Συμφώνησαν ότι διαφωνούν οι Συνοδικοί για το ουκρανικό [ΒΙΝΤΕΟ]

Στα δυο χωρίστηκε η Ιερά Σύνοδος κατά τη διάρκεια της συζήτησης του Ουκρανικού εκκλησιαστικού ζητήματος.

Δεν αποφεύχθηκε η σύγκρουση στην Ιερά Σύνοδο για το ζήτημα της αυτοκεφαλίας της εκκλησίας της Ουκρανίας. Η έκδοση ομόφωνης απόφασης κατά τη διάρκεια της σημερινής έντονης συνεδρίασης δεν κατέστη δυνατή, με την πλειοψηφία των Συνοδικών να στηρίζει την απόφαση του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου να μνημονεύσει τον Κιέβου Επιφάνειο, υιοθετώντας σχετική πρόταση του Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιου.

Ενώπιων των συνοδικών τέθηκε επίσης εισήγηση και του Κύκκου Νικηφόρου να μνημονεύει ο Αρχιεπίσκοπος τον Επιφάνιο χωρίς όμως να προχωρήσει σέ συλλειτουργία και πλήρη ευχαριστιακή κοινωνία μαζί του.

Οι προτάσεις τέθηκαν σε ψηφοφορία με την πρόταση του Μητροπολίτη Πάφου να συγκεντρώνει την υποστήριξη δέκα συνοδικών. Συγκεκριμένα του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου, του ίδιου του Πάφου Γεώργιου, του Κιτίου Νεκτάριου, του Αμμοχώστου Βασίλειου, του Κυρηνείας Χρυσοστόμου, Τριμιθούντος Βαρνάβα και των Επισκόπων Μεσαορίας Γρηγόριου, Καρπασίας Χριστοφόρου, Αρσινόης Παγκράτιου και Χύτρων Λεόντιου. Ενώ υπέρ της πρότασης του Κύκκου Νικηφόρου, ψήφισαν εκτός του ιδίου άλλοι έξι ιεράρχες, οι μητροπολίτες Ταμασού Ησαΐας, Λεμεσού Αθανάσιος, Μόρφου Νεόφυτος, οι Επίσκοποι Αμαθούντος Νικόλαος, Λήδρας Επιφάνιος και Νεαπόλεως Πορφύριος.

Ο Εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου Μητροπολίτης Πάφου, σημείωσε ότι τον Μητροπολίτη Κιέβου Επιφάνειο θα μνημονεύει ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου και όχι οι υπόλοιποι ιεράρχες.

«Το θέμα θεωρείται λήξαν για την Ιερά Σύνοδο. ο καθένας εκφράστηκε με τον τρόπο που ήθελε. Η συμβιβαστική πρόταση έθετε υπό υπαγόρευση τον Αρχιεπίσκοπο. Πράγμα το οποίο δεν μπορούσε να γίνει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης Πάφου.

Ο Κύκκου Νικηφόρος στις δικές του δηλώσεις οι οποίες μάλιστα ήταν επεισοδιακές αφού μετά την ολοκλήρωση τους είχε φραστική αντιπαράθεση με συγκεκριμένο δημοσιογράφο, εξέφρασε λύπη για την μη υιοθέτηση της πρότασης του.

«Δυστυχώς δεν πέρασε. Είπε ο Μακαριότατος δεν θα τον καλέσω να συλλειτουργήσω αλλά δεν θα μου το υποβάλετε μέσα στο κείμενο γιατί με προσβάλλετε», τόνισε ο Μητροπολίτης Κύκκου.

Πρόσθεσε ωστόσο, ότι αν και η απόφαση της πλειοψηφίας είναι σεβαστή, εντούτοις δεν δεσμεύει τα μέλη της Συνόδου που διαφώνησαν.

Ο Μητροπολίτης Κύκκου, είπε ότι «μας δεσμεύει η απόφαση της Συνόδου όταν πρόκειται γι' όλα τα άλλα θέματα εκτός εάν πρόκειται για θέματα πίστεως. Σε θέματα πίστεως δεν μπορεί να μας δεσμεύει».

Θέση που απέρριψε ο Μητροπολίτης Πάφου.

«Εγώ έχω υπόψη μου ότι οι αποφάσεις είναι δεσμευτικές έστω και αν λαμβάνονται με πλειοψηφία και όχι ομοφώνως», σημείωσε ο Μητροπολίτης Πάφου.

Θέματα πανδημίας θα συζητηθούν στην συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου την 1η Δεκεμβρίου, παρουσία και επιδημιολόγων.

Μάριος Αδάμου

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.