Παραβιάσεις και ελλείψεις στην Έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για τεστ κορωνοϊού και μάσκες [ΒΙΝΤΕΟ]

Παραβιάσεις, παραλείψεις και συμφέροντα καταγράφει η Ελεγκτική Υπηρεσία στην έκθεση της για τις εργαστηριακές εξετάσεις για τον κορωνοϊό, για την αγορά προστατευτικών μασκών, αλλά και για τη νέα πτέρυγα στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

Καταπέλτης η έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε για την αγορά προστατευτικών μασκών, τις εργαστηριακές εξετάσεις για τον κορωνοϊό, αλλά και για την κατασκευή της νέας πτέρυγας στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

Όπως αναφέρεται για την αγορά εννέα εκατομμυρίων προστατευτικών μασκών μιας χρήσης έναντι δαπάνης 4,68 εκατομμυρίων ευρώ συν ΦΠΑ δεν τηρήθηκαν από τη Διεύθυνση Αγορών και Προμηθειών του Υπουργείου Υγείας πλήρως οι διαδικασίες σύναψης δημόσιων συμβάσεων, αλλά ούτε και οι αρχές της διαφάνειας και ίσης μεταχείρισης όλων των οικονομικών φορέων.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία αναφέρει ότι «σοβαρή αδυναμία θεωρούμε και το γεγονός ότι δεν είχε γίνει, σε καμία από τις δύο διαδικασίες, αντικειμενική εκτίμηση κόστους βασισμένη στις τότε επικρατούσες συνθήκες, ως ασφαλιστική δικλείδα στην αξιολόγηση και την ανάθεση της σύμβασης, με αποτέλεσμα να μην ήταν δυνατόν να κριθεί τότε η λογικότητα των τιμών».

Αποτέλεσμα, οι παραλείψεις να επηρεάσουν κατά την Ελεγκτική Υπηρεσία την ανάπτυξη υγιούς ανταγωνισμού.

Διαμόρφωση τιμών

Σύμφωνα πάντα με την έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, την περίοδο της πανδημίας υπήρξαν δύο περιπτώσεις απευθείας ανάθεσης των εργαστηριακών εξετάσεων σε εταιρεία πρώην Υπουργού.

«Ο Υπουργός δεν περιοριζόταν στην παραχώρηση έγκρισης, αλλά προηγουμένως έδινε ο ίδιος οδηγίες και καθόριζε σχεδόν όλες τις πτυχές της διαδικασίας, για την οποία στη συνέχεια του ζητείτο και έδινε την έγκρισή του», σημειώνεται.

Και τονίζεται ότι παρατηρήθηκε μείωση του κόστους κατά 55 τοις εκατό στις τιμές των μοριακών εξετάσεων σε χρονικό διάστημα δύο μηνών.

Μονάδα Εντατικής Θεραπείας

Αναφορικά με τη δημιουργία νέας Μονάδας Εντατικής Θεραπείας στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, η Ελεγκτική αναφέρει ότι ανατέθηκε απευθείας από τον ΟΚΥπΥ σε συγκεκριμένο Αρχιτέκτονα. Του ζητήθηκε να ετοιμάσει μελέτη και να επιβλέπει τις εργασίες, χωρίς την τήρηση οποιασδήποτε διαδικασίας προσφορών. Επίσης ανατέθηκε το έργο σε συγκεκριμένο Εργολάβο μετά από τη ζήτηση προσφορών από 3 εργοληπτικές εταιρείες, κατά τρόπο που δεν διασφαλίστηκε η ανάπτυξη στοιχειώδους ανταγωνισμού.

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι «οι πρόνοιες της νομοθεσίας περί δημοσίων συμβάσεων δεν ακολουθήθηκαν σε καμία από τις δύο περιπτώσεις, υπήρξε πλήρης παράκαμψη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΚΥπΥ που είναι το κατά Νόμο αρμόδιο όργανο, ενώ υπήρξε επίσης και παραβίαση των γενικών αρχών διοικητικού δικαίου».

Eν κατακλείδι, η Ελεγκτική Υπηρεσία αναφέρει ότι «η επιτευχθείσα τιμή φαίνεται να είναι υπερβολικά υψηλή και να μην μπορεί να δικαιολογηθεί, απλώς και μόνο από τα στενά χρονοδιαγράμματα υλοποίησης ή τις ιδιάζουσες συνθήκες λόγω της πανδημίας».

Ντέπυ Νικολάου

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

Redirecting in 3 seconds...