολεία

Πονοκέφαλο προκαλεί ο αυξημένος αριθμός κρουσμάτων που εντοπίζεται στις σχολικές μονάδες. Στη βάση του διατάγματος που είναι σε ισχύ, τη Δευτέρα θα πρέπει να επαναλειτουργήσουν με φυσική παρουσία τα Λύκεια σε Λεμεσό και Πάφο.

Ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Θέμης Πολυβίου επισήμανε πως «ακούεται ότι υπάρχουν δύο σενάρια. Είτε να κλείσουν παγκύπρια όλα τα λύκεια είτε να ενταχθεί στα λύκεια που θα κλείσουν και η επαρχία Λευκωσίας» .

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1 το σενάριο που κερδίζει έδαφος προνοεί όπως όλα τα σχολεία, πλην των λυκείων, λειτουργούν με φυσική παρουσία. Οι μαθητές της Α, Β και Γ λυκείου, ωστόσο από την 1η Δεκεμβρίου θα παρακολουθούν τα μαθήματά εξ αποστάσεως.

Ταυτόχρονα, τα σχολεία όλων των βαθμίδων ενδέχεται να κλείσουν για τις διακοπές των Χριστουγέννων μία εβδομάδα νωρίτερα.

Ο Υπουργός Υγείας αναμένεται να ανακοινώσει και μεσοπρόθεσμα μέτρα τα οποία και θα μας συνοδεύουν κατά την εορταστική περίοδο.

«Το δεδομένο ότι θα υπάρχουν μέτρα μέχρι και την περίοδο των Χριστουγέννων ή τα φώτα. Στόχος μας με τη δέσμη των μέτρων είναι τουλάχιστον να έχουν μια ισχύ ως τις αρχές Ιανουαρίου για να μπορεί ο κόσμος να κάμει τον προγραμματισμό του τουλάχιστον ενόψει των εορτών», σημειώνει ο Υπουργός Υγείας.

Το σενάριο που κερδίζει έδαφος προνοεί χαλαρώσεις στον αριθμό των συναθροιζόμενων ανά οικία τις ημέρες των Χριστουγέννων και της παραμονής της Πρωτοχρονιάς καθώς και χαλαρώσεις ως προς την ώρα εφαρμογής του μέτρου βραδινής απαγόρευσης της κυκλοφορίας.

Μαίρη Αυξεντίου

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.