Μη συμμόρφωση των πολιτικών κομμάτων για πάταξη της διαφθοράς αποκαλύπτει η Επ. Greco [ΒΙΝΤΕΟ]

Εκτεθειμένους αφήνει τα πολιτικά κόμματα και τη Βουλή, η Επιτροπή Greco, με έκθεσή της η οποία αποκαλύπτει την μη συμμόρφωση τους σε θέματα πάταξης των φαινομένων διαφθοράς και σύγκρουσης συμφερόντων.

Την ώρα που όλα τα κόμματα, φωνάζουν για πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής, και καταγγέλλουν σκάνδαλα, η Βουλή μένει εκτεθειμένη.

Η Επιτροπή Greco καταγγέλλει το κοινοβουλευτικό σώμα, ότι κλείνει τα μάτια, σε θέματα διαφθοράς και σύγκρουσης συμφερόντων, με τους βουλευτές, ούτε λίγο ούτε πολύ, να κλείνουν στα συρτάρια, τις δικές τους ευθύνες.

Στη δεύτερη έκθεση συμμόρφωσης, για τα μέτρα που έλαβε η Κύπρος για την εφαρμογή των 16 συστάσεων της Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά της διαφθοράς, που χρονολογούνται από το 2016, καταγράφεται πως επτά έχουν εφαρμοστεί πλήρως, 6 έχουν υλοποιηθεί μερικώς και 3 παραμένουν ανεφάρμοστες, και αυτές αφορούν κυρίως τη Νομοθετική Εξουσία.

Μεταξύ αυτών, παραμένει η ανάγκη υιοθέτησης ενός κώδικα δεοντολογίας για τα μέλη του κυπριακού Κοινοβουλίου, με σκοπό την πρόληψη διαφόρων μορφών διαφθοράς. Σε σχέση με τη σύγκρουση συμφέροντος, τις επαφές με εκπροσώπους ομάδων άσκησης πίεσης (lobbying), τη δήλωση δώρων και την εξειδικευμένη εκπαίδευση κατά της διαφθοράς, δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί ή έχουν εφαρμοστεί μερικώς.

Παράλληλα, η δήλωση των περιουσιακών στοιχείων των Βουλευτών θα πρέπει να είναι πιο περιεκτική, ενώ ο έλεγχος αυτών των δηλώσεων πρέπει να ενισχυθεί.

Η εφαρμογή όλων συστάσεων, σημειώνεται, έγινε πιο επείγουσα λόγω των πρόσφατων σοβαρών ισχυρισμών για αδικαιολόγητη επιρροή τρίτων μερών σε ορισμένους βουλευτές, αναφορά που παραπέμπει ευθέως στις αποκαλύψεις και το βίντεο το Al Jazeera.

Αναφορικά με τους δικαστές και εισαγγελείς στους οποίους επίσης γίνεται αναφορά, η έκθεση της GRECO χαιρετίζει την πρόοδο και την συμμόρφωση με κώδικα δεοντολογίας, που έχει καταστεί δεσμευτικός έναντι όλων των δικαστών.

Με ανακοίνωση του το Ανώτατο Δικαστήριο, επισήμανε πως «η πλήρης και επιτυχής εκπλήρωση του έργου που αναλογούσε στη δικαστική εξουσία αναφορικά με τα θεμελιώδη υπό αξιολόγηση θέματα, δεν αποτελεί το τέρμα αλλά σημαντικό σταθμό».

Ικανοποίηση εκφράζει, όμως, και η Νομική Υπηρεσία, επισημαίνοντας πως η Κύπρος κατάφερε να υλοποιήσει ικανοποιητικά επτά, από τις δεκαέξι συστάσεις και να μην κριθεί ως μη συμμορφούμενη.

«Αυτό οφείλεται, σε μεγάλο βαθμό, στην υλοποίηση και των τεσσάρων Συστάσεων που αφορούν στην Πρόληψη της Διαφθοράς στη Δικαστική Εξουσία. Για την εν λόγω θεματική ομάδα, όλες οι Συστάσεις έχουν ικανοποιηθεί πλήρως και δεν υπάρχει πλέον καμία άλλη εκκρεμότητα», τονίζει σε ανακοίνωση της η Νομική Υπηρεσία.

Αναφορικά με την μη υλοποίηση της αυτονομίας των νομικών λειτουργών και κατηγόρων, καταλήγει η ανακοίνωση, αυτή θα ικανοποιηθεί πλήρως με την ψήφιση σχετικού νομοσχεδίου που αφορά στην Ανεξαρτητοποίηση της Νομικής Υπηρεσίας.


Κυριάκος Κυριακίδης

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.