Χειριστής/Χειρίστρια Ροής (Continuity Operators)

Δείτε τις κενές θέσεις εργασίας πατώντας τον σύνδεσμο πιο πάνω.

Θεσμικής κρίσης συνέχεια: Μαίνεται ο «πόλεμος» Γενικού Εισαγγελέα και Ελεγκτικής Υπηρεσίας [ΒΙΝΤΕΟ]

Στη νέα θεσμική κρίση παρεμβαίνουν και τα δύο μεγάλα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία ασκούν εκ νέου κριτική σε Γενικό Εισαγγελέα και Κυβέρνηση.

Πρωτοφανείς, στα χρονικά της Κυπριακής Δημοκρατίας, διαστάσεις πήρε σήμερα η θεσμική κρίση. Με γραπτή δήλωση, ο Γενικός Εισαγγελέας, Γιώργος Σαββίδης, εγκαλεί σε τάξη τον Γενικό Ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη, τον οποίο κατηγορεί ευθέως και χωρίς περιστροφές, για υπόσκαψη, υπονόμευση και περιφρόνηση, καθώς και για ενέργειες και δηλώσεις που συνιστούν εκτροπή από το Σύνταγμα. 

Εμφανώς έντονα ενοχλημένος, από τη σημερινή νέα ανακοίνωση του Γενικού Ελεγκτή, με την οποία επέκρινε ξανά την γνωμάτευση του Γιώργου Σαββίδη, με βάση την οποία δεν του παραχωρείται πρόσβαση στους φακέλους για τις πολιτογραφήσεις, ο Γενικός Εισαγγελέας υποδεικνύει στον Οδυσσέα Μιχαηλίδη τα συνταγματικά όρια των αρμοδιοτήτων και των εξουσιών, τόσο του ιδίου όσο και της Υπηρεσίας του, και του ξεκαθαρίζει ποιός είναι ο θεματοφύλακας του Συντάγματος. 

«Καλώ σε τάξη τον Γενικό Ελεγκτή και την Ελεγκτική Υπηρεσία. Θεματοφύλακας του Συντάγματος και των Νόμων είναι ο Γενικός Εισαγγελέας. Ενέργειες και δηλώσεις που υποσκάπτουν ή υπονομεύουν ή περιφρονούν τις γνωμοδοτήσεις και τις αποφάσεις του Γενικού Εισαγγελέα συνιστούν εκτροπή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σαββίδης. 

Πρόσθεσε στη συνέχεια ότι «ο χειρισμός της παρούσας περίπτωσης αποτελεί αρμοδιότητα και ευθύνη του Γενικού Εισαγγελέα. Η Ερευνητική Επιτροπή που διορίστηκε για να εξετάσει τις κατ' εξαίρεση πολιτογραφήσεις αλλοδαπών επενδυτών και επιχειρηματιών, να αφεθεί να συνεχίσει απρόσκοπτα τις εργασίες της». 

Αμεση ήταν η αντίδραση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, η οποία με ανάρτηση της στα Μέσα Κοινωνική Δικτύωσης τεντώνει κι άλλο το σχοινί. 

«Η Ελεγκτική Υπηρεσία είναι ανεξάρτητη και δεν βρίσκεται, υπό την κηδεμονία κανενός. Αναμένουμε δε, τη στήριξη του Γενικού Εισαγγελέα, όταν πλήττεται αυτός ο θεσμός του Κράτους και την υπόδειξή του προς την Κυβέρνηση, της υποχρέωσης της να σεβαστεί τις συνταγματικές αρμοδιότητες της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, ώστε να μας επιτρέψει να διεξάγουμε απρόσκοπτα ελέγχους, στο Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα», όπως ανέφερε η Ελεγκτική Υπηρεσία σε ανακοίνωση της.

Είχε προηγηθεί ανακοίνωση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, με αναφορά και στη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, σύμφωνα με την οποία όλοι οι φάκελοι, αρχεία, στοιχεία ή/και έγγραφα που κατέχει Υπουργείο Εσωτερικών για τις πολιτογραφήσεις, θα πρέπει να δοθούν στην Ερευνητική Επιτροπή. 

«Σε κάθε περίπτωση, η γνωμάτευση είναι σεβαστή, πλην όμως δεν μας βρίσκει σύμφωνους. Τόσο γιατί θέτει το έργο και τις εξουσίες της Ερευνητικής Επιτροπής, υπεράνω του έργου και των εξουσιών της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, αλλά και για πρακτικούς λόγους, αφού θα μπορούσαμε κάλλιστα να λάβουμε φωτοαντίγραφο των φακέλων», σημείωσε χαρακτηριστικά.

24 ώρες μετά 

Αξίζει να σημειωθεί, πως η ανακοίνωση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας εκδόθηκε πρωί Σαββάτου, με κλειστή τη δημόσια υπηρεσία και 24 ώρες μετά τη σύγκρουση Νικόλα Παπαδόπουλου και Αβέρωφ Νεοφύτου, στην Ολομέλεια της Βουλής, αλλά και την ανταλλαγή σκληρών ανακοινώσεων ανάμεσα στον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ και τον Υπουργό Οικονομικών και τέως Υπουργό Εσωτερικών, Κωνσταντίνο Πετρίδη. 

Η Ελεγκτική αναφέρει πως χθες ζήτησε από τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εσωτερικών, αντίγραφο σχετικής απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου, καθώς και 18 φακέλους, για τις πολιτογραφήσεις οι οποίες σχετίζονται με το καζίνο θέρετρο. 

«Πως επηρεάζεται το έργο της Ερευνητικής Επιτροπής αν μας δοθεί αντίγραφο μίας Απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου; Θεωρούμε προφανές, ότι πρόκειται για προφάσεις ώστε να μην επιτραπεί στην Υπηρεσία μας ο έλεγχος. Τα προσκόμματα από πλευράς Κυβέρνησης συνιστούν πλήγμα στον πυρήνα της ανεξαρτησίας της Ελεγκτικής Υπηρεσίας», ανέφερε η Ελεγκτική Υπηρεσία. 

Παρέμβαση από ΔΗΚΟ και ΑΚΕΛ 

Και τις δύο ανακοινώσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, έσπευσαν να εκμεταλλευτούν ΔΗΚΟ και ΑΚΕΛ, εξαπολύοντας νέες βολές κατά της Κυβέρνησης, μέσω διαδοχικών γραπτών δηλώσεων αλλά και αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. 

Φοβάται, ήταν η αναφορά του ΑΚΕΛ, και χαρακτηρίζει άτοπο και αδόκιμο να καλεί ο Γενικός Εισαγγελέας τον Γενικό Ελεγκτή σε τάξη. 

«Ολοένα και περισσότερο, μας δημιουργείται η εντύπωση, ότι η συνεχής επίκληση της ερευνητικής επιτροπής που διόρισε ο Γενικός Εισαγγελέας, με δεδομένη την εμπλοκή του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο κατά προτεραιότητα πρέπει να ερευνηθεί αφού αυτό είναι που έπαιρνε τις τελικές αποφάσεις για τις κατ' εξαίρεση πολιτογραφήσεις, λειτουργεί ως άλλοθι για να εμποδιστεί οποιαδήποτε άλλη έρευνα ή έλεγχος», σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου.

«Ο Γιώργος Σαββίδης ήταν Υπουργός της Κυβέρνησης του Νίκου Αναστασιάδη όταν δόθηκαν οι σχετικές πολιτογραφήσεις. Τώρα εκφοβίζει και εμποδίζει τον Γενικό Ελεγκτή από το να ελέγξει τις δικές του πράξεις και αποφάσεις. Πως ακριβώς δεν προκύπτει ασυμβίβαστο και σύγκρουση συμφερόντων;», ανέφερε με τη σειρά του ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Νικόλας Παπαδόπουλος. 

Με δική της ανακοίνωση, η Συμμαχία Πολιτών καλεί τους θεσμούς σε διάλογο, προς εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος.

Κυριάκος Κυριακίδης

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.