Κατεχόμενα: Νέος Τ/κ ηγέτης ο Ερσίν Τατάρ

Πρώτος το νήμα έκοψε ο εκλεκτός της Άγκυρας Ερσίν Τατάρ κατά τη σημερινή ψηφοφορία στα κατεχόμενα, επικρατώντας του Μουσταφά Ακιντζί.

Πανηγυρίζουν από τις 19.10 οι υποστηρικτές του Ερσίν Τατάρ μπροστά από τα επαρχιακά γραφεία του ΚΕΕ στην κατεχόμενη Λευκωσία, όπου στήθηκε γιγαντοοθόνη για την παρακολούθηση των αποτελεσμάτων.

Από τα μεγάφωνα ακούγεται το προεκλογικό τραγούδι του κ. Τατάρ ενώ οι οπαδοί του ΚΕΕ και οι υποστηρικτές του φώναζαν διάφορα συνθήματα όπως "Ερχεται ο Ερσίν", "Ζήτω το ΚΕΕ".

Ο Ερσίν Τατάρ προηγούνταν καθ` όλη την διάρκεια της ροής των αποτελεσμάτων.

Δύο διαφορετικοί κόσμοι και ιδεολογίες, δύο εκ διαμέτρου αντίθετες στοχεύσεις, διασταύρωσαν σήμερα τα ξίφη τους για τον δεύτερο γύρο της εκλογικής διαδικασίας στα κατεχόμενα. 

Ο λόγος για τους Ερσίν Τατάρ και Μουσταφά Ακιντζί, οι οποίοι εξασφάλισαν την περασμένη Κυριακή το εισιτήριο για τον δεύτερο γύρο των λεγόμενων προεδρικών εκλογών. Όπως είναι γνωστό, η σημερινή διαδικασία διεξάγεται υπό την σκιά των εξελίξεων στην Αμμόχωστο και των βαρύτατων καταγγελιών που γίνονται από την πλευρά Ακιντζί, για όργιο παρεμβάσεων από πλευράς της Άγκυρας με σκοπό την ενίσχυση της υποψηφιότητας του Ερσίν Τατάρ.

Από την μία πλευρά, ο Μουσταφά Ακιντζί έχει καταφέρει να συσπειρώσει γύρω από την υποψηφιότητα του τους υποστηρικτές λύσης Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, ενώ από την άλλη ο Ερσίν Τατάρ επιχειρεί με κάθε τρόπο να κεφαλαιοποιήσει την απροκάλυπτη στήριξη της Άγκυρας και τη διάνοιξη της παράκτιας ζώνης της Αμμοχώστου.

Η εκλογική διαδικασία εξελίχθηκε σε μια σκληρή μάχη ψήφο με ψήφο.

Υπενθυμίζεται δε, πως στον πρώτο γύρο ο Ερσίν Τατάρ κατάφερε να κόψει πρώτος το νήμα, με ποσοστό 32,35% και ο Μουσταφά Ακιντζί έλαβε 29,84%, ωστόσο ο μεγάλος πρωταγωνιστής ήταν η αποχή η οποία άγγιξε το ιστορικό υψηλό του 42%.

Δείτε λεπτό προς λεπτό όλες τις εξελίξεις:

Ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από την πολιτική ο Μουσταφά Ακιντζί

Το τέλος της πολιτικής του καριέρας ανακοίνωσε ο Μουσταφά Ακιντζί στις πρώτες του δηλώσεις μετά την ήττα που δέχθηκε ο Ερσίν Τατάρ.

Φτιαχτό το αποτέλεσμα. Συγχαρητήρια σε αυτούς που έπαιξαν ρόλο». Καρφιά του Ακιντζί στην Άγκυρα ενω ανακοίνωσε ότι αποχωρέι από την πολιτική.

H πρώτη αντίδραση της Άγκυρας
Συγχαρητήρια στον νέο κατοχικό ηγέτη Ερσίν Τατάρ έδωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Σε ανάρτηση του στο Twitter αναφέρει:

"Συγχαίρουμε ολόψυχα τον Ερσίν Τατάρ ο οποίος κέρδισε τις εκλογές της ΤΔΒΚ. Θα εργαστούμε μαζί για την ευημερία, την ανάπτυξη και την ασφάλεια των Τ/κ. Θα υπερασπιστούμε τα νίμιμα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο", αναφέρει χαρακτηριστικά. 

19:44 Στο 100% η καταμέτρηση - Το τελικό αποτέλεσμα

Ο Ερσίν Τατάρ έκοψε το νήμα με 51,74%, αφήνοντας πίσω του τον Μουσταφά Ακιντζί με 48,26% 

19:35 Απομένει η καταμέτρηση του 4%

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι το αποτέλεσμα είναι δύσκολο να ανατραπεί. Στο 51,9% βρίσκεται ο Ερσίν Τατάρ, ενώ στο 48,1% Μουσταφά Ακιντζί19:16 Στο 87% των ψήφων η καταμέτρηση, και η διαφορά βρίσκεται στο 4%.


Άρχισαν τα πανηγύρια για τους ψηφοφόρους του Ερσίν Τατάρ, αφού θεωρούν ότι το αποτέλεσμα είναι μη αναστρέψιμο. Παγωμένο το κλίμα στο επιτελείο του Μουσταφά Ακιντζί.

19:06 Στο 84% των ψήφων συγκεντρώνει ο Τατάρ το 52.12% και ο Μουσταφα το 47.88% 

19:01 Στις 565 από τις 738 κάλπες επίσημο αποτέλεσμα  51,49% Ερσίν Τατάρ και 48,51% ο Μουσταφά Ακιντζί

18:57 Στα 2/3 η καταμέτρηση των ψήφων, με ελαφρύ προβάδισμα του Ερσίν Τατάρ. Απομένει όμως η καταμέτρηση ψήφων στα μεγάλα κέντρα όπου εκτιμάται ότι ευνοείται ο Μουσταφά Ακιντζί.

18:51 Η καταμέτρηση συνεχίζεται και καταγράφονται συνεχής εναλλαγές στην πρώτη θέση, με πληροφορίες να αναφ΄ρουν ότι περίπου στο 40% της καταμέτρησης των ψήφων ο Μουσταφά Ακιντζί προηγείται ελάχιστα του Ερσίν Τατάρ.


Η τουρκοκυπριακή «Yeni Duzen», δείχνει τον Ερσίν Τατάρ να προηγείται με καταμέτρηση 198 καλπών από τις 738, να κόβει πρώτος το νήμα με 50,34% έναντι 49,66 του Μουσταφά Ακιντζί.

Από τα κατεχόμενα δεν έχει μεταδοθεί ακόμη κάτι επίσημα. 


viber-image-2020-10-18-18-39-44
18:13 Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται γύρω στις 7 18:00 Έκλεισαν οι κάλπες των παράνομων «εκλογών» στα κατεχόμενα και πλέον έχει ξεκινήσει η καταμέτρηση των ψήφων για ανάδειξη του νέου κατοχικού ηγέτη, που θα είναι ένας εκ των Μουσταφά Ακιντζί και Ερσίν Τατάρ.

Θυμίζουμε, ότι οι κάλπες για τις παράνομες εκλογές είχαν ανοίξει στις 08:00 το πρωί ενώ οι δύο υποψήφιοι στον δεύτερο γύρο,  ψήφισαν στις 11:00. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπήρξε μεγαλύτερη προσέλευση στις κάλπες σε σχέση με τον πρώτο γύρο.


Στο 61% η συμμετοχή στις «εκλογές» στα κατεχόμενα στις 17.00
Το 61,03% έφτασε η συμμετοχή στις 17.00 στην "εκλογική διαδικασία" στα κατεχόμενα, ξεπερνώντας το τελικό ποσοστό συμμετοχής την πρώτη Κυριακή.
 
Σύμφωνα με το «ανώτατο εκλογικό συμβούλιο», η συμμετοχή αυξήθηκε σε όλες τις «επαρχίες», Η Λευκωσία κατέγραφε ποσοστό 61,57%, η Αμμόχωστος 59,05%, η Κερύνεια 56%, η Μόρφου 59,9%, το Τρίκωμο 62% και η Λεύκα 67,59%.

16:08 Στο 46,31% έφθασε η συμμετοχή μέχρι τις 15:00.
 
Σύμφωνα με το «ανώτατο εκλογικό συμβούλιο», στην «επαρχία» Λευκωσίας το ποσοστό έφθασε το 45,97%, στην Αμμόχωστο ήταν 44,04%, στην Κερύνεια 42,7%, στη Μόρφου 46,8%, στο Τρίκωμο 48,35% και 50% στη Λεύκα.


13.30 Στο 30,17% η συμμετοχή μέχρι τις 13.00

Σύμφωνα με το «ανώτατο εκλογικό συμβούλιο» στα κατεχόμενα, μέχρι τις 13:00, η συμμετοχή έφθασε στο 30,17% . Συγκεκριμένα, στην κατεχόμενη Λευκωσία ψήφισε το 30,77% των «εκλογέων», στην Αμμόχωστο το 29,18% ,στην Κερύνεια το 29% , στη Μόρφου το 29,30%, στο Τρίκωμο το 30,95% και στη Λεύκα το 31,82%. 

Η Λεύκα καταγράφει την  μεγαλύτερη προσέλευση. Περιοχή στην οποία διαμένουν αρκετοί έποικοι. 

12.40 Σε χαμηλά επίπεδα η συμμετοχή

Όπως αναφέρει το «ανώτατο εκλογικό συμβούλιο» στα κατεχόμενα, μέχρι τις 11:00, η συμμετοχή έφθασε μόλις στο 13,51%. Συγκεκριμένα, στην κατεχόμενη Λευκωσία ψήφισε το 13,33% των «εκλογέων», στην Αμμόχωστο το 12,74%, στην Κερύνεια το 12,8%, στη Μόρφου το 13%, στο Τρίκωμο το 14,75% και στη Λεύκα το 14,46%.


11.45 Ψήφισαν Τατάρ και Ακιντζί

Mustafa Akıncı oyunu kullandı: “Umarım geriye dönüp baktığımızda bugünü gururla anımsarız”

O Τουρκοκύπριος ηγέτης και ανεξάρτητος υποψήφιος στις «προεδρικές εκλογές», Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε μετά την άσκηση του «εκλογικού του δικαιώματος», χωρίς να κατονομάζει την Τουρκία και να αναφερθεί σε παρεμβάσεις της, πως έγιναν κάποια γεγονότα τα οποία δεν θα έπρεπε να είχαν γίνει και ευχήθηκε να μην ξανασυμβούν.
 
Παράλληλα, ευχήθηκε «όταν ως Τουρκοκύπριοι μια μέρα γυρίσουμε πίσω και κοιτάξουμε την 18η Οκτωβρίου 2020, εύχομαι να την θυμούνται ως μέρα περηφάνιας της τουρκοκυπριακής δημοκρατίας και βούλησης.  Εύχομαι να είναι για το καλό τα εκλογικά αποτελέσματα για την κοινότητά μας, το νησί μας και την περιοχή μας».

Ersin Tatar da oyunu kullandı: “Katılım çok olmalı, bunun erken seçimi yok”

Ο «πρωθυπουργός» και υποψήφιος στις «προεδρικές εκλογές» με το Κόμμα Εθνικής Ενότητας (UBP), Ερσίν Τατάρ, σε δηλώσεις μετά την άσκηση του» εκλογικού του δικαιώματος»,  κάλεσε το κοινό να προσέλθει στην κάλπη και είπε ότι είναι σημαντική η μεγάλη προσέλευση σε αυτές τις «εκλογές».
 
Δήλωσε, επίσης, ότι ενώπιον της διεθνούς κοινότητας ο «τ/κ λαός» θα «εκλέξει» τον άνθρωπο που θα είναι επικεφαλής για την επόμενη πενταετία και ότι θα πρέπει να δώσει στη διεθνή κοινότητα ένα μήνυμα και να πάρει τον σωστό δρόμο «εκλέγοντας» ένα πρόσωπο που να είναι συναινετικό, να αφήσουν πίσω τους τις εντάσεις για καλύτερες και πιο ασφαλείς μέρες και ένα νέο μέλλον.. Είπε επίσης ότι είναι σημαντικό να έχουν καλές σχέσεις με την Τουρκία.

11.15 Σε εξέλιξη η «εκλογική διαδικασία» στα κατεχόμενα

Σε εξέλιξη από η ώρα 8.00 το πρωί βρίσκεται η «ψηφοφορία» στα κατεχόμενα, για τον δεύτερο γύρο των «προεδρικών εκλογών», για την ανάδειξη του νέου Τουρκοκύπριου ηγέτη. Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 18.00.

Ο αριθμός των «εγγεγραμμένων ψηφοφόρων» ανέρχεται στις 199,029. Θα λειτουργήσουν συνολικά 738 «εκλογικά κέντρα».

Εξάλλου, όπως μεταδίδει το ΓΤΠ, δημοσίευμα στην ιστοσελίδα Κίμπρις Ποστασί γίνεται υπενθύμιση ότι απαγορεύεται η δημοσίευση από τα ΜΜΕ οποιουδήποτε αποτελέσματος ή πρόβλεψης για τις «εκλογές» μέχρι τις 19.00 η ώρα. Από τις 19.00 μέχρι τις 21.00 θα μπορούν να δημοσιεύονται μόνο πληροφορίες που δίδει το «ανώτατο εκλογικό συμβούλιο» σε σχέση με τις «εκλογές» και μετά από τις 21.00 η δημοσίευση πληροφοριών θα γίνεται ελεύθερα.

Η πρόεδρος του «ανώτατου εκλογικού συμβουλίου», Ναρίν Φερντί Σεφίκ δήλωσε ότι στόχος είναι να ανακοινωθούν τα «ανεπίσημα» αποτελέσματα του δεύτερου γύρου γύρω στις 20.00 η ώρα και τα «επίσημα» αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν μεταξύ των ωρών 22.00 και 24.00.

KKTC halkı bugün Cumhurbaşkanını seçiyor... Oy verme işlemi 18.00'de sonlanacak

11.00 Μπλόκαραν τουρκικές ιστοσελίδες που παραβίαζαν τον «εκλογικό νόμο»

Το «ανώτατο συμβούλιο εκλογών» στα κατεχόμενα απαγόρευσε την πρόσβαση σε κάποιες ιστοσελίδες από την Τουρκία στη βάση ότι παραβίασαν τον «νόμο περί εκλογών», γράφει σήμερα η τουρκοκυπριακή ειδησεογραφική ιστοσελίδα Κίμπρις Ποστασί. 

Οι ιστοσελίδες αναφέρονταν σε δημοσκόπηση της εταιρείας Gezici αναφορικά με τον δεύτερο γύρο των «εκλογών».

Οι ιστοσελίδες για τις οποίες επιβλήθηκαν απαγορεύσεις και δεν θα είναι προσβάσιμες από τα κατεχόμενα μέχρι να συμμορφωθούν με τη σχετική απόφαση του «συμβουλίου», είναι οι ακόλουθες: www.sondakika.com, www.yenicaggazetesi.com.tr,www.iternethaber.com 

09.30 Ποιοι στηρίζουν Τατάρ και ποιοι Ακιντζί

Tον Ερσίν Τατάρ στηρίζουν στον β’ γύρο το Κόμμα Εθνικής Ενότητας, το Κόμμα Αναγέννησης και το Δημοκρατικό Κόμμα, ενώ τον Μουσταφά Ακιντζί στηρίζουν το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό κόμμα και το Κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας.

08.00 Άνοιξαν οι κάλπες στα κατεχόμενα

Ανοιξαν στις 8 το πρωί οι κάλπες στα κατεχόμενα για τον β’ γύρο των «προεδρικών εκλογών» με Ερσίν Τατάρ και Μουσταφά Ακιντζί να διεκδικούν "εκλογή" στη θέση του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

07.25 Τα «ανεπίσημα» αποτελέσματα αναμένονται γύρω στις 8 το βράδυ.

07.00 Μουσταφά Ακιντζί και Ερσίν Τατάρ θα ψηφίσουν την ίδια ώρα (11.00 π.μ.)

06.30  Η συμμετοχή στον πρώτο γύρο ήταν ιστορικό χαμηλό ρεκόρ για την τ/κ κοινότητα.

Ψήφισε το 58,2% ενώ πάνω από 5000 ψηφοδέλτια ήταν άκυρα, γεγονός που οδήγησε το «εκλογικό συμβούλιο» να κάνει έκκληση στους ψηφοφόρους να χρησιμοποιούν τη σφραγίδα μόνο μία φορά με τον σωστό τρόπο.


ANT1 Newsroom

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.