Καταχρήσεις ΓεΣΥ: Ο ΟΑΥ απέκοψε 2 εκατομμύρια ευρώ από τις αμοιβές γιατρών [ΒΙΝΤΕΟ]

Ασπίδα προστασίας στο ΓεΣΥ από τον Υπουργό Υγείας ο οποίος καλεί όσους έχουν διατυπώσει παράπονα και ισχυρισμούς, να τα καταθέσουν στα αρμόδια σώματα για διερεύνηση.

Δεν ευθύνεται το Γενικό Σύστημα Υγείας για την απαράδεκτη συμπεριφορά κάποιων, τονίζει ο Υπουργός Υγείας στον απόηχο των καταγγελιών που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Σε γραπτή δήλωσή του ο Κωνσταντίνος Ιωάννου επαναλαμβάνει την έκκληση σε όσου έχουν διατυπώσει παράπονα και ισχυρισμούς, για τα κακώς έχοντα στο ΓεΣΥ, όπως τα καταθέσουν στα αρμόδια σώματα διαβεβαιώνοντας ότι οι καταγγελίες τους θα τύχουν άμεσης διερεύνησης για να υπάρξουν άμεσα αποτελεσματα.

Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Υγείας δήλωσε ότι «θεωρώ όμως ότι είναι ανεπίτρεπτο να στήνονται λαϊκά δικαστήρια στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Σε ένα ευνομούμενο κράτος υπάρχουν θεσμοθετημένες διαδικασίες, τις οποίες όλοι οφείλουμε να σεβόμαστε. Ωστόσο, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι δεν ευθύνεται το Γενικό Σύστημα Υγείας, ούτε η δομή και η φιλοσοφία του, για την απαράδεκτη συμπεριφορά κάποιων και δεν θα πρέπει να πυροβολούμε το Σύστημα επειδή κάποιοι ενεργούν εκτός του πλαισίου του νόμου».

Αφού διευκρινίζει ότι δεν παραβλέπει τα προβλήματα που υπάρχουν στο Σύστημα, ο Υπουργός αναφέρθηκε στην συλλογική προσπάθεια, με όλους τους εμπλεκομένους, ώστε να βρεθούν οι απαραίτητες λύσεις.

Ειδικότερα ο κ. Ιωάννου είπε ότι «μια μεταρρύθμιση αυτού του μεγέθους είναι αδύνατον να γίνει από τη μια μέρα στην άλλη και για αυτό χρειάζεται επιμονή και υπομονή από όλους μας. Η κριτική που καλή τη πίστη ασκείται από όσους νοιάζονται για τη βελτίωση του ΓεΣΥ είναι για εμάς φάρος για να συνεχίσουμε τις έντονες προσπάθειες για την αναβάθμισή του».

Γραπτές καταγγελίες αναφορικά με τους ισχυρισμούς πολιτών και δημόσιων προσώπων για τα κακώς έχοντα στο χώρο της υγείας αναμένουν στο μεταξύ Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας και Παγκύπριος Ιατρικός σύλλογος τονίζοντας ότι εκεί και όπου προκύπτουν ευθύνες θα αποδοθούν.

Ο Πρόεδρος του ΠΙΣ, Πέτρος Αγαθαγγέλου τόνισε ότι «η Επιτροπή Δεοντολογίας απαιτεί να έχει πρόσβαση σε αυτές τις καταγγελίες και η ιατρική κοινότητα δεν θα καλύψει καμία στρέβλωση. Καλώ όλους όσοι έχουν καταγγελίες να τις υποβάλουν».

Στο επίκεντρο οι καταχρήσεις

Σοβαρές υποθέσεις που αφορούν σε καταχρήσεις ιατρών εξετάζει ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας με τον Διευθυντή του να αποκαλύπτει στον ΑΝΤ1 ότι μέχρι σήμερα έχουν αφαιρεθεί δύο εκατομμύρια από τις αμοιβές των ιατρών για πράξεις οι οποίες σύμφωνα με τον Οργανισμό δεν δικαιολογούνται.

Ο Διευθυντής του ΟΑΥ, Ανδρέας Παπακωνσταντίνου επισήμανε ότι «υπάρχουν και κάποιες πιο σοβαρές υποθέσεις οι οποίες εξετάζονται και αν διαφανεί ότι ο γιατρός έχει παραβιάσει τους κανονισμούς του ΓΕΣΥ ίσως εκεί η ποινή να είναι πολύ πιο αυστηρή σε σχέση με το να αφαιρεθούν κάποια λεφτά».

Οι υποθέσεις αυτές εξετάζονται ενώ ο ΟΑΥ θα ζητήσει και επεξηγήσεις από τους ιατρούς.Μαίρη Αυξεντίου

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.