Ξεπέρασαν τα 200 τα κρούσματα στα Γηροκομία και τα Κέντρα Αποκατάστασης [BINTEO]

Εντονη ανησυχία των αρμοδίων, οι οποίοι κρούουν των κώδωνα του κινδύνου.

Έντονο πονοκέφαλο προκαλούν στους αρμοδίους τα αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού στους οίκους ευγηρίας και κέντρα αποκατάστασης, τα οποία απειλούν επικίνδυνα το σύστημα υγείας.

Ενδεικτικά είναι τα νούμερα των ατόμων που έχουν νοσήσει από τον κορωνοϊό μέσα σε οίκους ευγηρίας, και άλλες παρόμοιες δομές, τα οποία αποτυπώνουν την κρισιμότητα της κατάστασης σε αυτούς τους χώρους.

Από την αρχή του μηνά έχουν εντοπιστεί 209 περιστατικά σε 7 οίκους ευγηρίας και κέντρα αποκατάστασης εκ των οποίων τα 55 αφορούν σε προσωπικό.

«Πολύ μεγάλη βαρύτητα θα δοθεί στην κλειστές δομές, διότι αυτές έχουν την ιδιότητα να ανατρέψουν την εικόνα ολόκληρης την χώρας και μπορεί να εξαπλωθεί με ταχύς ρυθμούς μέσα, επειδή είναι επιβαρυμένη πληθυσμοί με πολύ μεγάλη νοσηρότητα και θνησιμότητα και να αλλάξουν την επιδημιολογία γενικά», αναφέρει στον ΑΝΤ1 ο Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας, Δρ. Γιώργος Νικολόπουλος.

Η μεγαλύτερη αλυσίδα παρατηρείται στο Σωκράτειο Μέλαθρο όπου έχουν εντοπιστεί 50 ένοικοί θετικοί στον ιό και 13 άτομα από το προσωπικό. Στο Μέλαθρο αγωνιστών ΕΟΚΑ στην Λεμεσό έχουν εντοπιστεί 33 ένοικοι και 12 άτομα από το προσωπικό. Στο Πολυδύναμο Κέντρο Κυπερούντας έχουν εντοπιστεί 20 ένοικοι και 14 άτομα προσωπικό, στο Κέντρο ημέρας Παναγιά στην Λεμεσό εντοπίστηκαν 15 ένοικοι και 4 άτομα προσωπικό, στην μονάδα φροντίδας και αποκατάστασης Εκάλη εντοπίστηκαν 8 ένοικοι και 10 άτομα προσωπικό. 3 ένοικοι έχουν εντοπιστεί στον Άγιο Γεώργιο στην Λάρνακα ενώ άλλοι 10 έχουν εντοπιστεί σε άλλα μεμονωμένα κέντρα. Ένα άτομο από το προσωπικό έχει εντοπιστεί επίσης και στο πολυδύναμο κέντρο Άγιο Αντώνιος στην Περιστερώνα.

Η έξαρση των κρουσμάτων στους χώρους όπου φιλοξενούνται άτομα μεγάλης ηλικίας, πιθανόν να οφείλεται και στην μη πιστή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων σημειώνει ο εκπρόσωπος τύπου του ΟΚΥπΥ, Χαράλαμπος Χαριλάου.

«Για να υπάρχει τόσο μεγάλη διασπορά στους οίκου ευγηρίας, σίγουρα υπάρχει κάποιος λόγος έχει σπάσει ένας κρίκος της αλυσίδας και αυτός ο κρίκος μπορεί να είναι η μη τήρηση των πρωτοκόλλων», εξηγεί ο κος Χαριλάου.

Σημειώνει δε, πως «είναι ένα θέμα που μας απασχολεί απίστευτα διότι η κάθε νέα εστία μολύνσεως επηρεάζει και πιέζει το σύστημα υγείας.»

Την ίδια ώρα στο Μέλαθρο αγωνιστών ΕΟΚΑ στην Λεμεσό, που χθες ανακοινωθήκαν άλλα έξι κρούσματα όσοι ένοικοι έχουν προσβληθεί από τον ιό, περιορίστηκαν στον δεύτερο όροφο, όπου βρίσκεται η Στέγη Ηλικιωμένων.

«Η κατάσταση έχει περιοριστεί στο δεύτερο όροφο που είναι η Στέγη Ηλικιωμένων και δεν υπάρχουν κρούσματα σε άλλους ορόφους του Μελάθρου. Υπάρχει ομάδα από γιατρούς, νοσηλευτές και φροντιστές και είμαστε σε καθημερινή επικοινωνία με το Υπουργείο Υγείας, ενώ δεν έχει μεταφερθεί κανένας ασθενής στα νοσοκομεία του ΟΚΥπΥ και η κατάσταση τους είναι καλή», δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής του Μελάθρου Αγωνιστών ΕΟΚΑ, Σάββας Σάββα.

Ο κύριος Σάββας σημείωσε παράλληλα πως προσωπικό και ένοικοι υποβάλλονται τακτικά σε τεστ κορωνοϊού, Κλειστά, εκτός εξαιρετικών περιπτώσεων, παραμένουν τα εξωτερικά ιατρεία του Μελάθρου ενώ απαγορεύεται και το επισκεπτήριο.


Χρυσόστομος Σουρκούνης

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.