Κυνήγι: Εξορμούν τα χαράματα 48 χιλιάδες κυνηγοί [ΒΙΝΤΕΟ]

Επί ποδός Υπηρεσία Θήρας και Αστυνομία για να μην υπάρξουν κρούσματα λαθροθηρίας, αλλά και για πιστή εφαρμογή των μέτρων για τον κορωνοϊό.

Αναβρασμός επικρατεί στις τάξεις των 48 χιλιάδων κυνηγών της Κύπρου.

Με το πρώτο φως της ημέρας αρχίζει το κυνήγι του επιδημητικού θηράματος. Των λαγών, περδικιών, φραγκολίνων και φασσών.

Η κυνηγετική περίοδος, θα είναι διάρκειας 17 εξορμήσεων. Κάθε Κυριακή και Τετάρτη. Δε θα ομοιάζει όμως με τα προηγούμενα χρόνια, αφού λόγω κορωνοϊού θα πρέπει να τηρούνται πιστά τα υγειονομικά πρωτόκολλα και οι αποφάσεις του Υπουργείου Υγείας.

Υποχρεώσεις κυνηγών:

-Σε Λεμεσό και Πάφο, η επιτρεπόμενη ώρα μετακίνησης των κυνηγών για τις ημερομηνίες 1, 4 και 8 Νοεμβρίου είναι από τις 3 π.μ

-Θα πρέπει απαραίτητα να φέρουν μαζί τους σε ισχύ/ανανεωμένη άδεια κυνηγιού.

-Συνοδοί και βουρκάτορες σε Λεμεσό-Πάφο μπορούν να πάνε στο κυνήγι μετά τις 5 π.μ

-Εάν υπάρχουν στο ίδιο όχημα άτομα από διαφορετικά νοικοκυριά, όλοι θα πρέπει υποχρεωτικά να φέρουν προστατευτική μάσκα

-Στους χώρους κυνηγιού δεν είναι υποχρεωτική η μάσκα, αφού το κυνήγι θεωρείται σωματική δραστηριότητα

Όσον αφορά τους αριθμούς των θηραμάτων τα νέα είναι σύμφωνα με τους επαρχιακούς λειτουργούς της Υπηρεσίας Θήρας χαρμόσυνα από όλες τις επαρχίες.

Όπως αναφέρει ο Επαρχιακός Λειτουργός Υπηρεσίας Θήρας Λεμεσού, Μηνάς Σταυρινίδης, «πιστεύω υπάρχει ελαφριά αύξηση στο λαγό, ενώ στα περδίκια πιστεύω είναι στα ίδια επίπεδα με τα περσινά. Πιθανόν και λίγο πιο κάτω. Η φραγκολίνα παρουσιάζει μικρή αύξηση και γεωγραφική εξάπλωση, ενώ οι φάσσες κινούνται σε ικανοποιητικούς αριθμούς.»

«Στις επαρχίες Λάρνακας και Αμμοχώστου η κατάσταση των πληθυσμών του επιδημητικού θηράματος τόσο των περδικιών, όσο και των λαγών βρίσκονται τουλάχιστον από τις παρατηρήσεις μας μέχρι σήμερα, όπως ήταν και αναμενόμενο βέβαια σε πολύ ψηλά επίπεδα», αναφέρει ο Επαρχιακός Λειτουργός Υπηρεσίας Θήρας Λάρνακας, Μιχάλης Αντωνίου.

«Υπάρχουν περιοχές που είναι πολύ καλύτερες. Υπάρχουν περιοχές που είναι παρόμοιες με την περσινή χρονιά αλλά η γενική εικόνα είναι ότι …οι πληθυσμοί των λαγών και των περδικιών είναι καλύτεροι από τους αντίστοιχους περσινούς», δηλώνει ο Επαρχιακός Λειτουργός Υπηρεσίας Θήρας Λευκωσίας, Πέτρος Αναγιωτός.

«Στην επαρχία Πάφου το φτερωτό ένα περίπου είναι στα ίδια επίπεδα όσον αφορά τις φραγκολίνες και τα περδίκια με ορισμένες αυξομειώσεις σε ορισμένες περιοχές, αλλά από ότι φαίνεται θα είναι μια αρκετά καλή χρονιά όπως την περσινή. Η φάσσα συνεχίζει να παρουσιάζει μια αυξητική τάση και θα δώσει πολλές συγκινήσεις σε πολλούς κυνηγούς που επιλέγουν το συγκεκριμένο κυνήγι. Ο λαγός είναι στα ίδια επίπεδα με κάποιες αυξομειώσεις σε κάποιες περιοχές», δήλωσε ο Επαρχιακός Λειτουργός Υπηρεσίας Θήρας Πάφου, Χάρης Χατζηστυλλής.

Χιλιάδες απελευθερώσεις

Για σκοπούς κυνηγίου έχουν απελευθερωθεί επίσης από την Υπηρεσία Θήρας και τους Κυνηγετικούς Συλλόγους Πέραν των διακοσίων λαγών αλλά και αρκετές χιλιάδες περδίκια.

«Φέτος από το εκτροφείο Σταυροβουνίου έχουν απελευθερωθεί 75 χιλιάδες περδίκια, περίπου 17.500 σε κάθε επαρχία, ενώ δόθηκαν και 12.00 σε Κυνηγετικούς Συλλόγους για να τα μεγαλώσουν και απελευθερώσουν», εξηγεί ο Λειτουργός Υπηρεσίας Θήρας -Υπεύθυνος Εκτροφείου Σταυροβουνίου, Δώρος Κουλούμης.

Πάταξη λαθροθηρίας

Επί ποδός βρίσκονται από τα μέσα της βδομάδας και η Υπηρεσία Θήρας και η Αστυνομία, με στόχο την τήρηση των Νόμων και Κανονισμών

«Είμαστε ήδη επί ποδός. Προσπαθούμε να έχουμε ένα αυξημένο πρόγραμμα περιπολιών καθ όλη τη διάρκεια του εικοσιτετραώρου έτσι ώστε να μειωθεί η πιθανότητα λαθροθηρίας είτε κατά τη διάρκεια της νύκτας, είτε ακόμα και κατά τη διάρκεια της ημέρας», σημειώνει ο Επαρχιακός Λειτουργός Υπηρεσίας Θήρας Λευκωσίας, Πέτρος Αναγιωτός.

Να θυμίσουμε ότι το ΚΟΤΑ, δηλαδή η κάρπωση που μπορεί να έχει ο κάθε κυνηγός σε μία εξόρμηση είναι ένας λαγός, τέσσερα περδίκια και μία φραγκολίνα.


Κώστας Σάββα

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.