Χειριστής/Χειρίστρια Ροής (Continuity Operators) - Δακτυλογράφος Ειδήσεων

Δείτε τις κενές θέσεις εργασίας πατώντας τον σύνδεσμο πιο πάνω.

Ρητή και ομόθυμη καταδίκη της τουρκικής παραβατικότητας στην τριμερή Σύνοδο Κορυφής [BINTEO]

Σαφή μηνύματα συνεργασίας αλλά και καταδίκης της τουρκικής επιθετικότητας έστειλαν από τη Λευκωσία οι ηγέτες της Κύπρου, της Ελλάδας και της Αιγύπτου.

Ενίσχυση του κοινού μέτωπο που έχουν συμπήξει για αναχαίτιση των έκνομων δραστηριοτήτων της Άγκυρας, αποφάσισαν Λευκωσία, Αθήνα και Κάιρο κατά τη διάρκεια της 8ης Συνόδου Κορυφή, που φιλοξενήθηκε στην Λευκωσία. 

Στην κοινή διακήρυξη που αποτελεί το κατευθυντήριο έγγραφο προτεραιοτήτων της Συνόδου, μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο Αιγύπτιος ομόλογος του Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης με ομόθυμο και ρητό τρόπο καταδίκασαν την τουρκική προκλητικότητα. 

«Καταδικάσαμε έντονα τις παράνομες γεωτρήσεις και τις σεισμικές έρευνες της Τουρκίας στην ΑΟΖ / υφαλοκρηπίδα της Κύπρου, σε θαλάσσιες περιοχές που έχουν ήδη οροθετηθεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, μεταξύ άλλων μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, μέσω της Συμφωνίας Οριοθέτησης της ΑΟΖ του 2003. Επιπλέον, καταδικάσαμε τις συνεχείς παραβιάσεις του ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο Πέλαγος και τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας σε περιοχές που εμπίπτουν στην υφαλοκρηπίδα της Ελλάδας, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου», αναφέρεται στη κοινή διακήρυξη Λευκωσίας, Ελλάδας και Αιγύπτου.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας στις κοινές δηλώσεις των ηγετών που ακολούθησαν, υπογράμμισε ότι οι τριμερείς συνεργασίες δεν στρέφονται εναντίον καμίας χώρας, σημείωσε την κρίσιμη συγκυρία που διεξήχθησαν οι εργασίες της Συνόδου, υποδεικνύοντας τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Αγκυρας στην περιοχή. 

«Δυστυχώς, τη στιγμή που παρατηρούμε μια σειρά συνεργειών και δράσεων που αποσκοπούν στην επίτευξη ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, η Τουρκία, με μια σειρά έκνομων ενεργειών κλιμακώνει τις εντάσεις και υπονομεύει την περιφερειακή σταθερότητα με την εισβολή στη Συρία, την αποστολή μισθοφόρων στη Λιβύη, την εμπλοκή στο Ναγκόρνο – Καραμπάχ και τις παραβιάσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων στις θαλάσσιες ζώνες είτε της Κύπρου είτε της Ελλάδας», σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. 

Ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, ενημέρωσε τον πρόεδρο της Αιγύπτου και τον πρωθυπουργό της Ελλάδας για τις εμπρηστικές ενέργειες της Τουρκία στην κατεχόμενη Αμμόχωστο. 

Από πλευράς του ο πρόεδρος της Αιγύπτου τόνισε ότι η συνεργασία έχει επιτύχει σημαντικά αποτελέσματα, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τις συμφωνίες για οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, ενώ δεν παρέλειψε να καταδικάσει τις τουρκικές ενέργειες, όχι μόνο στις θάλασσες της Κύπρου και της Ελλάδας, αλλά και στην Λιβύη και την Συρία. 


«Σήμερα, διεξήχθησαν εποικοδομητικές συζητήσεις οι οποίες αντανακλούν ταύτιση απόψεων σε πολλά θέματα, ιδιαίτερα για την περιοχή της Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και ιδιαίτερα για τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, τις παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων σε γειτονικές χώρες, για τη μεταφορά ξένων μαχητών σε άλλες χώρες, κάτι που αποσταθεροποιεί την περιοχή», ανέφερε ο Πρόεδρος της Αιγύπτου με τη σειρά του. 

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης, χαρακτήρισε υπόδειγμα την σύμπλευση των τριών χωρών με πυξίδα το σεβασμό του διεθνούς δικαίου, σε αντίθεση πρόσθεσε με τις αυτοκρατορικές φαντασιώσεις της πολιτικής ηγεσίας της Τουρκίας. 

«Με επιθετικές δράσεις απ τη Συρία μέχρι τη Λιβύη και τη Σομαλία και από την Κύπρο και το Αιγαίο έως τον Καύκασο. Πότε ζωγραφίζοντας αυθαίρετους χάρτες, πότε υπογράφοντας άκυρα μνημόνια και πότε ψηφίζοντας έωλους εσωτερικούς νόμους για θέματα, τα οποία ρυθμίζονται από διεθνείς κανόνες. Κυρίως, όμως, συνοδεύοντας όλα αυτά με απανωτές μονομερείς προκλήσεις, πλαισιωμένες από μία ακραία επιθετική, συχνά, ρητορική», ανέφερε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας.

Συζητήθηκε επίσης η περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας για εκμετάλλευση και μεταφορά Φυσικού Αερίου, της ηλεκτρικής διασύνδεσης των τριών χωρών, ενώ στην ατζέντα βρέθηκαν θέματα τρομοκρατίας και το μεταναστευτικό ενώ μεταξύ άλλων επικυρώθηκε η έναρξη της λειτουργίας πριν το τέλος του χρόνου της Μόνιμης Γραμματείας της Τριμερούς με έδρα τη Λευκωσία.

Αναλυτικά οι δηλώσεις των τριών ηγετών


Αναλυτικά το ρεπορτάζ του ΑΝΤ1 για την Τριμερή Σύνοδο ΚορυφήςΠροηγήθηκαν κατ' ιδίαν συναντήσεις των τριών ηγετών με ισχυρά μηνύματα στήριξης στην Κύπρο

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στην Ελλάδα «για την άψογη και άριστη συνεργασία και τη στήριξη που έχουμε τόσο στα διεθνή φόρα, αλλά ιδιαίτερα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο όταν και εφόσον συνέρχεται και ιδιαίτερα όταν ασχολείται με τις παραβιάσεις της Τουρκίας σε βάρος της Κύπρου, της Ελλάδος και όχι μόνο».

Είπε, επίσης, ότι έχει ήδη επικοινωνήσει με τον νέο τουρκοκύπριο ηγέτη Τατάρ, και του εξέφρασε την ετοιμότητα και την αποφασιστικότητα να συμμετάσχει στην οποιαδήποτε νέα πρωτοβουλία ο Γενικός Γραμματέας ήθελε συγκαλέσει, προκειμένου να επαναρχίσει ένας δημιουργικός διάλογος.

«Ελπίζω οι θέσεις που διατυπώθηκαν μέχρι σήμερα από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη να μην είναι και η τελική επιδίωξη, διότι σε μία τέτοια περίπτωση, αντιλαμβάνεσαι, θα έχουμε μία εκτροπή. Ενόσω εκκρεμεί η συνάντηση την οποία έχουμε συναποφασίσει να γίνει την επόμενη εβδομάδα και ενόψει των πρωτοβουλιών του Γενικού Γραμματέα δεν θέλω να προβαίνω σε δηλώσεις που μπορεί να δυναμιτίσουν το κλίμα. Αυτό που λέω είναι ότι εμείς παραμένουμε σταθεροί στην εξεύρεση μιας λύσης που θα είναι λειτουργική και συνεπώς βιώσιμη, που θα στηρίζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά βεβαίως και των αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χώρα μέλος της οποίας είμαστε και θα παραμείνουμε και μετά την κρίση» κατέληξε ο Νίκος Αναστασιάδης.Ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του, κατά την έναρξη της συνάντησης, την οποία χαρακτήρισε «εξαιρετικά επίκαιρη» λόγων των εξελίξεων στην περιοχή, ευχαρίστησε τον κ. Αναστασιάδη για τη στήριξή του στην Ελλάδα «στην κοινή προσπάθεια, την οποία κάναμε στα τελευταία δύο Ευρωπαϊκά συμβούλια, να εξηγήσουμε στους εταίρους μας τι πραγματικά συμβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι -τόσο ο ίδιος όσο και ο κ. Αναστασιάδης- «έχουμε κάθε λόγο να είμαστε ικανοποιημένοι από το γεγονός ότι υπάρχει πια στην Ευρώπη μία διαφορετική αντίληψη για το ποιος είναι ο ταραχοποιός στη γειτονιά και γιατί οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας δεν αφορούν μόνο στην Ελλάδα και στην Κύπρο, αφορούν συνολικά στα γεωστρατηγικά συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Και αυτό -όπως είπε ο πρωθυπουργός- είναι μία μεγάλη επιτυχία, επειδή χρειάζεται δουλειά και προσπάθεια, προκειμένου να αλλάξουν πολιτικές και απόψεις, οι οποίες είχαν διαμορφωθεί εδώ και δεκαετίες. Επίσης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το επίπεδο της συνεργασίας των δυο χωρών, «διότι χρειάζεται πολύ συστηματική δουλειά να μπορούμε να πετυχαίνουμε και στα συμβούλια τα συμπεράσματα, τα οποία τελικά είναι προς όφελος της Ελλάδος και της Κύπρου, αναγνωρίζοντας πάντα, ότι στα Συμβούλια αυτά απαιτείται -όπως όλοι γνωρίζουμε- ομοφωνία».Ο πρωθυπουργός χαιρέτησε την ετοιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας να προσέλθει στο τραπέζι των συζητήσεων για την επίτευξη μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης στο ζήτημα του Κυπριακού, ενώ εξέφρασε την ευχή «οι δηλώσεις, οι οποίες είχαν γίνει προεκλογικά ως προς τις προθέσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς, να εντάσσονται στο πλαίσιο του προεκλογικού αγώνα, αυτών των πραγμάτων που ενδεχομένως λέγονται μερικές φορές αλλά δεν εννοούνται, και ότι θα προσέλθουν όλοι στο τραπέζι των συζητήσεων λαμβάνοντας υπόψη το τι έχει συμβεί σήμερα, με απόλυτο σεβασμό στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα της Κύπρου, ώστε να βρεθεί αυτή η πολυπόθητη λύση για να επανενωθεί επιτέλους το νησί μετά από 46 χρόνια».

Κατ' ιδίαν συνάντηση Αναστασιάδη - Σίσι

Η 8η τριμερής Σύνοδος Κορυφής γίνεται σε μια περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη για την γειτονιά μας και άκρως απαραίτητη για την ανασκόπηση πολιτικών που μπορούν να εδραιώσουν την ειρήνη, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, κατά την έναρξη της διμερούς συνάντησής του με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι στο πλαίσιο της 8ης τριμερούς Συνόδου Κορυφής Κύπρου, Αιγύπτου, Ελλάδας, στη Λευκωσία.

«Θέλω πραγματικά με ιδιαίτερη χαρά να σας καλωσορίσω στην Κύπρο με την ευκαιρία της 8ης Τριμερούς Συνόδου, αλλά και θεωρώντας τη Σύνοδο σε μια περίοδο αρκετά κρίσιμη για τη γειτονιά μας και άκρως απαραίτητη ενδεχόμενα για την ανασκόπηση πολιτικών, που μπορεί να εδραιώσουν την ειρήνη, ακόμη και για όσους επιδιώκουν να διαταράξουν είτε τις σχέσεις μας είτε να προκαλέσουν στην περιοχή περαιτέρω πρόβλημα», ανέφερε απευθυνόμενος στον κ. Σίσι.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, είπε επίσης στον κ. Σίσι ότι η Σύνοδος είναι και σημαδιακή, αφού συμπίπτει με τα 60 χρόνια από την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και τα 60 χρόνια διπλωματικών άριστων σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.
 
«Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι στόχος και σκοπός μας είναι να συνεχίσουμε και ακόμα περισσότερο να εμβαθύνουμε τις μεταξύ μας σχέσεις», ανέφερε ο Πρόεδρος .
 
 Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, μέσω διερμηνέα, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τη θερμή υποδοχή στην Κύπρο και τον συνεχάρη εκ νέου για την 60η επέτειο από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Παράλληλα σημείωσε ότι η Αίγυπτος ήταν από τις πρώτες χώρες που ξεκίνησαν διπλωματικές σχέσεις με την Κυπριακή Δημοκρατία.
 
Επαναβεβαίωσε επίσης την προθυμία της Αιγύπτου να αναπτύξει περαιτέρω τις σχέσεις μεταξύ Κύπρου, Αιγύπτου και Ελλάδας στους διάφορους τομείς.
 
«Αυτή η συνάντηση είναι ένα ισχυρό μήνυμα για την πολιτική μας βούληση για την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, αλλά και σε τριμερές επίπεδο, πράγμα το οποίο είναι προς όφελος των χωρών μας», ανέφερε.  

Κατ' ιδίαν συνάντηση Μητσοτάκη - Σίσι


Ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε είχε και κατ' ιδίαν συνάντηση με τον ηγέτη της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, ενώ σύμφωνα με το πρόγραμμα, αυτή τη ώρα βρίσκονται σε εξέλιξη οι συνομιλίες της τριμερούς συνόδου.


Η συμφωνία οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, είναι μια συμφωνία-οδηγός για το πώς μπορούν να επιλυθούν και άλλα ζητήματα στην Ανατολική Μεσόγειο, ανέφερε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης.
 
Κατά την έναρξη της διμερούς συνάντησής του με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, στο πλαίσιο της 8ης τριμερούς Συνόδου Κορυφής Κύπρου, Αιγύπτου, Ελλάδας, στη Λευκωσία, ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε ως σημαντικότατη την υπογραφή της συμφωνίας μερικής οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών των δύο χωρών για την οποία και οι δύο ηγέτες εργάστηκαν. Τη χαρακτήρισε ακόμη ως ένα πρώτο σημαντικό βήμα για την περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Σημείωσε ότι η συμφωνία επικυρώθηκε από τα κοινοβούλια και των δύο χωρών και αναμένεται και η τυπική πρωτοκόλληση από τον ΟΗΕ.
 
Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας ευχαρίστησε τον κ. Σίσι για τον τρόπο με τον οποίο ο ίδιος αλλά και οι συνεργάτες του συνεργάστηκαν με την Ελλάδα για να μπορούν να πετύχουν αυτή την πολύ σημαντική συμφωνία.
 
«Έτσι λύνουν τα γειτονικά κράτη τις διαφορές τους, με διάλογο, με αμοιβαίες υποχωρήσεις όποτε αυτές είναι απαραίτητες, για να καταλήξουμε σε μία συμφωνία η οποία είναι αμοιβαία ωφέλιμη και θέλω να πιστεύω ότι είναι μία συμφωνία οδηγός για το πώς μπορούν να επιλυθούν και άλλα ζητήματα στην Ανατολική Μεσόγειο», είπε.
 
Εξάλλου μιλώντας μέσω διερμηνέα, ο Πρόεδρος της Αιγύπτου, εκφράζοντας τη χαρά του για τη νέα συνάντησή του με τον κ. Μητσοτάκη, τόνισε τη διάθεση και την πρόθεση της Αιγύπτου για περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων των δύο χωρών, είτε σε διμερές είτε σε τριμερές επίπεδο. Πρόσθεσε ότι η σύγκληση της 8η τριμερούς Διάσκεψης Κορυφής αντανακλά αυτή την επιθυμία των δύο πλευρών.
 
Είπε επίσης ότι οι σημερινές σχέσεις είναι μια προέκταση των ιστορικών σχέσεων μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας. Συμφώνησε με τον Έλληνα Πρωθυπουργό ότι η συνεργασία των δύο χωρών θα πρέπει να έχει μια περαιτέρω ωθητική δύναμη για την ανάπτυξη των σχέσεων στους διάφορους τομείς.
 
Ο κ. Σίσι συμφώνησε επίσης με τον Έλληνα Πρωθυπουργό ότι η ειρηνική οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών είναι στην πραγματικότητα μια αντανάκλαση της αμοιβαίας κατανόησης και επίσης αντανακλά το σεβασμό προς τις διατάξεις και τα θέσμια του διεθνούς δικαίου που είναι προς όφελός όλων των γειτονικών χωρών.
 
Είπε επίσης ότι η κύρωση από τα κοινοβούλια της συγκεκριμένης συμφωνίας, στην πραγματικότητα αντανακλά την επιτυχία της ίδιας της συμφωνίας, αλλά και τις αναμενόμενες προσδοκίες από τη συγκεκριμένη συμφωνία.
 
«Εμείς ευελπιστούμε όλα τα θέματα να αντιμετωπίζονται στα πλαίσια του Διεθνούς Δικαίου και των θεσμίων του Διεθνούς Δικαίου. Εδώ τονίζεται η σημασία της συνεργασίας που προσβλέπει στη σταθερότητα, την ανάπτυξη και την πρόοδο. Πάντα η Αίγυπτος, η Κύπρος και η Ελλάδα διακατέχονταν από πνεύμα συνεργασίας, για αυτό πάντα λέμε ότι οι σχέσεις μεταξύ μας είναι ιστορικές, διαχρονικές. Τώρα όμως προσβλέπουμε σε παραπάνω, περαιτέρω ανάπτυξη αυτών των σχέσεων. Και πάντα μαζί», ανέφερε ο Πρόεδρος της Αιγύπτου.
 
Εξάλλου σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Γενικής Γραμματείας του Έλληνα Πρωθυπουργού, ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε, επίσης, τον Πρόεδρο της Αιγύπτου για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα. Υπήρξε δε σύμπτωση απόψεων για την αυξανόμενη επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας και τονίστηκε η ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου.
 
Επιβεβαιώθηκε ακόμα η κοινή αντίληψη όσον αφορά την επίτευξη μιας πολιτικής λύσης στη Λιβύη, βάσει των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και της Διαδικασίας του Βερολίνου. Διαπιστώθηκε, επίσης, ταύτιση απόψεων όσον αφορά τον αποσταθεροποιητικό ρόλο που διαδραματίζει η Τουρκία στη Λιβύη. Η Ελλάδα επιβεβαιώνει την επιθυμία της να συνεισφέρει εποικοδομητικά στη διαμόρφωση της επόμενης ημέρας στη Λιβύη, καταλήγει η ανακοίνωση.


Μάριος Αδάμου

ANT1 Newsroom

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.