Βαρώσια: Το διπλωματικό παρασκήνιο, τα ψηφίσματα του Σ.Α. και η επόμενη μέρα

Η Κυπριακή Δημοκρατία ζητά να σταλεί ξεκάθαρο μήνυμα για ανάκληση της απόφασης.

Για την Παρασκευή προσανατολίζεται η ρωσική προεδρία του Σ.Α., να συζητηθεί στη διάρκεια ανεπίσημων κλειστών διαβουλεύσεων, το αίτημα της Κύπρου να εξετάσει βάση του άρθρου 35, τις τουρκικές προθέσεις για άνοιγμα της παραλίας των Βαρωσίων.

Στις επαφές της και με τα μόνιμα και άλλα μέλη, όπως και τη Γραμματεία, η Κύπρος ζητά να σταλεί ξεκάθαρο μήνυμα για ανάκληση της απόφασης.

Τη αποφυγή μονομερών ενεργειών που θα μπορούσαν να προκαλέσουν εντάσεις στο νησί και να υπονομεύσουν την επιστροφή στον διάλογο ή τη μελλοντική επιτυχία των συνομιλιών,

Εξάλλου, σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το βράδυ ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, εξέφρασε την ανησυχία του για την ανακοίνωση που έγινε σχετικά με το άνοιγμα της παραλίας / ακτογραμμής των Βαρωσίων, από τους Τατάρ και Ερντογάν.

 Ο Γενικός Γραμματέας υπενθυμίζει ότι η θέση των Ηνωμένων Εθνών για τα Βαρώσια παραμένει αμετάβλητη και καθοδηγείται από τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενώ παράλληλα τόνισε την ανάγκη αποφυγής μονομερών ενεργειών που θα μπορούσαν να προκαλέσουν εντάσεις στο νησί και να υπονομεύσουν την επιστροφή στον διάλογο ή τη μελλοντική επιτυχία των συνομιλιών.

Τέλος «καλεί όλα τα μέρη να ξεκινήσουν διάλογο για να επιλύσουν τις διαφορές τους και επαναλαμβάνει την ετοιμότητά του να φέρει τα μέρη μαζί».

Η προσφυγή της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Σ.Α.

Η προσφυγή της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών είναι το πρώτο μέτρο που έχει αποφασίσει η Κυβέρνηση.

Αυτό δεν σημαίνει αίτημα για έκδοση άλλου ψηφίσματος, αφού η Λευκωσία έχει ήδη στη φαρέτρα της τα ψηφίσματα 550 και 789.

Το ψήφισμα 550 ήταν το ψήφισμα με το οποίο τα Ηνωμένα Έθνη καταδίκασαν την αποσχιστική ενέργεια της Τουρκίας στα κατεχόμενα, με την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους στις 15 Νοεμβρίου του 1983.  Υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ 11/05/1984

Συγκεκριμένα, στην παράγραφο πέντε, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, θεωρεί τις απόπειρες για εποικισμό οποιουδήποτε τμήματος των Bαρωσίων από άτομα άλλα από τους κατοίκους τους, ως απαράδεκτες, και ζητά τη μεταβίβαση της περιοχής αυτής στη διοίκηση των Hνωμένων Eθνών.

Επίσης, το ψήφισμα 789, υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ 25/11/1992. Στην παράγραφο 8, το Συμβούλιο Ασφαλείας προτρέπει όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να δεσμευθούν για την εφαρμογή μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης με σκοπό την εφαρμογή του ψηφίσματος 550 (1984) η περιοχή που σήμερα βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών να επεκταθεί και να συμπεριλάβει τα Bαρώσια.

Η προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας μπορεί να οδηγήσει σε προεδρική δήλωση - να θυμίσουμε ότι στην Προεδρία βρίσκεται στην παρούσα χρονική στιγμή η Ρωσία - σε κοινή δήλωση Προεδρίας και Συμβουλίου Ασφαλείας, που απαιτεί ομοφωνία μεταξύ των 15 κρατών μελών, ή σε σύνοψη και δήλωση προς τον Τύπο που θα είναι αυτό που πιθανότατα θα εξασφαλίσει η Λευκωσία.

Ούτως ή άλλως, η θέση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τα Βαρώσια είναι δεδομένη και αναλλοίωτη.

Η επόμενη μέρα για το κυπριακό

Από εκεί και πέρα, η επόμενη μέρα για το κυπριακό θα εξαρτηθεί κατά πρώτο από το αποτέλεσμα της κάλπης των Τουρκοκυπρίων.

Εάν την εκλογική διαδικασία κερδίσει ο Μουσταφά Ακιντζί είναι μέγα ερωτηματικό πώς θα συνεχίσει να πορεύεται η Άγκυρα.

Εάν κερδίσει ο Ερσίν Τατάρ, ο δρόμος δείχνει προσπάθεια για ανατροπή της βάσης των συνομιλιών. Είναι γνωστή η θέση του υπέρ της λύσης δύο κρατών.

Το επόμενο ερώτημα που θα αναμένουμε να απαντηθεί είναι όχι μόνο η αντίδραση Ηνωμένων Εθνών, Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ισχυρών πέντε του Συμβουλίου Ασφαλείας προς την Τουρκία, αλλά και η αντίδραση της Ελλάδας.

Θα πάει ή όχι σε συνομιλίες με την Τουρκία για τις διαφορές τους επί των θαλάσσιων ζωνών; Και πώς η όποια αντίδραση της Ελλάδας μπορεί να ισχυροποιήσει τη θέση της Κύπρου σε αυτή την νέα πολιτική μάχη;

Τα δεδομένα είναι μάλλον αρνητικά, αν η Τουρκία συναινέσει και για επιστροφή στο διάλογο για το Κυπριακό; Σε μία τέτοια περίπτωση τί θα πράξει η Λευκωσία, στη σκιά της νέας παρανομίας στην Αμμόχωστου; Θα έλαβε πως δύσκολα θα δούμε άρνηση να προσέλθει σε συνομιλίες.


ANT1 Newsroom

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.