Ο υψηλός δείκτης μεταδοτικότητας από μαθητές ήταν η βάση της απόφαση για το κλείσιμο των Λυκείων [ΒΙΝΤΕΟ]

Για μαθητές δύο ταχυτήτων συνεχίζουν να κάνουν λόγο οι οργανωμένοι γονείς και η ΠΣΕΜ, που καταγγέλλουν άνιση μεταχείριση ανάμεσα στους τελειόφοιτους.

Το σκεπτικό πίσω από το κλείσιμο των Λυκείων στις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου, στο πλαίσιο των μέτρων τοπικού lockdown, ξεκαθάρισε η λέκτορας επιδημιολογίας Ζωή Δωροθέα Πανά, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε η επιδημιολογική ομάδα.

Ένας από τους κυριότερους λόγους ήταν ο υψηλός δείκτης μεταδοτικότητας από μαθητές, ειδικά των Λυκείων.

«Η λήψη των αποφάσεων βασίστηκε κυρίως στην τεκμηριωμένη γνώση ότι τα μεγαλύτερα παιδιά, ενδεχομένως να μεταδίδουν με τον ίδιο τρόπο, ενώ τα μικρά ίσως να μην μεταδίδουν με τον ίδιο τρόπο», δήλωσε η Δρ. Πανά.

«Το δεύτερο έχει να κάνει με πρακτικά θέματα με το κομμάτι της διαχείρισης ότι ένα παιδί μεγαλύτερο των έξι ετών να μπορεί να μείνει και λίγο μόνο του στο σπίτι και κυρίως να μην εκθέσουμε τον παππού και την γιαγιά», σημείωσε.

Κατά τους ειδικούς, οι μαθητές μεγαλύτερης ηλικίας ίσως να μπορούν να διαχειριστούν καλύτερα το κομμάτι της τηλεκπαίδευσης, παρά οι μαθητές χαμηλότερων βαθμίδων.

Παράγοντας ο οποίος λήφθηκε επίσης υπόψη ήταν η συμπεριφορά αυτών των μαθητών και η αδυναμία συμμόρφωσης τους με τα μέτρα αυτοπροστασίας, κυρίως αυτό της αποστασιοποίησης.

Ωστόσο, για μαθητές δυο ταχυτήτων συνεχίζουν να κάνουν λόγο οι οργανωμένοι γονείς.

Όπως σημειώνουν, με το μέτρο αυτό δημιουργούνται τεράστιες ανισότητες, ειδικότερα ανάμεσα στους τελειόφοιτους μαθητές οι οποίοι στο τέλος της χρόνιας θα αναγκαστούν να παρακαθίσουν στις παγκύπριες εξετάσεις.

«Θα ήταν πολύ πιο σωστό η τελειόφοιτη μαθητές να έχουν φυσική παρουσία στο σχολείο για να συνεχίσουν την διδασκαλία τους, γιατί τα προβλήματα που θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε από την Δευτέρα με την τηλεκπαίδευση θα είναι πολύ περισσότερο παρά να ήταν τα παιδία στο σχολείο», επεσήμανε ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, Χαράλαμπος Διονυσίου.

Και οι οργανωμένοι γονείς, όπως και η Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών επιμένουν πως κάποια σχολεία είναι ανέτοιμα και από πρακτικής άποψης καθώς δεν υπάρχει επαρκής εξοπλισμός ούτε κατάλληλη σύνδεση στο διαδίκτυο για τηλεκπαίδευση.

Η ΠΣΕΜ σημειώνει, παράλληλα, πως παραμένουν σοβαρά ερωτήματα αναπάντητα, ενώ καλεί το Υπουργείο Παιδείας να απαντήσει επίσης και στο θέμα που εγείρουν για την ανάγκη όπως αναπροσαρμοστεί η διδακτέα ύλη και εξεταστεί το ζήτημα της εξεταστέας ύλης των Παγκυπρίων από τώρα.

Υπενθυμίζεται ότι με χθεσινή τοποθέτηση του ο Υπουργός Παιδείας, Πρόδρομος Πρόδρομου, σημείωσε ότι είναι η πανδημία που δημιουργεί τις ανισότητες, και τα μέτρα που λαμβάνονται αποσκοπούν να τις απαλύνουν και να τις αντιμετωπίσουν.


Χρυσόστομος Σουρκούνης

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

Redirecting in 3 seconds...