Επί τάπητος στην Επιτροπή Εργασίας η δημιουργία σωστά διαμορφωμένου χώρου για θηλασμό [ΒΙΝΤΕΟ]

Το ζήτημα της δημιουργίας σωστά διαμορφωμένου χώρου για θηλασμό ή και άντληση μητρικού γάλακτος, στους χώρους εργασίας για τις εργαζόμενές μητέρες, αλλά και τους νέους όρους εργασίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων, συζήτησε η Επιτροπή Εργασίας της Βουλής.

Προσχέδιο κανονισμών το οποίο θέτει τις ελάχιστες απαιτήσεις για τη διαμόρφωση χώρων θηλασμού ή και άντλησης μητρικού γάλακτος στους χώρους εργασίας, συζήτησε κατά τη σημερινή συνεδρίασή της η Επιτροπή Εργασίας της Βουλής.

Η Ευανθία Σάββα, βουλευτής του ΑΚΕΛ, είπε ότι «εμείς θεωρούμε ότι είναι ένα θετικό μέτρο αφού συμβάλλει στην συμφιλίωση της επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής, αλλά πρωτίστως έχει να κάνει με το θεμελιώδες δικαίωμα του παιδιού στον θηλασμό αλλά και το δευτερογενές δικαίωμα της γυναίκας να θηλάσει το βρέφος της».

Ο συγκεκριμένος χώρος θα πρέπει να είναι ανεξάρτητος μέσα στην εκάστοτε επιχείρηση, και αυτό προκάλεσε προβληματισμούς ιδιαίτερα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ωστόσο, ο προβληματισμός δεν φαίνεται να μπλοκάρει την εφαρμογή του κανονισμού.

Στην Επιτροπή Εργασίας συζητήθηκαν σήμερα και οι κανονισμοί για τους όρους υπηρεσίας των εργαζομένων στα ξενοδοχεία.

Πρόκειται για το αποτέλεσμα συμφωνίας μεταξύ του Υπουργείου Εργασίας, των συντεχνιών και εργοδοτικών οργανώσεων, με τη συλλογική σύμβαση να έχει ισχύ μέχρι το 2022.

Οι ρυθμίσεις αυτές αφορούν σε:

Ενσωμάτωση του δικαιώματος υπηρεσίας στο βασικό μισθό.

Τροποποίηση του εισοδήματος για τις γιορτές και αργίες.

Τροποποίηση των ρυθμίσεων για την προθεσμία ένταξης των εργαζόμενων στο ταμείο προνοίας.

Αλλά και καταβολή, από μέρους των εργοδοτών, ποσοστού 1% στον βασικό μισθό για σκοπούς ευημερίας του εργαζόμενου.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας της Βουλής, Ανδρέας Φακοντής ανέφερε πως «προβλέπονται επίσης μισθολογικές αυξήσεις κατά έτος, αποζημιώσει της εργασίας την Κυριακή κατά 25%, επιπλέον ημερομίσθιο. Και έκδοση διατάγματος για καθορισμό κατώτατου μισθού σε 19 επαγγέλματα στη ξενοδοχειακή βιομηχανία».

Η Επιτροπή καλεί το Υπουργείο Εργασίας να παρακολουθεί στενά τη νέα συλλογική σύμβαση και τους κανονισμούς, με στόχο την πλήρη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.


Χρυσόστομος Σουρκούνης

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.