Δεν θα τύχουν κρατικής στήριξης όσοι απολύουν εργαζομένους [ΒΙΝΤΕΟ]

Λεπτομέρειες για τα νέα κυβερνητικά μέτρα στήριξης επιχειρήσεων, εργαζομένων και ανέργων, που πλήττονται από την πανδημία, έδωσε η Υπουργός Εργασίας.

Περισσότεροι από 60,000 εργαζόμενοι και αρκετές χιλιάδες άνεργοι, θα λάβουν στήριξη συνολικού ύψους από 130 μέχρι 150 εκατομμυρίων ευρώ, από τα νέα κυβερνητικά σχέδια που εξήγγειλε η υπουργός εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου.

Οι επιχειρήσεις που επηρεάζονται από την πανδημία, θα μπορούν να ενταχθούν στα σχέδια, υπό την απαραίτητη προϋπόθεση να μην έχουν προχωρήσει ή να σχεδιάζουν να προχωρήσουν σε απολύσεις.

Η Υπουργός Εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου, είπε ότι «το ύψος της στήριξης που παρέχεται σε μισθωτούς εργαζόμενους ανέρχεται στο 60% των ακαθάριστων απολαβών τους, με μέγιστο τα 1.214 σε μηνιαία βάση και ελάχιστο τα 360».

Το πρώτο σχέδιο αφορά στην στήριξη ξενοδοχειακών μονάδων και τουριστικών καταλυμάτων που δεν θα λειτουργήσουν την χειμερινή περίοδο, τουριστικών πρακτορείων καθώς και δραστηριοτήτων που συνδέονται με την τουριστική βιομηχανία ή που επηρεάζονται άμεσα από τον Τουρισμό.

«Τα δύο Σχέδια θα ισχύσουν για την περίοδο από 1η Νοεμβρίου 2020 μέχρι και τις 31 Μαρτίου 2021 και μπορεί να παρέχεται στήριξη σε μέχρι και 97% του συνόλου του προσωπικού των επιχειρήσεων που θα αναστείλουν τις δραστηριότητες τους εντελώς», εξήγησε κα. Αιμιλιανίδου.

Επιπλέον, στο συγκεκριμένο σχέδιο θα μπορούν να συμμετέχουν και επιχειρήσεις που αποδεδειγμένα έχουν μείωση του κύκλου εργασιών τους πέραν του 80 τοις εκατό και δεν βρίσκονται σε καθεστώς πλήρους αναστολής των εργασιών τους.

Ως κίνητρο διατήρησης της οικονομικής δραστηριότητας θα μπορεί να επιδοτείται το 60% του μισθού για το 90% του προσωπικού ξενοδοχείων και καταλυμάτων που θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους και το 65% του προσωπικού για άλλες συνδεόμενες με τον τουρισμό επιχειρήσεις.

Από την 1η Νοεμβρίου και ανάλογα με την περίοδο ισχύος των Διαταγμάτων του Υπουργείου Υγείας, μισθολογική επιδότηση 60% των ακαθάριστων αποδοχών θα παρέχεται σε εργαζόμενους επιχειρήσεων που τελούν υπό υποχρεωτική πλήρη αναστολή εργασιών. Στο συγκεκριμένο σχέδιο εντάσσονται και επιχειρήσεις των οποίων ο κύκλος εργασιών αποδεδειγμένα συνδέεται σε σημαντικό βαθμό με επιχειρήσεις που τελούν υπό υποχρεωτική πλήρη αναστολή.

Παράλληλα, η Υπουργός Εργασίας είπε ότι «θα παρέχεται στήριξη σε 97% ως και 100% των εργαζομένων, ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης.

Επιπρόσθετα, στήριξη στο 50% των εργαζομένων, θα παρέχεται σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους σε ορισμένες οικονομικές δραστηριότητες, που έχουν μείωση κύκλου εργασιών τουλάχιστον κατά 40%.

«Όπως για παράδειγμα εργαζόμενους σε φωτογραφεία, παιδοκομικούς σταθμούς, αίθουσες δεξιώσεων και άλλες επηρεαζόμενες οικονομικές δραστηριότητες», εξήγησε η Υπουργός Εργασίας. 

Στο πλαίσιο στήριξης πολύ μικρών επιχειρήσεων, προβλέπεται πρόνοια για επιδότηση του 100% των εργαζομένων για επιχειρήσεις με μέχρι και 3 εργαζόμενους, καθώς και επιχειρήσεων που έχουν προχωρήσει σε πλήρη αναστολή εργασιών ή συνδεόμενες με αυτές που εργοδοτούν μέχρι και 9 άτομα.

Η Υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε, επίσης, ότι επεκτείνεται για ακόμη δύο μήνες, δηλαδή μέχρι το τέλος του έτους, η καταβολή του ειδικού επιδόματος στους ανέργους που έχουν εξαντλήσει το κανονικό ανεργιακό.

«Αφορά δηλαδή πρόσωπα τα οποία λάμβαναν το κανονικό τους ανεργιακό για το πλήρες διάστημα των 6 μηνών και από τον περασμένο Απρίλιο έχει επεκταθεί η καταβολή ειδικού ανεργιακού και πέραν των 6 μηνών, μέχρι και τον Δεκέμβριο 2020», σημείωσε η κα. Αιμιλιανίδου.

Θα συνεχιστεί η στήριξη σε ορισμένες κατηγορίες αυτοτελώς εργαζομένων, όπως φωτογράφους, οδηγούς ταξί, ξεναγούς και ιδιοκτήτες αυτοκινήτων ενοικίασης, που αποδεδειγμένα έχουν υποστεί μείωση κύκλου εργασιών που υπερβαίνει το 40 τοις εκατό σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Η Υπουργός Εργασίας, ανέφερε πως «η στήριξη που παρέχεται αντιστοιχεί σε 60% των δηλωμένων στις Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων εισοδημάτων τους, με ελάχιστο ποσό τα 300 και μέγιστο τα 900 για περίοδο τεσσάρων βδομάδων».

Επίδομα ασθενείας θα παρέχεται σε όσους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα εμπίπτουν στις ευπαθείς ομάδες με βάση το σχετικό διάταγμα και ο εργοδότης αδυνατεί για αντικειμενικούς λόγους να υιοθετήσει τις σχετικές συστάσεις του Υπουργείου Υγείας.

Η Υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι δεν έχει εντοπιστεί μεγάλο πρόβλημα απολύσεων.

Ωστόσο, υπογράμμισε για ακόμη μια φορά ότι σε περιπτώσεις όπου διαπιστωθούν απολύσεις σε επιχειρήσεις που έχουν λάβει οικονομική στήριξη, τότε θα ζητηθεί επιστροφή στα κρατικά ταμεία όλου του ποσού που έχουν λάβει.

Τις επόμενες μέρες το Υπουργείο Οικονομικών αναμένεται, εξάλλου, να ανακοινώσει τις νέες επιδοτήσεις για το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων που θα επηρεαστούν από τα νέα διάταγμα.
Μάριος Αδάμου

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.