Χειριστής/Χειρίστρια Ροής (Continuity Operators) - Δακτυλογράφος Ειδήσεων

Δείτε τις κενές θέσεις εργασίας πατώντας τον σύνδεσμο πιο πάνω.

Οι Αμερικάνοι ξανάρχονται… στην Αν. Μεσόγειο [BINTEO]

Δυναμική επάνοδο των Ηνωμένων Πολιτειών, στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου, προανήγγειλε ο σύμβουλος του νέου Προέδρου Τζο Μπάϊτεν, Νίκολας Μπερνς.

Ως το μεγαλύτερο πρόβλημα, για το ΝΑΤΟ αλλά και την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, χαρακτήρισε την Τουρκία, ο πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, και εκ των στενών συνεργατών του νέου προέδρου Τζο Μπάιντεν, Νίκολας Μπερνς.

«Στην Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία έχει γίνει και για την ΕΕ αλλά και για το ΝΑΤΟ το μεγαλύτερο πρόβλημα με την επιθετικότητα που επιδεικνύει… Αμφισβητεί τα δικαιώματα της Ελλάδας της Κύπρου και το Ισραήλ και προβάλει ισχυρισμούς που δεν μπορούν να ευσταθούν και δεν ευσταθούν. Πιστεύω ότι το ΝΑΤΟ, η ΕΕ και οι ΗΠΑ πρέπει πλέον να κάνουν σαφές στην Τουρκία, στην τουρκική κυβέρνηση, ότι δεν μπορεί να παραβιάζει το Διεθνές δίκαιο», επεσήμανε ο κος Μπερνς.

Ο Αμερικανός διπλωμάτης ο οποίος συμμετείχε σε διαδικτυακή συζήτηση με τους Υπουργούς Εξωτερικών Κύπρου και Ελλάδας, στο πλαίσιο του 16ου συνεδρίου του Economist, προανήγγειλε παράλληλα την επιστροφή των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

«Αν κρίνω από τους διορισμούς που κάνει ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ, εκτιμώ ότι θα έχουμε μεγαλύτερη εμπλοκή της Αμερικής στην περιοχή και καλύτερη σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας, των ΗΠΑ και της Κύπρου», σημείωσε ο κος Μπερνς.

Στην τουρκική προκλητικότητα αναφέρθηκαν επίσης οι κύριοι Χριστοδουλίδης και Δένδιας, σε αντιδιαστολή πάντα με τις πρωτοβουλίες που Κύπρος και Ελλάδα αναλαμβάνουν για εδραίωση και επέκταση των περιφερειακών συνεργασιών μέσα από τις τριμερείς και πολυμερείς συνεργασίες που εγκαθιδρύθηκαν.

«Η στάση της Τουρκίας είναι στάση ταραχοποιού, οφείλουμε όμως όλοι να συνεργαστούμε και να βρούμε λύση και η Τουρκία μπορεί να αποτελέσει μέρος αυτής της συνεργασίας, αρκεί να δεχθεί το Διεθνές Δίκαιο και την σύμβαση για Δίκαιο της Θάλασσας», συμπλήρωσε ο κος Μπερνς.

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, ανέφερε με τη σειρά του πως «οι εξελίξεις στην περιοχή έχουν ανοίξει λεωφόρους συνεννόησης- συνεργασίας και καλούμε όποιους δεν το έχουν καταλάβει ακόμα, να συνειδητοποιήσουν ότι ο μονος τρόπος για να προχωρήσουμε μπροστά είναι να αφήσουμε πίσω τις συγκρουσιακές τάσεις του παρελθόντος.»

Τις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις σε ΑΟΖ και Αμμόχωστο, κατήγγειλε νωρίτερα ανοίγοντας τις εργασίες του συνεδρίου του Economist και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, εντάσσοντας τες στην ενίσχυση, με την χρήση βίας, των επεκτατικών σχεδίων της Άγκυρας στην περιοχή, από την Λιβύη και τη Συρία μέχρι το Ναγκόρνο Καραμπάχ.

«Δράσεις που γίνονται δυστυχώς ανεξάρτητα από την πρόθεση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών – την οποία χαιρετίζουμε απόλυτα - να πραγματοποιήσουμε μια άτυπη Διάσκεψη με σκοπό να εκτιμήσουμε εάν υπάρχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις, ώστε να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις από το σημείο όπου είχαν μείνει στο Κραν Μοντάνα», επεσήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Κορυφαία προτεραιότητά της Λευκωσίας, σημείωσε παραμένει η επανένωση του νησιού και η δημιουργία ενός πραγματικά ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους, απαλλαγμένου από ξένες εξαρτήσεις, εγγυήσεις επεμβατικά δικαιώματα και ξένα στρατεύματα.

«Για εμάς, το υφιστάμενο απαράδεκτο status quo ή οποιεσδήποτε ιδέες που αποκλίνουν από τις καθιερωμένες παραμέτρους των Η.Ε δεν αποτελούν βιώσιμες επιλογές», σημείωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Αναφορά που σαφώς, παραπέμπει στη ρητορικής της τουρκικής πλευράς για λύση δύο κρατών.


Κυριάκος Πομηλορίδης

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.