183 περιπτώσεις βίας κατά των γυναικών καταγγέλλονται κάθε μήνα στην γραμμή βοήθειας 1440 [ΒΙΝΤΕΟ]

Παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.

183 περιπτώσεις βίας κατά των γυναικών, καταγγέλλονται κάθε μήνα στην γραμμή βοήθειας 1440 και στον σύνδεσμο για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας στην Οικογένεια.

Κάθε χρόνο στις 25 Νοεμβρίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών. Ένα πρόβλημα το οποίο αφορά όλους μας.

Από τον Ιανουάριο έως σήμερα 263 άτομα που βρίσκονταν σε κίνδυνο λόγω ενδοοικογενειακής βίας, φιλοξενήθηκαν σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους. Η Γραμμή βοήθειας 1440 δέχθηκε 2016 τηλεφωνήματα που αφορούσαν περιπτώσεις βίας στην οικογένεια, με τα περισσότερα από τα μισά τηλεφωνήματα να αφορούν νεες υποθέσεις.

Το αρμόδιο κλιμάκιο της Αστυνομίας, το οποίο λειτουργεί πιλοτικά, από τον περασμένο Σεπτέμβριο, δέχθηκε ήδη 84 καταγγελίες κατά το μήνα Σεπτέμβριο και 96 τον Οκτώβριο, ενώ μέχρι σήμερα προχώρησε σε 29 συλλήψεις.

Με πορτοκαλί χρώμα θα φωτίζεται το κτήριο του ΣΠΑΒΟ για 16 ημέρες την ώρα που η Πρόεδρος του οργανισμό εξήγγειλε σειρά δράσεων κατά της έμφυλης βίας.

Η Πρόεδρος του Οργανισμού ΣΠΑΒΟ, Μαρία Χαβιάρα Κούσιου, είπε ότι «το σπίτι της γυναίκας θα λειτουργήσει ως ένα διεπιστημονικό κέντρο ως προς τα θύματα βίας όπου επαγγελματίες από διάφορες ειδικότητες και κρατικοί λειτουργοί θα εργάζονται κάτω από την ίδια στέγη που αφορά γυναίκες θύματα βίας και τα ανήλικα τέκνα τους».

Η βία δεν έχει κοινωνική τάξη, χρώμα, μορφωτικό επίπεδο, οικονομική κατάσταση ή ηλικία.

Η Υπουργός Εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου, τόνισε ότι «η βία κατά των γυναικών, αφορά όλους μας, τους ίδιους τους θύτες, τα θύματα αλλά και τα παιδιά που εμπλέκονται. Η βία επηρεάζει όχι μόνο τα ίδια τα θύματα που την έχουν υποστεί, προκαλώντας τους σωματικά και πολλαπλά ψυχολογικά προβλήματα».

Με τη σειρά της η Υπουργός Δικαιοσύνης, Έμιλυ Γιολίτη είπε ότι «είναι καιρός η εσφαλμένη αντίληψη ότι η παρενόχληση και η βία προς τις γυναίκες είναι κοινωνικά ανεκτή και αποδεκτή να ανατραπεί».

Η βία μπορεί να πλήξει οποιαδήποτε γυναίκα, είναι το σύνθημα της καμπάνιας του Ant1.com.cy για τη σημερινή ημέρα, η οποία τελεί υπό την υψηλή προστασία της Πρώτης Κυρίας, Άντρης Αναστασιάδη.

«Το μήνυμα που στέλνω σε όλες τις γυναίκες σήμερα είναι να μην μένουν απαθείς στην βία, να μην φοβούνται να μιλήσουν. Μπορούν να ξεφύγουν από το κύκλο της βίας ζητώντας βοήθεια για τις ίδιες και τα παιδιά τους. Δεν είναι μόνες!», υπογράμμισε η κα. Αναστασιάδη. 

Περισσότερες από 120 γυναίκες, επώνυμες και μη, έβαψαν με μαύρο χρώμα το κάτω χείλος του στόματός τους.

«Η καμπάνια αξιοποιεί το μαύρο χρώμα για να μιλήσει για όλες τις μορφές βίας, σωματική λεκτική, ψυχολογική και σεξουαλική. Βάφοντας με μαύρο χρώματα το κάτω χείλος του στόματος τους δείχνουν στην τελική το τραύμα», δήλωσε η δημοσιογράφος του ant1.com.cy, Χριστιάνα Διονυσίου. 


Ντέπυ Νικολάου

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.