Υπ. Υγείας: Αλλάζει η διαδικασία ενημέρωσης των θετικών ατόμων στον κορωνοϊό

Τα θετικά κρούσματα εάν δεν προλάβουν να ειδοποιηθούν τηλεφωνικώς μέχρι το τέλος της μέρας ενημερώνονται μέσω αποστολής γραπτού μηνύματος.

Η Ομάδα Ιχνηλάτησης της Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης, υπό το φως των αυξημένων περιστατικών COVID-19 που καταγράφονται καθημερινά, αλλά και σε μια προσπάθεια βελτίωσης των διαδικασιών ενημέρωσης των ατόμων που εντοπίζονται θετικά στον ιό, αλλά και των στενών τους επαφών, έχει προχωρήσει σε εφαρμογή αλλαγών στις διαδικασίες της. Στόχος της επικαιροποίησης των διαδικασιών είναι η ελαχιστοποίηση του χρόνου που απαιτείται για την ενημέρωση τόσο των κρουσμάτων όσο και των επαφών τους, δεδομένου ότι καταγράφεται μεγάλη αύξηση στα επιβεβαιωμένα περιστατικά COVID-19, αλλά και των στενών τους επαφών.

Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά στην ενημέρωση των θετικών στον ιό ατόμων, η διαδικασία έχει τροποποιηθεί και, εάν δεν προλάβουν να ειδοποιηθούν τηλεφωνικώς μέχρι το τέλος της μέρας, ενημερώνονται μέσω αποστολής γραπτού μηνύματος (sms) ότι το αποτέλεσμα της εργαστηριακής τους εξέτασης είναι θετικό. Στο γραπτό μήνυμα, πέραν από το αποτέλεσμα, δίνεται επίσης σύνδεσμος με τις γραπτές οδηγίες που πρέπει να ακολουθεί ένα θετικό στον ιό άτομο. Με την παραλαβή του μηνύματος, το άτομο θα πρέπει να τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό και να αρχίσει την καταγραφή των ατόμων με τα οποία είχε στενή επαφή 48 ώρες πριν την εκδήλωση συμπτωμάτων ή πριν από την ημέρα δειγματοληψίας, εάν πρόκειται για ασυμπωματικό ασθενή. 

Στη συνέχεια, και εντός 24 ωρών, η Ομάδα Ιχνηλάτησης επικοινωνεί τηλεφωνικώς με το άτομο και καταγράφει τα στοιχεία, ενώ αποστέλλεται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου έντυπο για να καταχωρηθούν από το επιβεβαιωμένο περιστατικά οι στενές επαφές. Το ίδιο το θετικό στον ιό άτομο οφείλει επίσης να επικοινωνήσει με τις στενές επαφές του ενημερώνοντάς τους ότι έχουν δηλωθεί τα στοιχεία τους για ιχνηλάτηση και αναφέροντάς τους ότι πρέπει να παραμείνουν σε αυτοπεριορισμό έως ότου επικοινωνήσει η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης μαζί τους για τη διευθέτηση ραντεβού για δειγματοληψία.

Σε ό,τι αφορά την επικοινωνία με τα άτομα που ορίζονται ως στενές επαφές, η πρώτη ενημέρωση δίνεται από το ίδιο το κρούσμα. Αμέσως, θα πρέπει να παραμείνουν σε αυτοπεριορισμό και να αναμένουν τηλεφωνική επικοινωνία εντός 72 ωρών από τις Υπηρεσίες του Υπουργείου για διευθέτηση ραντεβού για δειγματοληψία. Παράλληλα και επιπρόσθετα της ενημέρωσης που γίνεται από το ίδιο το περιστατικό, τα άτομα που δηλώνονται ως στενές επαφές λαμβάνουν γραπτό μήνυμα (sms) με τον σύνδεσμο για τις γραπτές οδηγίες που οφείλουν να ακολουθήσουν. 

Σημειώνεται ότι και στις περιπτώσεις θετικών στον ιό ατόμων και των στενών επαφών, η ενημέρωση μέσω γραπτού μηνύματος θεωρείται επίσημη και το άτομο οφείλει να ακολουθήσει πιστά τις οδηγίες που του δίνονται.

Σε περίπτωση που οποιοδήποτε άτομο, που ενημερώθηκε ότι είναι επαφή κρούσματος, έχει ή εκδηλώσει συμπτώματα πριν επικοινωνήσει η Ομάδα Ιχνηλάτησης μαζί του, οφείλει να ενημερώσει τον Προσωπικό του Ιατρό για τα συμπτώματα, δηλώνοντάς του απαραίτητα ότι αποτελεί στενή επαφή επιβεβαιωμένου περιστατικού COVID-19.

ANT1 Newsroom

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.