Δίνουν «μάχη» για την όραση των 8 ασθενών... «Προσπαθούμε να σώσουμε ό,τι μπορεί να σωθεί»

Διάταγμα αναστολής λειτουργίας χειρουργείου του ιδιωτικού νοσηλευτηρίου από το Υπουργείο Υγείας και διερεύνηση των συνθηκών.

Μεγάλες προσπάθειες καταβάλουν από χθες το πρωί οι θεράποντες ιατροί του οφθαλμολογικού τμήματος του Μακάρειου Νοσοκομείου, για να σώσουν την όραση των 8 ασθενών που παρουσίασαν σοβαρές επιπλοκές λόγω προσβολής από πολυανθεκτικό στέλεχος.

Όπως αναφέρει ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, οι ασθενείς  υποβλήθηκαν σε εγχείρηση καταρράκτη σε ιδιωτικό νοσοκομείο στη Λευκωσία και έτυχαν περίθαλψης και σε δεύτερη ιδιωτική κλινική στην Λεμεσό και στη συνέχεια παρουσίασαν σοβαρές επιπλοκές λόγω προσβολής από πολυανθεκτικό στέλεχος ψευδομονάδας.

Οι εν λόγω ασθενείς εισήχθησαν εσπευσμένα στο Νοσοκομείο Αρχιεπίσκοπος Μακάρειος, με τη Διεύθυνση και την Οφθαλμολογική Κλινική του Μακάρειου Νοσοκομείου να κινητοποιούν άμεσα τρεις χειρουργούς οφθαλμίατρους.

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από τον ΟΚΥπΥ, η κατάσταση των ασθενών που είχαν μολυνθεί με πολύ ανθεκτικό Μικρόβιο και νοσηλεύονται στο Μακάρειο Νοσοκομείο, παραμένει σοβαρή και πως έχει ταυτοποιηθεί επιτυχώς ο παθογόνος μικρό - oργανισμός, σημιεώνοντας παράλληλα πως όλοι οι ασθενείς λαμβάνουν την ενδεδειγμένη θεραπεία.

Η ενέργειες της Διεύθυνσης του Νοσοκομείου

Μιλώντας στο ant1.com.cy ο Διευθυντής του Μακάρειου Νοσοκομείου, Αντρέας Νεοφύτου, περιέγραψε τις ενέργειας στις οποίες ο ίδιος προέβηκε με το που ειδοποιήθηκε για τα εν λόγω περιστατικά.

Συγκεκριμένα, ο κύριος Νεοφύτου αναφέρει πως «ειδοποιήθηκα ότι υπάρχει πρόβλημα σε οκτώ ασθενείς οι οποίοι υποβλήθηκαν σε επέμβαση καταρράκτη και μετεγχειρητικά παρουσίασαν ενδοφθαλμίτιδα.»

Εξήγησε δε, πως «αυτή είναι μια επιπλοκή από κάποιο μικρόβιο το οποίο επηρεάζει τον οφθαλμό και αυτοί οι άνθρωποι έπρεπε να νοσηλευτούν κάπου, αφού εκεί που έκαναν την επέμβαση δεν μπορούσαν να νοσηλευτούν.»

«Οπότε», συνέχισε, «κάλεσα τους δικούς μου οφθαλμιάτρους, ανοίξαμε το οφθαλμολογικό τμήμα, έφερα τους λοιμωξιολόγους και τους εντατικολόγους, βάλαμε τους ασθενείς μέσα, κάλεσα και το νοσηλευτικό προσωπικό και  έγιναν τάχιστα όλες οι διαδικασίες…. Βρισκόμαστε σε αυτή την κατάσταση τώρα, είναι η πρώτη ημέρα που οι ασθενείς βρίσκονται  στην κλινική και περιμένουμε να δούμε αν θα καταφέρουμε να σταματήσει η φλεγμονή και να σωθεί ο οφθαλμός.»

Ερωτηθείς αν υπάρχει πιθανότητα οι 8 ασθενείς να χάσουν την όραση τους, ο κος Νεοφύτου είπε πως «προσπαθούμε να σώσουμε ό,τι μπορεί να σωθεί. Σκοπός είναι να σωθούν οι αρρώστοι μας και να μην έχουν κανένα πρόβλημα με το μάτι τους. Αυτό που έπρεπε να κάνω σαν διευθυντής του Μακαρείου με όλη την ευθύνη που είχα.»

Κληθείς να σχολιάσει την κατάσταση των ασθενών, ο κος Νεοφύτου είπε πως «η κατάσταση των ασθενών είναι όντως κρίσιμη, διότι από τη στιγμή που μολύνεται ο οφθαλμό είναι κρίσιμο γιατί δεν μπορείς να ξέρεις αν θα μπορείς να βλέπεις, αν θα χάσεις το μάτι σου, αν η φλεγμονή θα επεκταθεί και θα χάσεις και τη ζωή σου», συμπλήρωσε ο κος Νεοφύτου.

Αναστολή λειτουργίας χειρουργείου του ιδιωτικού νοσηλευτηρίου

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, από την πρώτη στιγμή έτυχε ενημέρωσης για το περιστατικό, μέσω της Εφόρου Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων. Στη συνέχεια έγινε επιτόπιος έλεγχος από τους επιθεωρητές και εκδόθηκε Διάταγμα για αναστολή λειτουργίας χειρουργείου και της μονάδας ημερήσιας φροντίδας του ιδιωτικού νοσηλευτηρίου. «Η διερεύνηση συνεχίζεται για να διαπιστωθεί σε ποιο στάδιο ή από πού έγινε η επιμόλυνση», σημειώνει το Υπουργείο.

Νικόλας Πέτρου

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.