Τα πέντε μέτρα της κυβέρνησης για στήριξη των εργαζομένων και επιχειρήσεων [ΒΙΝΤΕΟ]

Τα νέα μέτρα, εκτιμάται ότι θα κοστίσουν στο κράτος επιπρόσθετα γύρω στα 30 εκατομμύρια ευρώ, το μήνα.

Ποσά που θα κυμανθούν από 150 ως 180 εκατομμύρια ευρώ, θα διατεθούν από τα κρατικά ταμεία σε αυτή τη φάση, για την στήριξη, εργαζομένων, ανέργων και επιχειρήσεων. Με το ποσό το οποίο αναμένεται να δοθεί για το νέο αυστηρό απαγορευτικό, σε Λεμεσό και Πάφο, να υπολογίζεται στα τριάντα εκατομμύρια.

Τα πέντε συν δύο νέα μέτρα, περιλαμβάνουν σχέδια επιδότησης εργαζομένων και επιχειρήσεων, που τελούν υπό υποχρεωτική πλήρη αναστολή, παράταση του σχεδίου επιδότησης επιτοκίων για στεγαστικά δάνεια, ενώ παραμένει ως απαραίτητη προϋπόθεση για να επωφεληθεί μια επιχείρηση, να μην έχει προχωρήσει ή να σχεδιάζει να προχωρήσει σε απολύσεις.

Η Υπουργός Εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου, είπε ότι «οι δαπάνες που έχουν γίνει από τις αρχές Μαρτίου μέχρι και την υλοποίηση των νέων σχεδίων θα υπερβούν τα 700 εκατ.

Πρόσθεσε δε, ότι «όλα αυτά τα μέτρα έχουν ληφθεί μετά από εποικοδομητικό διάλογο με τους εκπροσώπους των εργαζομένων και των εργοδοτών».

Συγκεκριμένα, το πρώτο από τα δύο νέα σχέδια, προβλέπει πως οι εργαζόμενοι, οι οποίοι δεν θα μπορούν να διακινηθούν για την εργασία τους, με τη παροχή ειδικού επιδόματος ίσου με το 60% της αναλογίας μισθού για τις ημέρες που αφορούν τα μέτρα. Επίσης, Θα συσταθούν ειδικά συνεργεία, για την εξυπηρέτηση αναγκών ευάλωτων προσώπων, τα παιδιά των οποίων βρίσκονται σε άλλη επαρχία.

Ταυτόχρονα, ο Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, επισήμανε πως «οι οικονομικές συνέπειες θα ήταν ασύγκριτα μεγαλύτερες, αν η Κυβέρνηση δεν είχε ενεργήσει με προνοητικότητα και αποφασιστικότητα, υιοθετώντας σωρεία μέτρων στήριξης, στοχευμένα, ανάλογα με τις ανάγκες που δημιουργούσε η διακύμανση της πανδημίας».

Τα μέτρα περιλαμβάνουν σχέδιο επιδότησης εργαζομένων και σχέδιο επιδότησης επιχειρήσεων, που τελούν υπό υποχρεωτική πλήρη αναστολή.

Στο πρώτο σχέδιο, με επιχειρήσεις με προσωπικό μέχρι εννέα άτομα, θα παρέχεται επιδότηση στο 60% των ακαθάριστων απολαβών όλων των εργαζομένων, με μέγιστο όριο τα 1.214 ευρώ σε μηνιαία βάση, για επιχειρήσεις.

Για επιχειρήσεις πέραν των εννέα ατόμων, θα παρέχεται στήριξη μέχρι το 97% του προσωπικού.

Το δεύτερο σχέδιο, που αφορά την επιδότηση Επιχειρήσεων που τελούν υπό υποχρεωτική πλήρη αναστολή, και οι οποίες συμμετείχαν στα Ειδικά Σχέδια από τις 16 Μαρτίου, προνοεί την επιχορήγηση ενοικίων και άλλων λειτουργικών εξόδων, με εφάπαξ χορηγία.

Επιχειρήσεις μέχρι 9 άτομα προσωπικό, εφάπαξ χορηγία 10 χιλιάδων ευρώ, και από 10 άτομα και άνω προσωπικό 15 χιλιάδες ευρώ.

Το τρίτο σχέδιο, αφορά επιδότηση Επιχειρήσεων και Αυτοτελώς Εργαζομένων. Όσες επιχειρήσεις θα τεθούν σε αναστολή εργασιών, λόγω των μέτρων που έχουν εξαγγελθεί και, με μείωση κύκλου εργασιών, πέραν του 80 τοις εκατό, θα μπορούν να εξομοιώνονται με επιχειρήσεις που βρίσκονται σε πλήρη αναστολή. Αφορά, επιχορήγηση ενοικίων και άλλων λειτουργικών εξόδων.

Το τέταρτο σχέδιο αφορά, εξάμηνη παράταση του σχεδίου επιδότησης επιτοκίων για νέα επιχειρηματικά δάνεια μέχρι τις 30 Ιουνίου 2021, και το έκτο, εξάμηνη παράταση του σχεδίου επιδότησης επιτοκίων για νέα στεγαστικά δάνεια επίσης μέχρις τι 30 Ιουνίου, 2021.

Ζέτα Αιμιλιανίδου και Κωνσταντίνος Πετρίδης, έκαναν λόγο για δικαίωση της στοχευμένης, αλλά και συνετής όπως υποστήριξαν, πολιτικής διαχείρισης της πανδημία και των οικονομικών της επιπτώσεων από την κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, δήλωσε πως «εφαρμόσαμε από την αρχή, μια ευέλικτη και προσεκτική πολιτική. Αν εισακούγαμε τα καλέσματα κάποιων, τον Μάρτη και τον Απρίλη, σίγουρα θα είχαμε μείνει από εφόδια.

Παράλληλα, Υπουργός Εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου, τόνισε πως «η Κυβέρνηση στάθηκε δίπλα σε κάθε εργαζόμενο, σε κάθε πρόσωπο το οποίο είχε ανάγκη. Αυτό θα συνεχίσουμε να πράττουμε».

Ο Υπουργός Οικονομικών, τόνισε πως με την πολιτική της η κυβέρνηση, έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο επιβολής περικοπών και αποκοπών από το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων.


Κυριάκος Κυριακίδης

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.