Μνήμη πολιτικών κρατουμένων ΕΟΚΑ

 

 

Με θεία λειτουργία και μνημόσυνο για τους πεσόντες και θανόντες πολιτικούς κρατουμένους, άρχισαν οι εκδηλώσεις της ημέρας μνήμης στρατοπέδων συγκέντρωσης αγωνιστών της ΕΟΚΑ.

Το μνημόσυνο τελέστηκε στην εκκλησία του Αγίου Ελευθερίου, που βρίσκεται στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Κοκκινοτριμιθιάς.

Ακολούθησε εκδήλωση στην αίθουσα Ελλάδος, με το μυαλό όλων να στρέφεται σε όσους πολέμησαν ενάντια στον Αγγλο κατακτητή.

Παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Αμυνας, Δημήτρης Ηλιάδης, οι υποψήφιοι για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης και Σταύρος Μαλάς, και εκ μέρους του υποψηφίου Γιώργου Λιλλήκα ο βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας.

Κύριος ομιλητής ήταν ο τέως Ευρωβουλευτής Γιαννάκης Μάτσης, ο οποίος για δυο χρόνια, το 1956 και το 1957, έζησε ως πολιτικός κρατούμενος στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Κοκκινοτριμιθιάς με τον αριθμό 194.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Πολιτικών Κρατουμένων, Γιάννης Σπανός, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Ιστορικής Μνήμης Αγώνα ΕΟΚΑ Ανδρέας Πογιατζής και η Προϊσταμένη του Γραφείου Τύπου της Πρεσβείας της Ελλάδος Αικατερίνη Λάμπρου.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκε ντοκιμαντέρ για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Ακολούθησε σύντομο καλλιτεχνικό πρόγραμμα από μαθητές του Λυκείου Κουτσόφτα Παναγίδη και του Γυμνασίου Κοκκινοτριμιθιάς.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την κατάθεση στεφάνων, στο μνημείο που βρίσκεται εντός τους χώρου του στρατοπέδου συγκέντρωσης Κοκκινοτριμιθιά, και με εψάλη ο Εθνικός Ύμνος.

 

Νωρίτερα: 
Κύριος ομιλητής ήταν ο πρώην Ευρωβουλευτής Γιαννάκης Μάτσης, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε σε άγνωστες πτυχές του εθνικού μας προβλήματος, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν ο Πρόεδρος των Πολιτικών Κρατουμένων Γιάννης Σπανός και ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Ιστορικής Μνήμης Αγώνα ΕΟΚΑ Ανδρέας Πογιατζής και η κυρία Αικατερίνη Λάμπρου, προϊστάμενη του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας της Ελληνικής Πρεσβείας.

Στην εκδήλωση παρέστησαν επίσης ο Υπουργός Αμυνας Δημήτρης Ηλιάδης, οι υποψήφιοι για την Προεδρία της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και Σταύρος Μαλάς και ο βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας

 

 

 

 

 

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.