Αλλαγές στην αστυνόμευση γηπέδων (VIDEOS)

 

 

Στόχος είναι το σύστημα επιτηρητών να εφαρμοστεί στους φετινούς αγώνες κατάταξης για τον πρωταθλητή είπε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Ιωνάς Νικολάου.

Το νέο σύστημα θα αντικαταστήσει τη λογική της αστυνόμευσης και καταστολής με τη λογική της φιλοξενίας και συνεργασίας.

ΟΙ ΔΕΔΟΜΕΝΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ
Οι αστυνομικοί θα περιοριστούν εκτός γηπέδου.
Οι επιτηρητές θα αναλάβουν τις εισόδους, την ταξιθέτηση, την εκκένωση και το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης.
Θα αναλογεί ένας επιτηρητής κάθε 150 φιλάθλους.
Το κόστος θα επωμιστούν τα σωματεία.


Οι επιτηρητές θα εκπαιδευτούν από τον ΚΟΑ.

Ωστόσο κάποια πράγματα δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί. Εκκρεμούν:  

Το εύρος των αρμοδιοτήτων των επιτηρητών σε ότι αφορά την χρήση βίας
Η αντιμισθία τους
Το αν θα υπέχουν προσωπικής ευθύνης.

Η εφαρμογή του θεσμού αναμένεται να αλλάξει άρδην τη σημερινή απαράδεκτη εικόνα στα γήπεδα ανέφερε ο διευθυντής του ΓΣΠ Φοίβος Κωνσταντινίδης.

Κατά την εξέταση των κανονισμών, με τους οποίους συμφωνεί η αστυνομία, θα κατατεθούν και οι απόψεις των σωματείων.

 

Νωρίτερα: 

Αλλάζει μορφή η αστυνόμευση των γηπέδων.

Ο Γενικός Διευθυντής του ΓΣΠ Φύτος Κωνσταντινίδης είπε ότι οι κανονισμοί θα συμβάλουν στην εφαρμογή της νομοθεσίας για τη βία στα γήπεδα που ψηφίστηκε το 2008 να εφαρμοστεί στην ολότητα της.

Σε δηλώσεις στη Βουλή, πρόσθεσε ότι  η εισαγωγή πρόσθετων μέσων και υποδομής τεχνολογίας στα γήπεδα θα φέρουν τη σημαντική  βελτίωση  στις γηπεδικές εγκαταστάσεις ώστε να υπάρχει ευταξία από τους επιτηρητές οι οποίοι θα βλέπουν τους φιλάθλους ως πελάτες και  η Αστυνομία θα μπορέσει να εφαρμόσει καλύτερα τη δημόσια τάξης βγαίνοντας έξω από το γήπεδο. 

Εξήγησε ότι η σωματική έρευνα θα γίνεται από επιτηρητές και θα υπάρξουν πολύ καλύτερες συνθήκες, οι ομάδες θα μπορούν να προσφέρουν στους φιλάθλους και  τα γήπεδα να γίνουν χώροι ψυχαγωγίας, αντί να είναι  πεδία πολέμου.

«Εάν ο καθένας κάνει τη δουλειά που αναλαμβάνει σωστά τότε θα υπάρξει μεγάλη βελτίωση, ενώ εάν τεθούν υπεράνω τα σωματειακά συμφέροντα θα έχουμε προβλήματα», πρόσθεσε Ο κ. Κωνσταντινίδης είπε ότι θα δημιουργηθεί ένα νέο επάγγελμα, αυτό του επιτηρητή που θα εκπαιδευτεί σε μια εντελώς διαφορετική φιλοσοφία διαφύλαξης της ασφάλειας.

Σε ό,τι αφορά το κόστος, είπε ότι  οι αμοιβές είναι λογικές και ανέφερε ότι ένας αγώνας  για 10.000 θεατές στο ΓΣΠ,  στοιχίζει 10.000 με 12.000 ευρώ  σε επιτηρητές και  εταιρείες ασφάλειας.

Διευκρίνισε επίσης ότι  η αμοιβή θα είναι ανάλογη με την εκπαίδευση και ανάλογη με τη βαθμίδα του επιτηρητή.

 

 

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.