Πέντε εμβόλια για τον κορωνοϊό βρίσκονται στην τελευταία φάση των δοκιμών [ΒΙΝΤΕΟ]

Πέντε εμβόλια για τον κορωνοϊό βρίσκονται ήδη υπό δοκιμή, ωστόσο προϋπόθεση για την παραγωγή και διάθεση τους, τους παραμένει η ολοκλήρωση των μελετών που θα καταδείξουν πόσο ασφαλή και αποτελεσματικά είναι.

Ο Οκτώβριος σύμφωνα με τους επιστήμονες θα είναι ο κρίσιμος μήνας για τα ενδιάμεσα αποτελέσματα αξιολόγησης σε σχέση με το βαθμό αποτελεσματικότητας και ασφάλειας των εμβολίων.

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Φαρμακευτικής, Χρίστος Πέτρου, είπε ότι «είναι πέντε τα εμβόλια που τρέχουν σε αυτή τη φάση και θα δούμε. Η Φάιζερ και η Astra Zeneeca θα δώσουν κάποια αποτελέσματα ενδεχομένως τον Οκτώβριο. Είναι και κάποια που έρχονται πιο πίσω και πατούν πάρα πολύ καλά και έχουν πολύ καλές προοπτικές. Αναφέρομαι στις 2 προσπάθειες που γίνεται από την Τζόνσον και Τζόνσον, που έχει μια πολύ μεγάλη διαφορά από τα άλλα εμβόλια, που αυτό θα είναι εμβόλιο μιας δόσης. Αλλά και το εμβόλιο της Νοβαβακς που έχει προδημιοσιεύσει κάποια καλά αποτελέσματα.

Σύμφωνα πάντα με τον καθηγητή, εμβόλιο θα έχουμε όταν ικανοποιηθούν τρεις βασικές προϋποθέσεις.

Συγκεκριμένα, όταν κριθεί ότι είναι ασφαλές και αποτελεσματικό, όταν σχεδιαστούν οι Εθνικές Στρατηγικές για το ποιοι θα εμβολιαστούν και με ποια σειρά, αλλά και όταν ολοκληρωθεί η ενημέρωση του κοινού για τους λόγους που πρέπει να εμβολιαστεί.

Την ίδια ώρα, ο κ. Πέτρου επισήμανε ότι «εγώ πιστεύω ότι και να έχουμε το εμβόλιο που θα ολοκληρωθούν οι μελέτες και να πάρει μια άδεια αν δεν γίνουν τα άλλα δύο είναι σαν να μην έχουμε εμβόλιο».

Έρευνα που διεξάγει τις τελευταίες εβδομάδες στο τμήμα μοριακής ιολογίας του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής φαίνεται να δίνει σημαντικές ενδείξεις.

Ταυτόχρονα, ο Μεταδιδακτορικός Ερευνητής του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, Γιώργος Κρασιάς, σημείωσε ότι «τα άτομα τα οποία έχουν νοσήσει βαριά με τον κορωνοϊό, δηλαδή άτομα τα οποία μπορεί να έχουν νοσηλευτεί για να τους παρέχεται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αυτά τα άτομα έχουν αντισώματα εναντίον του καινούριου ιού και σε κάποιες περιπτώσεις είναι και πάρα πολλά. Τώρα άτομα τα οποία ήταν ασυμπτωματικά ή είχαν ήπια συμπτώματα, έχουν από πολύ λίγα μέχρι καθόλου αντισώματα».

Το Ινστιτούτο απευθύνει εκ νέου έκκληση στους πολίτες, είτε που έχουν προσβληθεί από τον ιό είτε όχι, να συμμετέχουν εθελοντικά στην όλη προσπάθεια, ώστε τα συμπεράσματα που θα εξαχθούν στο τέλος, να είναι απολύτως ασφαλή.


Δημήτρης Κώστα

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.