Νέοι σχεδιασμοί για τη χρηματοδότηση των Τ.κ

Σκληρή πολιτική μάχη αναμένεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο, όπως πληροφορείται ο ΑΝΤ1, θα εκδώσει μια έκθεση και δύο γνωμοδοτήσεις αναφορικά με τις εισηγήσεις που διατύπωσε το Ελεγκτικό Συνέδριο για τη χρηματοδότηση των Τουρκοκυπρίων. 

 
Στο επίκεντρο βρίσκεται η επικίνδυνη θέση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για σύσταση πολυετούς μηχανισμού χρηματοδότησης της Τουρκοκυπριακής κοινότητας, καθεστώς που ισχύει για τρίτες χώρες, υποψήφιες προς ένταξη, και ως εκ τούτου δημιουργεί συνθήκες αναβάθμισης του κατοχικού ψευδοκράτους. 
 
Οπως είχε αποκαλύψει ο ΑΝΤ1, η προβληματική αυτή εισήγηση, είχε περιληφθεί και στα Συμπεράσματα του Συμβουλίου που εκδόθηκαν και προσυπογράφηκαν από την Κυπριακή Προεδρία στις 24 Ιουλίου, υπό τύπον μάλιστα σημείωσης με θετικό πρόσημο, γεγονός που προκαλεί επιπρόσθετες δυσκολίες στη μάχη για αποτροπή αρνητικών εξελίξεων.
 
Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έχει ήδη κινητοποιηθεί η μεγαλύτερη πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και ο Αντιπρόεδρος της Γιαννάκης Κασουλίδης. 
 
Οπως μάλιστα πληροφορείται ο ΑΝΤ1 οι εισηγητές των δύο γνωμοδοτήσεων για τη χρηματοδότηση των Τουρκοκυπρίων θα προέρχονται από την ίδια πολιτική ομάδα και θα είναι η Μαριέττα Γιαννάκου που θα γνωμοδοτήσει εκ μέρους της Επιτροπής Εξωτερικών και η Ναντέζντα Νιένσκι εκ μέρους της Επιτροπής Προϋπολογισμού. 
 
Την έκθεση θα εκπονήσει ο Σοσιαλιστής ευρωβουλευτής Ιβάιλο Κάλφιν, εκ μέρους της Επιτροπής Ελέγχου του Προϋπολογισμού. 
 
Στόχος της προσπάθειας που θα καταβληθεί από όλους τους Κυπρίους ευρωβουλευτές, σε συντονισμό και με τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κύπρου, θα είναι η διατήρηση του υφιστάμενου καθεστώτος χρηματοδότησης των Τουρκοκυπρίων, μέσω των πλεονασμάτων του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού. 
 
Και σε κάθε περίπτωση, η αποτροπή της σύστασης πολυετούς μηχανισμού χρηματοδότησης της Τουρκοκυπριακής κοινότητας, εισήγηση, πάντως, την οποία η Κυπριακή Προεδρία, περιέλαβε ήδη στα Συμπεράσματα του Συμβουλίου, δίνοντας μάλιστα θετικό στίγμα. 
 

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.